AUSTRALIAN OPEN

Požari, inhalatori i strah od odgode. Gledamo nikad luđi Australian Open

Foto: EPA

ORGANIZATORI Australian Opena suočili su se s brojnim kritikama, nakon što se tenisačica Dalila Jakupović odlučila povući s kvalifikacijskog turnira.

Slovenska igračica je tijekom kvalifikacijskog meča imala probleme s disanjem, zbog ogromne koncentracije štetnih čestica u zraku. Dim od požara lebdi iznad stadiona teniskog kompleksa i ugrožava zdravlje svih sudionika turnira.

Što se dogodilo Dalili Jakupović?

Slovenska tenisačica imala je prednost u duelu sa Stefanie Vogele, kada je pala na koljena pod naletom jakog kašlja. Novinarima je rekla da je ostala bez zraka.

Peta tenisačica svijeta Elina Svitolina objavila je na Twitteru službene podatke, koji pokazuju da je kvaliteta zraka u Melbourneu ispod zadovoljavajuće razine.

Gradski dužnosnici savjetuju stanovnicima Melbournea da bez prijeke potrebe ne napuštaju domove i potvrđuju da je zrak zagađen.

Jakupović nije jedina natjecateljica koja se požalila na zdravstvene tegobe. Bernard Tomić je tijekom meča s Denisom Kudlom rekao da "ne može disati". Zatim mu je liječnik dodao inhalator kako bi ublažio tegobe.

Prijeti li otkazivanje turnira?

Organizatori Grand Slama su na velikom ispitu. Još uvijek nema službenih izjava poslije povlačenja Jakupović, a direktor turnira Craig Tiley kaže da se situacija u međuvremenu poboljšala.

Tiley je tijekom proteklog tjedna rekao da su prognoze obećavajuće, a meteorolozi će tijekom trajanja turnira stalno analizirati kvalitetu zraka na terenima.

"Ne očekujemo odgađanje. Proveli smo sve nužne mjere kako bi se ovogodišnji Australian Open odvijao po planu", navodi Tiley.

Što ako dođe do izvanredne situacije?

Na službenom Twitter računu Australian Opena objavljene su neke od mjera u slučaju da zrak bude previše zagađen.

"Teniski kompleks u Melbourneu ima tri stadiona s pokretnim krovom i osam zatvorenih terena. Ako dođe do zagađenja, krovovi stadiona bit će zatvoreni. Mečevi će se igrati u klimatiziranim uvjetima", piše u jednom od tweetova.

"Ako se pojavi veća koncentracija dima u zraku, filteri sustava za klimatizaciju spriječit će zagađenje", objašnjavaju organizatori.

Još uvijek nije jasno ima li osam zatvorenih terena nužne uvjete za odigravanje mečeva. Organizatori objašnjavaju da održavanje prvog Grand Slama u sezoni ne ovisi o atmosferskim prilikama, piše Eurosport.

"Opremljenost teniskog kompleksa omogućava da se turnir odvija bez obzira na vremenske uvjete u Melbourneu. Problemi s kojima se suočavamo nisu ni približno veliki u usporedbi s patnjom, koja je zatekla ljude širom Australije. Čitav tim organizatora bit će posvećen prikupljanju sredstava za pomoć ugroženim područjima", objašnjava direktor Australian Opena.

Pročitajte više