REGIJA

Prosinečki ostao izbornik BiH, ali od saveza je dobio teške kritike i mentora

Foto: Gulliver / Getty Images

DEBAKL reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Euro, potvrđen očajnom igrom i porazom 2:1 kod Grčke, nije okončan otkazom izborniku Robertu Prosinečkom, ali je funkciju zadržao uz prilično visoku cijenu. 

"U reprezentaciji je puno slabosti i problema"

Na sastanku Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, na kojem se raspravljalo o njegovoj eventualnoj smjeni, utvrđeno je kako je "utakmica u Grčkoj pokazala puno slabosti i problema u momčadi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokoj razini", nakon čega se donijelo ove zaključke:

"Izbornik Robert Prosinečki treba pripremiti plan za dvije posljednje utakmice u kvalifikacijama za Euro, kao i utakmicu dodatnih kvalifikacija koja će biti odigran u ožujku 2020. Za realizaciju i izvršenje plana zadužuje se Odbor za posredovanje i savjetovanje IO-a saveza i savjetnik Zvjezdan Misimović. Plan izbornika Prosinečkog će biti dostavljen Izvršnom odboru zajedno s dokumentom o stručnoj procjeni kvalitetne realizacije istog, s jasnim i konkretnim zadatkom kako ostvariti željeni cilj, plasman na EURO 2020."

Zašto savez ipak nije mogao smijeniti Prosinečkog?

Prosinečki je, dakle, zadržao posao, ali tako da je od vodstva saveza dobio velike javne kritike te mentora, legendu nogometa BiH Misimovića. Savez ga bez obzira na potop u kvalifikacijama za Euro ipak nije mogao smijeniti jer kada je izbornik prošlog mjeseca podnio ostavku nakon poraza kod Armenije (4:2), također u kvalifikacijama, upravo je savez odbio njegovu ostavku

Dva kola prije kraja kvalifikacija za Euro BiH ima pet bodova manje od Finske koja se može plasirati na Euro već u sljedećem kolu pobjedom protiv otpisanog Lihtenštajna. BiH može dalje samo teoretski jer su joj potrebne pobjede protiv Italije i Lihtenštajna te da Finska ne pobijedi Lihtenštajn i da izgubi od Grčke. Ali BiH je ranije osvojila skupinu Lige nacija i zahvaljujući tome ima osigurano mjesto u dodatnim kvalifikacijama za EP, kao i povlašten položaj u njima.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više