RAMON MIEREZ

Prgav je, bezobrazan i prljav. S njim je Bjelica uspio uplašiti i Dinamo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

OSIJEK JE jučer objavio da je napravio najveći transfer u svojoj povijesti. Potpisao je ugovor s trenutno prvim strijelcem HNL-a Ramonom Mierezom do 2024. godine aktiviravši opciju otkupa njegovog ugovora od španjolskog Alavesa. Bio je to logičan nastavak jedne od najboljih priča ovogodišnjeg HNL-a.

Dinamo je u momčadi iz Gradskog vrta konačno dobio respektabilnu konkurenciju u domaćem prvenstvu, a Mierez je najveći krivac za to. Argentinski napadač jedan je od onih protiv kojih svi mrze igrati, a svatko ga obožava imati za suigrača. Njegov nogomet je prljav, lukav, pomalo ciničan, ali kompletan i nevjerojatno kvalitetan.

Gol-mašina

Zabio je već 22 gola ove sezone u 30 utakmica. Kada tome dodamo dvije asistencije, dođemo do podatka da je direktno sudjelovao u 24 od ukupno 55 Osijekovih HNL golova ove sezone, odnosno 44%.

Za usporedbu, u zadnje četiri sezone nitko u HNL-u nije prešao brojku od 20 golova u sezoni. Posljednji najbolji strijelac kojem je to uspjelo bio je Ilija Nestorovski, koji je u sezoni 2015./16. za zaprešićki Inter postigao 25 pogodaka.

Dapače, samo su pet puta u povijesti HNL-a najbolji strijelci imali više golova od Miereza, koji do kraja sezone ima još dvije utakmice. To je dvaput uspio Goran Vlaović, a po jednom Robert Špehar i Eduardo da Silva te već spomenuti makedonski napadač.

Gotovo četvrtinu golova Mierez je zabio iz penala, ali ti penali su zaista bili njegovi. On ih je najčešće izborio ili barem sudjelovao u akcijama koje su rezultirale najstrožom kaznom.

Tip koji radi sve

Mierez nije važan za Osijek samo zbog specifičnog profila ili kvaliteta koje maksimalno odgovaraju ostatku ekipe nego i zato što na terenu radi baš sve i ne postoji nijedna aktivnost na terenu ili faza igre koja izlazi izvan njegovog opisa posla.

To je najbolje objasnio Nenad Bjelica nakon što je Mierez i službeno postao Osijekov igrač.

"Mierez nas je svojim igrama, golovima i ponašanjem natjerao da otkupimo njegov ugovor i da bude naš član iduće tri godine. Sretni smo zbog svega što je ostvario, on je momčadski igrač koji daje cijelog sebe na svakom treningu, na svakoj utakmici i apsolutno zaslužuje ovo što mu se događa", poručio je Osijekov trener.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Nijedan napadač u ligi nema takav radijus kretanja. Mierez stalno traži loptu, kretnjama tjera suparničke obrane na rotacije, a trkom bez lopte kreira prostor svojim suigračima.

Ističe se nevjerojatnom požrtvovnošću i željom za svakom loptom. Nije nimalo čudno što je dobio nadimak El Toro (Bik), jer za njega zaista nema izgubljene lopte i na svaku stvarno juri kao bik. Po broju duela u koje ulazi je daleko ispred svih ostalih igrača, a njegova volja i agresivnost da se na svakom koraku terena izbori za loptu jako je bitna Osijeku. Kad god nemaju rješenja, suigrači mogu svom Biku ispucati loptu, a on će je ili sačuvati ili se dovoljno dugo boriti s obranom dok ne stigne pomoć.

I u tome leži tajna njegovog uspjeha. Mierez je igrač koji je sposoban 89 minuta i 30 sekundi igrati leđima okrenut prema suparničkom golu od kojeg je udaljen po 40 metara, kao mantinela suigračima i tip koji se hrva sa stoperima, koji protiv njega trče i rade više nego protiv drugih napadača. U preostalih 30 sekundi dovoljan mu je jedan pravi bijeg u prostor, jedno sjajno čitanje igre i akcije i jedna situacija u kojoj će se naći na pravom mjestu i zabiti gol. Mierez je napast, a njegov karakter na terenu podjednako je bitan kao i njegove kvalitete.

Kohorta ga obožava. Nitko drugi ga ne može smisliti

Zbog svoje predanosti Osijekovom dresu Mierez je od prvog dana postao miljenik Kohorte. On je tip igrača kakvog obožavaju suigrači i navijači vlastitog kluba, a protivnici ga ne podnose.

Ima u svojoj igri onaj prgavi i bezobrazni latino štih koji s vremena na vrijeme prelazi u otvorenu prljavštinu. Zna udariti ili gurnuti stopera na lopti, a da to ispadne slučajno. Zna kada će izgubiti duel, pa je bolje uloviti suparnika za dres i pasti, nadajući se da će sudac donijeti odluku u njegovu korist. Zna kako naglasiti pad i zna kako se kretati tako da u svakom trenutku utakmice obrambeni igrači proklinju sudbinu koja ih je stavila na isti teren s njim.

Nevjerojatno je naporan za čuvanje svim braničima. Moraju ga pratiti po čitavom terenu, ne smiju ga ni sekunde ispustiti iz vida jer je veliki golgeter, a u svakom duelu će se postaviti tako da iz njih iscijedi zadnji komadić snage ako žele doći do lopte.

Tu leži vjerojatno najveći izazov za Nenada Bjelicu iduće sezone, barem u napadačkom segmentu. Mora pronaći način na koji može maksimizirati činjenicu da Mierez stalno okupira obranu te podići igru i učinkovitost svojih krilnih igrača, kojima se otvara puno više prostora. Njegova suradnja s Damjanom Boharom na trenutke je izgledala idealno. Slovenac je s krila ulazio u sredinu, koristio Miereza za dupli pas i ulazio u završnicu, ali su problemi s veznom linijom tjerali Bjelicu da često rotira pozicije u momčadi pa još uvijek nije definirao dobitnu formulu.

Osijek već sada može reći da je dobio najboljeg stranca u svojoj povijesti. U tu rečenicu može stati i legendarni Dumitru Mitu, ali teško se sjetiti primjera kada je jedan igrač tako brzo u tolikoj mjeri podigao čitavu momčad. Dinamo je ove sezone uspio izdržati pritisak i zasluženo uzeti titulu, ali priča je daleko od gotove. Osijek je strahovito gladan i nabrijan, a nitko nije luđi od njegovog Bika. Bika koji ne sjedi, nego trpa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više