Prvi čovjek Medveščaka šokirao navijače: "Nemamo novca ni za EBEL"

Foto: KHL Medveščak

 PREDSJEDNIK najvećeg i najpopularnijeg hrvatskog hokejskog kluba Damir Gojanović obratio se navijačima na Facebooku i uživo odgovarao na njihova pitanja nakon što je Medveščak završio lov na play-off KHL-a.

"Medvjedi" su ostali bez šanse za prolaz u doigravanje, a na kraju sezone još uvijek je nepoznato u kojoj će ligi igrati Medveščak sljedeće sezone.

Na tu temu Gojanović je rekao: "U ovome trenutku ne znamo u kojoj ligi ćemo biti iduće sezone, KHL se ne izjašnjava, EBEL su predane prijave i garancije, traje monitoring, čekamo sastanak predsjedništva, do svibnja ćemo znati naš status i što nas očekuje iduće sezone".

Problem zagrebačkom klubu stvaraju financije koje su uvjet za nastup u KHL-u.

"Novaca u ovome trenutku nema niti za KHL niti za EBEL, novac donose sponzori koje tražimo kad znamo gdje igramo; ne bih sada o proračunu ali znamo da će ispod 3 milijuna biti jako teško išta napraviti, posebno što su troškovi Kluba isti kao i u KHL-u, a imamo i EBYSL momcad".

"Dok nema odgovora lige o planovima s nama ne možemo konkretno razgovarati sa sponzorima. Ugovor najvećeg sponzora, onaj Gazpromov, je završio. Sve će prije svega ovisiti o sponzorima! Ovaj projekt u najvećoj mjeri finaciraju sponzori".

"Ako mene pitate osobno ja bih bio najsretniji da nastavimo s KHL-om, omladinska selekcija u EBYSL-u, domaći igrači u momčadi. To su moje želje, ali one nužno nisu realnost", dodao je Gojanović na pitanje koje je najviše zanimalo navijače.


Sponzori?

"Nemamo u vidu veće sponzore; sankcije zaustavljaju ruske sponzore, u Hrvatskoj još ne postoji sponzor s takvim interesom, tražimo po Europi".

O mogućoj privatizaciji kluba i povećanju prihoda od korištenja klupskog brenda:
   
"U Hrvatskoj je iznimno teško privatizirati klub jer to povlači jako puno pitanja oko infrastrukture kao i organizacije mlađih selekcija. Svi tada postaju profesionalni, slobodan sam reći 'privatizirani`, i više nema gradskih termina za školu hokeja ili besplatnih termina za mlađe selekcije. Svakako da su veliki ulagači jedino što može spasiti profesionalne klubove i nastupe u velikim medjunarodnim prvenstvima. Voljeli bismo za našu profesionalnu momčad, koja bi se tada morala odvojiti od kluba, imati ulagača. Medveščak svoj logotip maksimalno iskoristava kroz prodaju prava odnosno tzv 'royalty fee' od npr. Fan Shopa ili u nekim marketinskim aktivnostima. Medveščak je prava na logotip vrlo skupo platio budući nije bio vlasnik prava, a autor koji se iznenada u 2. EBEL sezoni javio iz Kanade i pokrenuo sudski postupak, nije želio ustupiti logotip Klubu na besplatno koristenje. Medveščak na žalost nema kapacitet voditi svoj Fan Shop, a sredstva koja ostvaruje od ustupanja logotipa i imena, makar minimalna, iznimno su nam dobrodošla".

Bi li sve napravio isto da se može vratiti četiri godine unatrag?

"Ako me pitate bih li odveo klub u KHL odgovor je DA. ako me pitate bi li se toliko trudio sve ove godine odgovor je DA. Ako me pitate jesam li uživao u vrhunskom hokeju odgovor je DA. Promijenio bih neke odluke oko nekih igrača, promijenio bih neke odluke iz druge sezone, npr. skupa momčad koja nije funkcionirala, odabir trenera, zalaganje za igrače koji nisu imali rezultate, a davali smo im priliku do zadnjeg dana... No, želim misliti samo na lijepe stvari, a to je da imamo KHL u Zagrebu i Medveščak u KHL-u".

Na pitanje o ugovorima s igračima, koji su do sada slobodno raskidali s Medveščakom i odlazili u slučaju bolje ponude, Gojanović kaže:

"Ugovori igrača ovise o budgetu, kad imate novca možete uvjetovati što hoćete, kad nemate novca pristajete na kompromise nadajući se najboljem. Do sada nismo bili u prilici da kod nekih igrača postavljamo uvjete, kod nekih smo uspjeli".

O prodaji igrača: "Igrače prodajemo kako bismo sačuvali klub i kako nam se ne bi stvarala veća dugovanja koja bi nas ugrozila. Drugu sezonu završili smo ljuti jer smo imali najbolju i najskuplju momčad i najlošiji rezultat. Nismo htjeli isplatiti ugovore do kraja, nismo na vrijeme prodali igrače i morali smo plaćati ugovore i to nas je ukopalo. Sada smo puno pametniji – pratili smo matematički i na razne druge načine plasmane u playoff i vidjeli da je gotovo neizvjestan. Ne uđeš u play off sponzori ne isplaćuju play-off dio ugovora, a ukoliko nisi prodao igrača, on ostaje s ugovorom do travnja ili svibnja. U ovom slučaju novi klubovi preuzimaju ugovorne obaveze igrača do kraja trajanja ugovora, za neke igrače postoji i odšteta od koje će se platiti plaće igračima koji ostaju. Ovdje nitko ne zarađuje, na žalost. Bili bismo najsretniji da se Klupska blagajna puni"


O dugovima igračima: "Većina obaveza je riješena. Postoje još dva sporna ugovora koja su u procesu".

Ima li Gojanović još motivacije voditi Medveščak u sljedećim sezonama?

"Snagu pronalazim u događajima poput onoga sinoć,  navijača koji skandiraju igračima koji su izgubili utakmicu kao da su osvojili prvenstvo, dvorane koja skandirajući ispraća trenera koji odlazi prije kraja sezone, igrača koji mi se zahvaljuju na svemu što su dobili i imali ovdje, iz vrhunskog hokeja koji gledamo u Ledenoj. Malo tko razmišlja da smo sinoć u dvorani imali svjetsku instituciju hokeja. Možda i zadnji put u idućih 20 godina. E to su trenuci u kojima uživam i koji me hrane. Iskreno, ne znam što nosi sutra, a kamoli pet godina, ali vidim se negdje uz Klub ako to bude moguće".

 

Pročitajte više