KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO

Potjeran je iz Dinama i unaprijed otpisan u BiH. Sad lovi plasman na SP

Foto: Guliver Image

NIJEDAN izbornik u povijesti nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nije gore dočekan od Ivajla Peteva, koji je u očima bosanskohercegovačkih navijača bio samo marioneta, izabran da bi predsjednik Saveza Vico Zeljković i njegovi ljudi lakše pravili popis igrača. No Bugarin je za manje od godinu dana uvelike promijenio sliku o sebi.

Kad su krajem siječnja ove godine Peteva predstavljali u zgradi Nogometnog saveza BiH, javnost BiH prvi je put svjedočila svojevrsnom rešetanju novog izbornika na prvoj konferenciji za medije. Dok su novinari u sali postavljali pitanja puna sumnje u čovjeka koji je preuzeo reprezentaciju, ispred zgrade su stajali navijači koji su transparentom "Dosta je" poručili što misle o bugarskom stručnjaku i Savezu svoje zemlje.

Navijači su imali mnogo razloga za osuđivanje njegovog dolaska

Takvo ponašanje navijača nije bilo nimalo čudno. Reprezentacija BiH se nalazi u smjeni generacije koja je 2014. igrala na SP-u, a prilikom imenovanja Peteva iza sebe je imala godinu dana bez pobjede (šest poraza i dva remija u 2020.) te je na FIFA-inoj ljestvici zauzimala najlošiju poziciju (51.) još od 2008. godine.

Takvoj reprezentaciji neophodno je trebao trener koji je dokazao da može biti dugoročno rješenje na klupi i kojeg će javnost prihvatiti. Nogometni savez BiH je uradio suprotno. 

Doveo je trenera zbog kojeg su navijači prijetili bojkotom i čiji su poslovi uglavnom trajali kratko te su gotovo u pravilu završavali otkazima. Zbog toga su se pojavile mnoge sumnje u reprezentaciju, koje su u rujnu povećali i dojučerašnji vratar reprezentacije BiH Asmir Begović svojim statusom na Twitteru, kao i objava N1 televizije, na kojoj se vidjela prepiska neimenovanog menadžera, koji je tvrdio da će njegov igrač nastupiti u prijateljskoj utakmici protiv Kostarike, koja se odigrala 27. ožujka ove godine u Sarajevu.

"Bh. nogomet vode kriminalci. Vico, Miske, Petev, družina menadžera. Umjesto da budemo momčad koja ujedinjuje zemlju, postali smo stranica eBaya koja popunjava džepove kriminalcima. Evo vam", napisao je razočarani Begović, prozivajući predsjednika Saveza Vicu Zeljkovića, nekadašnjeg suigrača iz reprezentacije Zvjezdana Misimovića, koji je Zeljkovićev savjetnik, kao i izbornika Peteva.

Nakon što je Petev u posljednje četiri kvalifikacijske utakmice osvojio šest bodova - pri čemu je samo jedan susret igrao na domaćem terenu, gdje je nesretno remizirao protiv Kazahstana (2:2), dok je na dva izuzetno teška gostovanja kod svjetskog prvaka Francuske (1:1) i četvrtfinalista Eura Ukrajine (1:1) osvojio dva boda te usput u gostima svladao Kazahstan (2:0) - stvari izgledaju mnogo drugačije.

Petev možda nije skinuo etiketu izbornika koji nema potpunu kontrolu nad ekipom, o čemu je pisao i Begović, ali je na terenu pokazao da je jako dobar taktičar i da svojim znanjem zaslužuje voditi Zmajeve. Do kraja kvalifikacija u skupinama čekaju ga još domaći susreti protiv Finske i Ukrajine, u kojima bi s četiri boda osigurao drugo mjesto na tablici, što bi bio veliki uspjeh za BiH.

Za šest utakmica Petev je promijenio sliku o sebi

BiH je prvi put nakon 2018. godine povezala četiri utakmice bez poraza, ali za Peteva nisu najvažniji rezultati nego prikazana igra jer dojam je da su Zmajevi zaslužili više od šest osvojenih bodova u posljednje četiri utakmice. Dodamo li da je BiH posljednja dva susreta igrala bez ozlijeđenog Miralema Pjanića, ostvareni rezultati još više dolaze do izražaja.

Bugarin je u svoje prve dvije utakmice na klupi reprezentacije proteklog proljeća osvojio bod na neugodnom gostovanju kod Finske (2:2) i upisao tijesan poraz od Francuske (1:0) kod kuće te ostavio pozitivan dojam. No, tad je bilo prerano prosuđivati koliko kvalitetno može voditi reprezentaciju jer uzorak je bio vrlo mali. Sada stvari izgledaju mnogo jasnije.

Zmajevi pod vodstvom Peteva nemaju velike oscilacije u igri, što je godinama bio najveći problem ove reprezentacije. BiH izgleda čvrsto, disciplinirano i sposobna je mijenjati sustav i filozofiju igre čak i tijekom samih utakmica. Takvu nadogradnju teško je napraviti u bilo kojoj reprezentaciji u tako kratkom periodu, a posebno u onoj koja se nalazi u smjeni generacije i koja je do pobjede nad Kazahstanom provela čak 692 dana bez trijumfa u natjecateljskim susretima.

Najbolji primjer posla koji Petev radi je upravo remi protiv Ukrajine. BiH je taj susret dočekala bez Pjanića i Gojka Cimirota, standardnih igrača u veznom redu u sustavu 3-5-2, a nije bilo ni stopera Siniše Saničanina, koji je odigrao maksimalnih 360 minuta u prethodne četiri kvalifikacijske utakmice.

Svaki od tih igrača bio je izuzetno važan za Peteva. Pjanić je nakon Džeke najbolji igrač reprezentacije, Cimirot je po broju nastupa drugi najiskusniji veznjak BiH, dok je Saničanin jedini ljevonogi stoper, što je vrlo važan detalj u sustavu s tri centralna braniča.

Svjestan da će u obrani i veznom redu imati igrače koji gotovo nikako nisu igrali zajedno, Petev je čak na dan utakmice s Ukrajinom organizirao kratki trening na kojem je dodatno radio na taktičkom planu. Takav potez je vrlo rijedak u nogometu jer momčadi gotovo nikada ne treniraju na dan utakmice.

Pred njim su dvije možda najvažnije utakmice njegove trenerske karijere

Osim toga, Petev taktički plan nije sveo na jednostavne zadatke u igri, posebno ne u posjedu lopte, već je ekipi dao upute da prelazi u asimetrični sustav 4-2-3-1, gdje je Anel Ahmedhodžić s desnog stopera odlazio na mjesto desnog beka, ostavljajući Eldara Čivića i Dennisa Hadžikadunića na stoperskim pozicijama te Seda Kolašinca na mjestu lijevog beka, dok bi se Amer Gojak po potrebi iz veznog reda izvlačio na lijevo krilo, a Džeko iz napada spuštao na mjesto prednjeg veznog.

U fazi obrane BiH se branila u sustavu 5-3-2 te je imala igrača više u veznom redu jer je domaćin koristio formaciju 3-4-3 s dva centralna vezna.

Jasne taktičke upute, kao i sjajna mentalna priprema igrača, posebno su došli do izražaja nakon primljenog gola u 15. minuti jer BiH je nakon toga izgledala sve bolje, što je bilo vrlo teško uzimajući u obzir činjenicu da je Ukrajina na stadionu u Lavovu do sinoćnje utakmice upisala čak 13 pobjeda u 13 natjecateljskih susreta, odnosno da je imala 17 pobjeda i dva remija u 19 utakmica u svim susretima na tom travnjaku. Primjerice, Švicarska je prošle godine u rujnu u Ligi nacija izgubila od Ukrajine u Lavovu 2:1, dok je Srbija prije dvije godine u kvalifikacijama za Euro razbijena 5:0 na istom mjestu.

BiH nije odigrala utakmicu bez greške, Ukrajinci su pored gola imali još dvije velike šanse, ali veći broj opasnih prilika imali su Džeko i suigrači, koji su pokazali pozitivnu reakciju nakon primljenog gola na teškom gostovanju protiv suparnika koji je igrao na posljednja tri europska prvenstva.

Upravo u tome leži suština uspjeha koji je Bugarin već ostvario vodeći reprezentaciju BiH. Navijači su ga u startu prekrižili, dočekan je kao klaun i marioneta, ali uspio je pridobiti povjerenje igrača, o čemu svjedoče igra i rezultati iz šest kvalifikacijskih susreta, posebno činjenica da je BiH odigrala tri gostujuće utakmice protiv momčadi koje su igrale na proteklom Euru i da ni u jednoj od njih nije upisala poraz. Zato je Petev nagrađen i sve većom podrškom navijača.

Pred njim su u studenom možda najvažnije utakmice u trenerskoj karijeri. Nakon što je s Ludogorecom počekom 2010-ih pokorio Bugarsku, uglavnom su njegovi trenerski mandati kratko trajali, a najviše ga se pamti kao jedinog trenera koji je od 2005. godine sezonu u Dinamu završio bez trofeja. Osvajanjem drugog mjesta u skupini D s BiH povećao bi svoju reputaciju i osigurao novi mandat na izborničkoj klupi te bi ga samo dvije utakmice play-offa dijelile od plasmana na Svjetsko prvenstvo, što bi bio izvanredan rezultat. Sudeći po formi koju BiH ima, to nije nimalo nerealan cilj.

Pročitajte više