HNL

Prvi čovjek HNL-a o novom problemu zbog koronavirusa: Nije lako odgoditi susrete

Foto: Igor Čagalj / Pixsell

HAJDUK je zbog velike upotrebe pirotehnike na derbiju protiv Dinama prošlu srijedu kažnjen s 20 tisuća kuna i dvije utakmice pred praznim tribinama, no odmah se potegnulo pitanje što će biti s kaznom zbog novonastale situacije oko koronavirusa pogotovo kada znamo da je Hajduk jedan od rijetkih klubova HNL-a koji ima dobar posjet na domaćim utakmicama.

Naime, Stožer civilne zaštite RH objavio je jučer mjere za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova. Preporučuje da se do daljnjeg javni skupovi limitiraju na 1000 ljudi u što ulaze i sportska natjecanja.

HNS je danas odlučio da neće biti odgode i prekida natjecanja u HNL-u zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Za otvaranje tribina za gledatelje organizatori moraju dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo.

Hajduk je tako odlučio da se neće žaliti na kaznu kako bi iskoristio pravni okvir da je poništi. Dvije utakmice kazne neće stupiti na snagu ni nakon prestanka zabrane okupljanja na javnim mjestima jer tu odluku nije donio HNS, već Stožer za civilnu zaštitu i Zavod za javno zdravstvo. 

Konkretno, Stožer civilne zaštite za Splitsko-dalmatinsku županiju danas je zabranio okupljanja s više od 1000 ljudi, tako da će se sljedeće dvije domaće utakmice Hajduka (Inter u nedjelju i Varaždin 5. travnja) svejedno igrati bez gledatelja.

Istra u problemu

Što se tiče ostalih klubova, Istra je za sada jedina koja je zbog opasnosti od širenja koronavirusa zatvorila stadion za utakmice HNL-a protiv Rijeke (14. ožujka) i Hajduka (27. ožujka), a Rijeka je privremeno prekinula prodaju karata za polufinale Kupa koje se 18. travnja igra na Rujevici. Odluku o potpunom zatvaranju stadiona donijet će naknadno.

Povodom svih reakcija zbog odluke HNS-a da se slijede upute Stožera za civilnu zaštitu, potražili smo odgovore kod povjerenika HNL-a Josipa Breznog. 

"Kazna za Hajduk je kazna za Hajduk. To su dvije utakmice na koje se Hajduk neće žaliti. Što se tiče daljnjeg natjecanja u HNL-u, nastavlja se bez gledatelja, no klubovi odlučuju hoće li zatvarati tribine. Istra se trenutno nalazi u problemu, no njihovo zatvaranje stadiona još nije potvrđeno jer čekaju suglasnost Stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo. Nije lako ni odgoditi utakmice jer je i za to potrebna dozvola. Istra tek čeka potvrdu da može odgoditi utakmicu", rekao je Brezni Indexu, inače prvi čovjek HNL-a.

Pročitajte više