Poraz koji je pokrenuo Hrvatsku

TRI PUTA Hrvatska je u prvom poluvremenu imala plus devet protiv Francuske. Nadskakala je fizički najdominantniju ekipu prvenstva, a forsirarnjem igre pod koš, otvorio se prostor raspoloženom Popoviću koji je Francuzima utrpao 30 koševa. Zasjenio je čak i svog starog znanca, Tonyja Parkera. Po prvi puta na ovom prvenstvu Hrvatska je na trenutke izgledala kao momčad. To, kao ni Popovićevih 30 koševa, nije bilo dovoljno za pobjedu. Ali je ponudilo tračak optimizma. Ovim smo porazom, paradoksalno, dobili više nego na cijelom turniru.

"Zadovoljan sam svojom izvedbom, ali eto, nije bilo dovoljno. Ipak, pokazali smo u nekoliko navrata da se možemo nositi s najjačim ekipama. Francuzi će se sigurno boriti za medalju. Ova nam utakmica nije bila toliko važna, jer za četvrtfinale moramo dobiti Nijemce. No, pokazala nam je da možemo...", govorio je Marko Popović nakon susreta.

Konačno je Hrvatska odigrala dobro prvo poluvrijeme, moralo se  i to dogoditi. Jasmin Repeša pustio je petorku da se razigra, nije toliko miksao. Više je minuta dobio i Nikša Prkačin, odradio je svoju rolu i više no korektno. Svoje je zabio i Banić, potegnuo je Planinić, i plus pet na poluvremenu ( uz osam skokova više od Francuza) činilo se premalo.

A onda black-out u trećoj četvrtini, gdje smo izgubili utakmicu. Dva puta Francuzi su nam napravili serije od 10:20. Ili ako vam je draže, 20:5. Iz igre smo u deset minuta zabili jedan koš (Marko Banić). Repeša je tada morao u igru vratiti Popovića i Prkačina. S njima, naime, nije započeo drugi dio. Nije se želio osloniti na nadanja da će Popović nastaviti seriju. Kada smo se uspjeli oporaviti od francuskog uragana, dokrajčili su nas vlastita nervoza, sudački manevri i Tony Parker.

U posljednjih deset minuta Popović nas je dva puta vraćao tricama, jednom je pomogao i Ukić, ali Francuzi su uvijek imali odgovor, preko Batuma, Bokola, Diawa...

"Bili smo nervozni, ali u jednoj tako čvrstoj utakmici to je normalno. Zato treba razumjeti Prku zbog tehničke, on uvijek igra srcem i koji put ga ponese. I protiv Nijemaca moramo igrati čvrsto. Hladne glave, ali vruća srca", kaže Pop.

Samo nas pristup vodi do kvalitete

"Prvi puta smo na turniru tijekom 40 minuta imali igru na parketu. Imali smo taj odnos i pristup kakav smo tražili od početka. Ako zbog nečega u ovom porazu moramo biti zadovoljni, onda je to želja s kojom smo odigrali", analizirao je Dražen Anzulović.

"Možemo sada pričati o lošem otvaranju drugog dijela, promašenim bacanjima, nervozi i gubitku kontrole, ali sve ćemo staviti na stranu i pobijediti Njemačku. Samo da uđemo u to četvrtfinale. A onda ćemo tražiti snagu da se borimo s momčadima iz prvog europskog razreda."

Protiv Njemačke prava na kiks nema. Dva puta smo ih dobili tijekom priprema i iako to ne mora ništa značiti, sve osim nove pobjede bilo bi veliko razočaranje.

"U jednoj utakmici sve je uvijek otvoreno. Kvalitetniji smo od Nijemaca, ali da bi kvalitetu pokazali na terenu, treba nam pristup kakav smo večeras imali", kaže Zula.

Pročitajte više