Kako su unijeli baklje: Svjedok otkrio što se događalo na tribini

Foto: Hina

HRVATSKA policija znala je o najavljenom prekidu utakmice, baš kao i njihove francuske kolege, te HNS. Kontrole na stadionu u Saint-Etienneu nije bilo uoči utakmice protiv Češke, a sve je rezultiralo bakljadom te topovskim udarom u 85. minuti. 

Index doznaje da je francuska policija uspjela pretražiti ukupno 18 navijača pri ulasku na stadion, koji su nahrupili u grupama, pa su zaštitari uspjeli provjeriti svakog trećeg, dok su ostali uspjeli proći na tribine bez policijske kontrole. 

"Nisu gledali utakmicu, već se spremali za nerede"

Nakon svega spomenutog dogodili su se najavljeni neredi.
 
"Bilo ih je 15-ak. Cijelo prvo poluvrijeme ti huligani su razgovarali, nešto došaptavali i uopće nisu gledali utakmicu. Zatim su izvukli kape, navukli ih preko lica i krenuli s neredima. Krenule su baklje, topovski udari i uplašio sam se za igrače i redare. Nakon toga su ih ostali navijači Hrvatske krenuli vrijeđati "cigani, dosta cigani", rekao je za Sportske novosti prof.dr. Ante Ćorušić, inače ravnatelj KBC-a Zagreb, koji je s prijateljima bio na tribini.
 
"To su plaćeni huligani, a ne ogorčeni navijači"
 
Ćorušić je otkrio da su odmah nakon nereda redari uhitili izgrednike.
 
"S obzirom da će i hrvatska policija dobiti sve podatke o huliganima, nadam se da ćemo saznati tko su ti koji ne daju mira ne samo reprezentaciji već i ostalim navijačima. Svi se pitamo tko su ti likovi s obzirom da cijeli taj put i ulaznice treba platiti. Nije teško zaključiti da se radi o organiziranim i dobro plaćenim huliganima, a ne tzv. samo ogorčenim navijačima, kako se to nerijetko pravda", zaključuje Ćorušić.
 
HNS: Kriva je Torcida

Prvi policajci HNS-a Miroslav Marković i Krešimir Antolić prst krivnje su pokazali prema Torcidi.

"Populacija koja je napravila cirkus ima između 18-25 godina. Treba otkriti tko to financira, te luzere, da vidimo kako dođe ovdje, spava i jede i napravi cirkus na utakmici", rekao je Antolić koji je ujedno radi kao šef sigurnosti Dinama.

"Mi smo od izvora iz navijačke populacije, pa tako i iz Torcide, dobili određene informacije. Neću tvrditi sto posto da je to napravila Torcida ili neka druga navijačka skupina. No, vodeći se informacijama koje smo dobili možemo reći da je Torcida. Naše informacije su govorile o dolasku 100-150 torcidaša u St. Etienne. Imali smo rute kretanja i slično, ali da ne otkrivam previše da zaštitim izvor. Sve ukazuje da je predvodnik bila Torcida. Tim više što njeguju prijateljske odnose s navijačima St. Etienna koji su im ponudili cijelu logistiku. Bilo bi neozbiljno da tvrdim tko je to učinio, ali da sve govori i ide u prilog tome da je Torcida ovo učinila", dodao je na presici.

Hrvatska policija u kontaktu je s francuskim kolegama kako se ove nemile scene iz St. Etiennea ne bi ponovile i u Bordeauxu.

Pročitajte više