Pozadina policijskog skandala: Nije ključno je li glumio epilepsiju. Ključno je - što ako nije?

M.Š. (22) doveden je u KBC Rebro, gdje mu je dijagnosticirana toksikacija alkoholom. U krvi je imao 2,1 promila alkohola, a daljnjim laboratorijskim pretragama utvrđeno je da nije pretrpio napad epilepsije. Nakon pregleda u bolnici sproveden je u policijski postaju gdje je prijavljen zbog prekršaja uznemiravanja javnog reda i mira te vrijeđanja službene osobe. Na ročištu mu je pak izrečena kazna u visini od 750 kuna. Tako glasi službeni odgovor komunikacijskog odjela zagrebačke policije na Indexov upit o stanju i tretmanu Marka Štefanca koji je protekle subote priveden u Tkalčićevoj ulici, nakon derbija Dinama i Hajduka.

Tijekom policijskog postupanja mladić je nekoliko puta tražio pomoć, upozoravao da se ne osjeća dobro, a naposljetku se srušio na pod i počeo tresti. Interventni policajci plastičnim lisicama vezuju mu ruke. Potom ga puštaju da se nekontrolirano trese na tlu, ležeći na leđima. Djevojka s kojom je u trenutku privođenja šetao ulicom, policajcima je rekla da ima epilepsiju. Scene koje je zabilježila Indexova kamera sugerirale su upravo to - epileptični napad. No, prema izvještaju policije, liječnici su pretragama utvrdili samo akutnu alkoholiziranost. Tijekom dana razgovarali smo sa stručnjacima, ali i liječenim epileptičarima, koji tvrde da je vrlo teško odglumiti napad onakvog intenziteta kakav smo vidjeli na snimci. Makar će laicima zvučati nevjerojatno da se netko na dva promila alkohola uopće dosjeti odglumiti epileptični šok, liječnici, kao i policija neslužbeno tvrde da je to realno te da su se s istim već susretali.

Može li se odglumiti epileptični napad?

U Hrvatskoj udruzi za epilepsiju pri Klinici za neurologiju Opće bolnice Sveti Duh ističu da se dijagnoza epilepsije postavlja na temelju simptoma napadaja i nalaza elektroencefalografije (EEG). U gotovo svim slučajevima potrebno je uz EEG učiniti i MR (magnetnu rezonanciju)  ili CT (kompjuteriziranu tomografiju) mozga, EKG (elektrokardiografiju) i laboratorijske testove. No, standardno EEG snimanje često daje normalne nalaze kod osoba koje imaju sigurnu dijagnozu epilepsije.

Taj se broj smanjuje tek nakon višekratnih i produženih snimanja te nakon snimanja u posebnim okolnostima i primjenom posebnih tehnika. Liječnici s kojima smo komunicirali tvrde da epileptični napad ne mora nužno biti i epilepsija. Alkohol također može biti povod epileptičnom napadu, a EEG nalaz ne mora biti promijenjen. Pojedini stručnjaci tvrde da osoba otrovana alkoholom ne može imati tako simultane grčeve i tresti glavu u isto vrijeme. Također ističu i da osoba predosjeća kada će dobiti napadaj te traži način da se smiri, kao što je Štefanac i učinio.

Prema našim izvorima uz KBC Rebro 22-godišnji mladić po dolasku na pregled ponašao se bahato, čak je i prijetio liječnicima, a ništa bolje raspoložena nije bila ni djevojka s kojom je bio. Ipak, nismo uspjeli doznati kakvim je testovima Štefanac podvrgnut, stoga ga ovim putem molimo da se javi našoj redakciji (desk@index.hr, 01/7775531) i predoči liječničku dokumentaciju. Takav potez pomogao bi rasvijetliti jezive scene iz Tkalče, ali ne i okolnosti koje su do istog dovele.

"Nisam glumac, bolujem već četiri godine"

Index je potražio očevice samog privođenja, a osim svjedočenja, nabavili smo i fotografije koje možete pogledati u galeriji. Prema našim izvorima, grupa policajaca došla je nadgledati skupinu navijača koja je ispred pivnice u Tkalči zapalila baklju. Otvorenim prostorom ulice između policije i navijača prolazio je Štefanac u pratnji djevojke. Štefanac je nešto dobacio policajcu, nakon čega on istupa iz grupe i viče mladiću: "Dolazi ovamo". Hvata ga za rukav, a između njih staje djevojka. "Što vam je napravio, zašto ga držite", čuli su se njezini povici. Djevojka nije privedena, iako je zabilježeno da je i ona vrijeđala službene osobe u više navrata. U razgovoru za portal Zagrebancija.com Marko Štefanec o događaju je rekao:

"Dobacio sam im 'Di ste plavi prijatelji, dnevnica ide'. Izletio je jedan interventni policajac i zatražio me osobnu. Rekao sam da osobna nije kod mene, nego kod cure i okrenuo se prema curi. On me zgrabio za ruku, gurnuo me do drugog kolege, koji me zabio na ogradu, počeo trgati jaknu s mene i stisnuo mi šamar. Pozvao je još trojicu da me počnu nositi prema dolje i kako su me počeli nositi, jedan mi je počeo dizati noge, drugi mi je iza jednu ruku digao, a treći drugu ruku. Četvrti mi je glavu stiskao prema dolje. Kako smo se spuštali, ja sam rekao da mi nije dobro. Tu sam se srušio prvi put i prvi put dobio napad."

Štefanac tvrdi da epilepsiju ima već četiri godine te da napad nije odglumio. No, ključno je pitanje koje danas postavlja i Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i bivši načelnik policije, jesu li sredstva prisile upotrijebljena u skladu sa zakonom. Također, u razgovoru s nekim bivšim pripadnicima MUP-a dobivamo izjave da hrvatska policija, ali ni mnogi liječnici nisu dovoljno educirani, pa se tako ljudima koji boluju od epilepsije često oduzima radna sposobnost, dok zabrinjavajući broj policajaca ne zna ophoditi se s epileptičarom, niti primjerice zna da takva osoba pije lijekove koji uzrokuju zadah vrlo sličan onom alkoholnom. Da naši interventni policajci ne znaju prvu pomoć, u to smo se uvjerili i sasvim je nebitno je li netko bolest glumio ili ne.

"Bez obzira na to kakve informacije izlaze vani, od početka tražim kompletno izvješće od strane MUP-a o svemu što se događalo u Tkalčićevoj ulici. Ne mogu tvrditi je li dečko imao epileptični napad ili ne, ali ono što sam vidio na snimci dovoljno je da tražim objašnjenje. Mene zanima policijsko postupanje. Ne želim prejudicirati, ali vidio sam dovoljno razloga da pitam jesu li sredstva prisile upotrijebljena u skladu sa zakonom i je li u taktici postupanja bilo propusta", tvrdi Ostojić za Index.

Tko preparira priču? Ovo bi mogao biti ozbiljan problem!

"Nadzor je moj posao i uvijek tražim izvještaj ako smatram da za to postoje razlozi. Mora postojati i policijska snimka događaja i želim je vidjeti. Ne želim prejudicirati, ali mislim da će ovdje biti ozbiljnih problem. Zna se što policajac mora napraviti prije uporabe sile, no trenutno je teško tvrditi  što se dogodilo, jer nisam bio tamo. Stoga i očekujem policijsko izvješće kao i snimku, jer ona mora postojati. Ne znam je li dečko uvrijedio službenu osobu, ali čovjek koji smatra da je nepravedno uhićen može to izraziti. Ukoliko je taj momak zaista epileptičar, dolazimo do ozbiljnog problema. Imam razloga sumnjati u taktiku policijskog postupanja, posebno kada čitam toliko različitih izvještaja u novinama. Nisam slijep. Ne znam je li bilo opasnosti od toga da će momak pobjeći ili je odgurivao policajce, pa su ga stoga i morali svezati, ali policija je jasno vidjela da će iz svega ispasti skandal. Ne bih se čudio da su informacije koje idu u javnost preparirane. Ukoliko policija tvrdi da je primjena sile bila opravdana, onda slučaj ide na višu razinu. Pita se onoga koji to opravdava - načelnika policije. Mislim da se u ovom slučaju ne može izbjeći istupanje u javnost od strane načelnika policije", jasan je Ostojić.

Pravilnik o policijskom postupanju jasno kaže da je policajac dužan pružiti pomoć privedenoj osobi koja to traži, posebno ako je privedena uz uporabu prisile. Ostaje nerazjašnjeno, kako bi policajac trebao pružiti tu pomoć, kad on nije niti mora biti liječnik? Tako naime glasi službeno objašnjenje glasnogovornice PUZ-a Jelene Bikić, a dovoljno je položiti vozački ispit da pretpostavite kako dotičnu i zakon demantira. 

Pročitajte više