Esport

Prvi put u povijesti esport je stigao i na finale Lige prvaka

Foto: Twitter/EA Sports

DAN prije finala Lige prvaka na Wanda Metropolitanu u Madridu će se održati i finale esport Lige prvaka u FIFA-i 19. Osam igrača koji su izborili mjesto na završnom turniru borit će se za prestižnu titulu pobjednika prve službene esport Lige prvaka i najveći dio ogromnog nagradnog fonda od 1,8 milijuna kuna. Pobjednik će dobiti i VIP ulaznicu za veliko finale između Liverpoola i Tottenhama. 

>Igra koja je promijenila svijet se nakon 15 godina vraća svojim počecima

UEFA i EA Sports ove su sezone organizirali prvo izdanje esport Lige prvaka, jednostavnog naziva eChampions League. Od 64 igrača koji su se natjecali za završni turnir, ostalo ih je samo osam, a najbolji će podići trofej netom prije početka finala Lige prvaka u subotu. Zanimljivo, na završnici ćemo vidjeti i četiri igrača koji nisu iz Europe, tri Amerikanca i jednog Brazilca. Završnica će se igrati samo na PlayStation 4 konzoli, za razliku od većine ostalih turnira u FIFA-i 19 koji se igraju i na Xbox One.

Pobjedniku će pripasti 666 tisuća kuna i VIP ulaznica za pravo finale. Legendarni Nizozemac i dvostruki osvajač Lige prvaka Ruud Gullit pokrenuo je akademiju za FIFA igrače i uzbuđen je prije velikog esport finala: "Zaista sam uzbuđen što ću prisustvovati prvom finalu esport Lige prvaka i pratiti iz prve ruke kako igraju neki od najboljih FIFA igrača u pravom ozračju Lige prvaka".

Završnica turnira moći će se besplatno pratiti na EA Sports YouTube i Twitch.tv kanalima u petak, 31. svibnja. 

Ovo je najboljih osam FIFA igrača u prvoj sezoni esport Lige prvaka:

AlanAvi (SAD)
coL Joksan (SAD)
NYC_Chris (SAD)
TG Zezinho (Brazil)
Rafsou (Francuska)
Marcuzo (Danska)
xLevVinken (Nizozemska)
DrNightWatch (Bugarska)

Suradnja između UEFA-e i EA Sportsa jedan je od posljednjih koraka integracije natjecanja u FIFA-i u postojeće nogometne strukture. Sve je počelo s nogometnim ligama diljem svijeta, a vjerojatno će završiti tako da će i Svjetsko nogometno prvenstvo pratiti veliki FIFA turnir za najbolje igrače diljem svijeta. UEFA je već raspisala natječaj za organizaciju esport natjecanja za Euro iduće godine, što bi trebao biti logični nastavak suradnje. 

EA Sports je s partnerima napravio nevjerojatan posao u razvoju vlastite esport strukture. FIFA Global Series sastoji se od niza licenciranih turnira u kojima sudjeluju i nogometne lige poput Premiershipa, Primere, Bundeslige, La Lige i drugih te se održavaju turniri poput FIFA eClub World Cupa i FIFA eNations Cupa. Uz broj turnira raste i nagradni fond, a zbog dobre promocije ne nedostaje ni interesa nogometnih klubova. Nažalost, zasad u toj priči nema Hrvatske niti zemalja regije, kako klubova, liga, tako ni igrača. Prava je to šteta, s obzirom na to da i na ovim prostorima zaista postoje talentirani igrači.

Pročitajte više