POTEZ KARIJERE MARKA PJACE Najopasniji hrvatski igrač nikada nije bio pred ovakvim izazovom

Foto: Getty Images / Guliver Image, Twitter

MARKO PJACA odigrao je za Juventus u godinu i pol dana 575 minuta. U Dinamu je više od toga odigrao samo u posljednjih sedam utakmica. Zlatni dečko hrvatskog nogometa na vrijeme je promijenio sredinu i otišao u Gelsenkirchen. Ali tamo ima jako težak posao pred sobom.
 
Van Allegrijevih planova
 
Iako mu je višemjesečna ozljeda znatno otežala posao, Pjaca nikad nije ni bio u prvom planu Maxa Allegrija. Talijanski stručnjak dugo je prakticirao igru s tek jednim "pravim" krilom, a ta uloga se dijelila između Cuadrada i, rjeđe, Douglasa Coste. Forsiranje Mandžukića na suprotnoj strani činilo se kao priprema za najteže okršaje u Ligi prvaka kada je obrana na većoj kušnji, ali uskoro je to postala Juventusova igra protiv svakog protivnika. Pjaca je dobivao malo šansi, što je pogubno za mladog driblera, igrača koji tek mora osjetiti razliku u tempu i vremenu na lopti između vrhunske lige i domaće koju je prerastao. U trenutku kada je torinski klub potpisao Bernardeschija, koji se već tri sezone predstavlja kao nacionalni projekt, bilo je jasno da su Pjacine šanse za uspjeh još manje. Promjena je bila potrebna, pa i kao posudba, a izbor je bio Schalke. Rudari su dobra platforma za napredak, ali i velika kocka. Ponajviše zbog činjenice da se već na kraju sezone vraća u Torino. Ali i pola godine je za mladog igrača jako puno.
 
 
 
 
Novi izazov
 
Domenico Tedesco inzistira na sustavu koji će od hrvatskog reprezentativca zahtijevati veliku prilagodbu. Iako ima varijacija na temu, Tedesco je implementirao 3-5-2 formaciju. U njoj je prostor za krilne igrače ograničen – bekovi su ti koji "drže" bočne koridore u oba smjera, a igra s dvojicom napadača nerijetko okupira prostor gdje se oni s loptom osjećaju najbolje. Jevgen Konopljanka jedini je igrač sličnog stila igre koji kontinuirano igra u prvom sastavu, ali i Ukrajinac je češće korišten u sasvim drugoj ulozi od one u kojoj je stigao u Njemačku. Nije neobično ni da se Tedesco prilagodi suparniku tako da izvede momčad bez pravog krila na teren – u tom slučaju bekovi dobivaju puno ofenzivniju ulogu, dok se sredina terena nakrcava veznjacima koji mogu uspostaviti i održavati protok lopte. Pjaca je igrač koji je navikao imati ogromnu slobodu u igri, netko tko najviše daje kada se od njega ne traži previše. To u Schalkeu nije slučaj (posebno nakon lošeg rezultata), ali baš u tome leži njegova najveća šansa za napredak.
 
 
 
Stručno osposobljavanje 
 
Schalke igra izrazito agresivan presing. "Forechecking" je metoda kojom je i Ćiro Blažević iskovao Dinamovu titulu 1982. godine, a zahtijeva kontinuirani izlazak svih igrača prema lopti jednom kada se ocijeni da suparnik više nema dobru kontrolu nad njom. Na razini lige ne postoji klub u kojem ofenzivni igrači toliko rade u defenzivi i čija je obrambena struktura toliko zavisna od svake pojedine karike. I Dinamo i Juventus su bile izrazito dominantne ekipe koje stalno drže posjed i koje u većini utakmica ipak mogu igrati s mrvicu manje obrambenog angažmana od maksimalnog. U Schalkeu je svaka utakmica gola borba za kontrolu nad utakmicom i bodove. Tu je mnogo teže na račun dominantnih suigrača i konteksta zamaskirati slabiju partiju, pa će se od njega tražiti više u svakom segmentu igre – u obrani, kreaciji, stvaranju viška i završnici.
 
 
 


Pjaca je djelovao kao energetska bomba u tromom hrvatskom nogometu, kao potencijalno otkriće u bržoj talijanskoj ligi, ali nikada se još nije susreo s ovakvim intenzitetom. Bundesliga je liga koja testira brzinu donošenja odluka i procjene situacija, ne samo brzinu trčanja. Brzo prepoznavanje situacija za presing, konstantan angažman i agresivnost i brzo razmišljanje s loptom u nogama u bilo kojem trenutku utakmice su izazovi s kojima se dosad susretao mnogo rjeđe. Epizoda u Schalkeu bi uvelike mogla promijeniti njegovo shvaćanje i osjećanje nogometa te mu i usmjeriti karijeru. A njegova budućnost mogla bi biti u ulozi koja mu dosad nije bila primarna. 
 
Kako ga maksimizirati?
 
"Beskrilni" Schalke možda je najbolje što se Pjaci moglo dogoditi u pogledu perspektive jer bi ga mogao gurnuti na poziciju u kojoj može pružiti najviše – a to je središnjica napada. Dovoljno je snažan za duel igru sa stoperima, a njegova mogućnost da otvara prostor i stvara višak i s loptom i bez nje na krilu je ipak geometrijski ograničena. Ima sjajno otvaranje na udarac s obje noge, dobro se snalazi na malom prostoru, ima odličnu završnicu i nema apsolutno nijedan razuman razlog da se tako opasnog igrača drži od gola dalje nego što je to potrebno. Dinamo sa Soudanijem i Fernandesom kao "prirodnijim" krilima često je za njega značio igranje u sredini i napada i terena, gdje je dao daleko najviše klubu iz Maksimira. 
 
 
 
Pjaca je dovoljno kvalitetan dribler da si u poziciji s krila sam kreira šansu. Ali ima dovoljno dobar osjećaj za prostor i brzinu da mu se omoguće situacije u kojima mu šansu mogu pripremiti suigrači. Ivan Perišić je vjerojatno najubojitiji hrvatski igrač u posljednjih desetak godina, ali ni on u ovim godinama nije imao vrline i kvalitetu kakvu ima dečko s Folke. Proces učenja u Schalkeu trebao bi izgledati kao klasični primjer učenja metodom mrkve i batine, a oba su važna. S jedne strane, Pjaca treba usvojiti sve ono što moderni nogomet čini intenzivnim i izdiže ga nad konkurencijom. S druge strane, treba mu pružiti dovoljno slobode da pokaže što je – najopasniji hrvatski igrač. 

Pročitajte više