MARIO PAŠALIĆ

Prvi ga je stavio za kapetana Hrvatske. Evo što sve Mario Pašalić donosi Daliću

Foto: Getty Images

"SVOJIM igrama i znanjem Mario Pašalić pripada samom vrhu talijanske lige i svih ostalih liga. Svake godine napreduje, svojim radom, entuzijazmom i željom uvijek radi korak više. Očekujem da u narednim sezonama pronađe još veću sredinu, što će biti dobro i za njega i za naš nogomet", rekao je Nenad Gračan o mladiću kojeg je 2014. izabrao za kapetana hrvatske U-21 reprezentacije, a koji je danas jedan od najboljih igrača hit-momčadi europskog nogometa Atalante.

S 25 godina, u svojem šestom profesionalnom klubu, ne računajući Chelsea koji ga je posudio većini njih, a za koji nikad nije službeno zaigrao, Mario Pašalić postigao je sinoć prvi hat-trick u karijeri. Bivši Hajdukov veznjak postigao je prvi, peti i šesti gol u još jednoj visokoj pobjedi Atalante, i to u lokalnom derbiju protiv Brescije (6:2).

Najbolji trenutak karijere

"Nije loše zabiti prvi hat-trick u karijeri baš u derbiju. Ovo je najbolji trenutak moje karijere", rekao je Pašalić nakon svoje i momčadske velike predstave.

Netko drugi bi se u takvoj situaciji možda veličao, isticao svoju ulogu u pobjedi, ali osim gorespomenutom rečenicom nakon "najboljeg trenutka karijere", on je govorio isključivo o Atalanti, momčadskoj igri, uspjesima i ciljevima. 

Embed from Getty Images

I danas je jednako skroman kao kad je bio klinac u kaštelanskom GOŠK-u, kad je debitirao za Hajduk, kad se prodao u Chelsea, kad je bio kapetan mlade hrvatske reprezentacije i kad je postao član A selekcije. Svi su o njemu uvijek govorili kao o vrlo skromnom i poniznom dečku, a tako je i danas, kad je već potpuno jasno da izrasta u svjetsku nogometnu klasu. 

Nedostatke je riješio inteligencijom

"Radi se o sjajnom dečku i igraču, odgovornom i discipliniranom, koji je svoje nedostatke nadoknadio inteligencijom. Velik je potencijal i za klub i za hrvatsku reprezentaciju", smatra Gračan.

"Malo je sporiji, ali toliko je inteligentan da to nikad ne dođe do izražaja", objasnio je Gračan na koje je nedostatke mislio pa analizirao kako on utječe na igru Atalante, a kako Atalanta na njega.

"Ima odličan ulazak iz drugog plana, to mu je top. Vrlo je bitan igrač Atalante koja je u tehničkom smislu vrlo organizirana. Igrači iz drugog plana vrlo su bitni, pa tako i on, koji svojim igrama u defenzivi napravi sve kvalitetno, a ima i potencijal i kvalitetu da dođe u završnici. U Atalanti je više takvih igrača, zato i jesu zabili toliko golova", kaže Gračan.

Zaista, Atalanta je već na 93 ligaška gola ove sezone i izvjesno je da će u preostalih pet kola doći do stotke, koja u Serie A nije viđena još od 1951. godine. Pašalić je, računajući i ostala natjecanja, ove sezone zabio 11 golova i asistirao za još sedam.

Spomenuti ulazak iz drugog plana te realizacija njegove su najveće vrline u ofenzivnom segmentu igre. Kretanjem bez lopte odvlači pozornost protivničkim veznim igračima i napada prazan prostor, sjajno surađuje s bekovima, a ofenzivnija uloga pomaže mu i u obrani jer presingom može oduzeti loptu duboko u protivničkoj polovici.

Osim njegovih neospornih tehničkih kvaliteta, zbog kojih tako dobro funkcionira u Atalanti, Gračan ističe i njegovu mentalnu snagu kao najjače oružje. Tvrdi da se to vidjelo dok ga je Chelsea seljakao s jedne posudbe na drugu, pri čemu je on iz kluba u klub igrao sve bolje, a njegov mentalni sklop je i razlog zašto ga je svojedobno odabrao za kapetana U-21 reprezentacije, iako je bio među najmlađima.

Svejedno je hoće li upasti umjesto Rakitića ili Modrića, on je budućnost Hrvatske

"Kod njega nikad tu nije bilo problema. U glavi je vrlo čist, zna točno što želi i kako doći do cilja koji si postavi. Kapetansku traku kod mene je zaslužio svojom zrelošću, odgovornošću, znanjem i igrama. On je prirodni vođa i nosi autoritet u sebi. Teško je reći koga će zamijeniti u A-reprezentaciji, Modrića ili Rakitića, ali bitno je da drži razinu igre i kontinuitet, pa kad dođe do smjene generacija, on se sigurno svojom kvalitetom može nametnuti", završio je Gračan. A kako bi to tada trebalo izgledati analizirali smo još u veljači.

Pašalićevih ranih dana prisjetio se i njegov bivši suigrač iz Hajduka Franko Andrijašević. Današnji veznjak Rijeke s Pašalićem je znao igrati u tandemu u vezi, znao je biti ispred njega na krilu, a ponekad su ulazili u igru jedan umjesto drugoga. Andrijašević je te 2013. već bio etablirani igrač, a Mario je u travnju debitirao protiv Cibalije kod trenera Miše Krstičevića, kojeg je nekoliko dana kasnije zamijenio Igor Tudor, kod kojeg je u idućoj sezoni Pašalić već bio neizostavan dio momčadi.

"Odmah se vidjelo da je dobar tehnički, ima i lijevu i desnu nogu, bilo je jasno da je pred njim svijetla budućnost. I izvan terena je bio normalan i dobar, momak na mjestu, a i danas je isti takav. Za njega imam samo riječi hvale", rekao je Andrijašević pa se prisjetio kako je bilo u to vrijeme igrati s njim.

"Od početka mi je ostalo da je i tad bio gol-igrač, to mu je uvijek bila odlika, da zna biti na pravome mjestu u pravo vrijeme. Mogao si s njim igrati, razviti kombinatoriku, odigrati dupli pas. Vidjelo se da tehnički razumije nogomet. Već te sezone je zabio dosta golova i odlučio neke utakmice, između ostalog i protiv Dinama s dva gola", kaže veznjak Rijeke.

Nikad se nije stavljao ispred momčadi, ni riječima ni djelima

Već u prvom dijelu svoje prve prave sezone Pašalić se toliko istaknuo da je u zimskom prijelaznom roku veliki Chelsea došao po njega. Andrijašević se sjeća da se o transferu prvo počelo pričati dok su bili na zimskim pripremama u Turskoj.

"Uvijek je bio ponizan, uopće nije htio pričati o tome. Mi smo ga malo zafrkavali, a on bi se nasmijao s nama. Nikad nije stavljao sebe ispred ekipe, ni pričom ni djelima", rekao je Andrijašević.

Pašalić je ostao do kraja sezone u Hajduku, a onda se uputio za London. Za Chelsea nikad nije zaigrao službenu utakmicu, ali je promijenio čak pet klubova odlazeći na posudbe u Elche, Monaco, Milan, moskovski Spartak i Atalantu, koja ga je prošlog mjeseca konačno otkupila.

"Dobro je da više ne luta, idealno mu je što ostaje tu, da zna da je igrač Atalante, što se prvenstveno on dobro osjeća i što oni igraju odličan nogomet. Ima odlične brojke koje mu idu u prilog, mlad je i može završiti u velikom klubu, iako mislim da je i ovo odličan klub za njega i da se ne treba zamarati, nego i dalje ovako trpati kad se god nađe u situaciji", zaključio je Andrijašević.

Pročitajte više