RIJEKA - HAJDUK 2:0

Posavec je spasio Hajduk od katastrofe na Rujevici. Je li on Dalićevo rješenje?

Foto: Pixsell

RIJEKA je u derbiju 26. kola HNL-a pobijedila Hajduk 2:0 golovima Čolaka u 61. i Gorgona iz penala u 72. minuti te mu oduzela drugo mjesto. 

Momčad Simona Rožmana razbila je Splićane i nevjerojatno je da je slavila sa samo dva gola razlike. Igor Tudor za to može zahvaliti isključivo ludoj sreći i nevjerojatnom Josipu Posavcu koji je radio čuda na golu.

Hajdukov golman imao je nekoliko slabijih utakmica ove sezone, ali je puno više puta spašavao Hajduk, što je bio slučaj i na Rujevici. Rijeka je u prvom poluvremenu dvaput pogađala okvir gola. Prvo je Gorgon u 25. minuti iz velike prilike zatresao gredu pa je deset minuta kasnije Franko Andrijašević pogodio stativu, odnosno pogodio ju je Posavec koji je sjajnom reakcijom odbio loptu u vratnicu.

 

U međuvremenu je odmah nakon Gorgonove grede skinuo čisti zicer Haliloviću, a show Hajdukovog golmana nastavio se odmah na početku drugog poluvremena. U 48. minuti Čolak je odlično pucao, ali Posavec je još bolje reagirao. U sljedećem napadu Gorgon je raspalio s 20 metara, no nesavladivi Posavec izvadio je i tu loptu iz gola. U 57. minuti skinuo je odličan udarac Andrijaševića, a četiri minute kasnije obranio je prvi pokušaj Čolaka, ali je kod gola bio nemoćan.

U 66. minuti su svi vidjeli udarac Štefulja u golu, ali Posavec je još jednom, svojom devetom fantastičnom obranom, izvadio njegov težak udarac. Kod penala nije imao nikakve šanse jer je Gorgon sjajno pucao, ali Hajdukov golman bio je jedina svijetla točka u očajnoj splitskoj momčadi.

 

Odlična je to vijest i za Zlatka Dalića, koji traži trećeg golmana za Europsko prvenstvo. Nedavno je rekao da prati Posavca i Lokomotivinog golmana Grbića, no Posavec je posljednjim partijama pokazao reprezentativnu formu. Odličan je bio u Osijeku, vrlo dobar u derbiju s Dinamom, a u Rijeci je spasio Hajduk jednog od najtežih poraza u svim hrvatskim derbijima. 

Daliću su u kvalifikacijama uz nedodirljivog Dominika Livakovića drugi i treći golman bili Lovre Kalinić i Simon Sluga. No, Lovre Kalinić je nakon loše epizode u Aston Villi otišao na posudbu u Toulouse pa se ozlijedio, a Sluga je tek u drugom dijelu sezone postao standardni golman trećeligaša Lutona.

"Golmani moraju imati minutažu ako žele biti u konkurenciji za Europsko prvenstvo. Igrač može ne igrati neko vrijeme pa biti u formi, ali golman mora braniti. Mi nemamo baš neki bogat izbor golmana vani. Prvo se nadam da će njih dvojica početi braniti, a onda ću pogledati u HNL-u", rekao je prije par mjeseci Dalić.

I dok Sluga može biti druga opcija, Kalinić više ne bi trebao biti u konkurenciji, a u HNL-u se nameću Josip Posavec (Hajduk), Kristijan Kahlina (Gorica), Ivo Grbić (Lokomotiva) i Ivica Ivušić (Osijek). Od spomenute četvorke Posavec je trenutačno u najboljoj formi i trebao bi se naći na popisu za prijateljske utakmice protiv Švicarske (26. ožujka) i Portugala (30. ožujka) koji će Dalić objaviti u ponedjeljak.

Pitamo vas u anketi: koga vi vidite kao najbolju zamjenu za Livakovića? Koga biste u ovom trenutku uz Dinamovog vratara poveli na Euro? Vratarima možete dati pozitivne i negativne glasove. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više