Prvi strijelac HNL-a i treći Europe potonuo je u Kini i Bosni, a sada čudesnim škaricama uskrsnuo u Sloveniji

Screenshot: Youtube

RIJEKA je uzlet do tamo gdje je danas počela prije pet godina njegovim golovima. Zabijao je Dinamu, Hajduku, Stuttgartu, Betisu. Bio je najbolji strijelac HNL-a, treći Europe i peti svijeta.

Ali, Leona Benka su, osim golova, pratile priče o teškom karakteru, zbog čega je otišao iz zahuktale Rijeke. Na njegovu žalost, Kina početkom 2014. nije bila obećana zemlja kakva će uskoro postati. 
 
Kockajući se za bolju zaradu, koju nije dobio, na kraju je dvostruko izgubio, jer je u životnoj formi otišao na groblje slonova za islužene nogometaše i tako ostao bez odlaska na SP i mjesta u reprezentaciji Hrvatske, koje mu je golovima i igrama naprosto pripadalo. 
 
Umjesto da bude na SP-u u Brazilu, nakon samo desetak utakmica i jednog gola za Dalian Aerbin, u ljeto 2014. karijeru je u 30. godini spašavao u Sarajevu i tako nastavio putem vagabunda, na koji se otisnuo u mladim danima, od Varteksa, preko Nurnberga, Standarda iz Liegea, Kortrijka, do koprivničkog Slavena i omanskog Al Faisalyja. 
 
Na Koševu je postao prvak BiH i dobio nagradu navijača za najboljeg igrača, ali i od tamo je otišao zbog nenogometnih razloga. U ljeto prošle godine potjeran je nakon što je noć prije utakmice s prvakom Zrinjskim, u hotelskoj sobi zatečen s alkoholom.
 
Sreću je opet potražio u susjedstvu, u ljubljanskoj Olimpiji, ali do kraja godine tamo je postigao samo četiri gola, pa su slovenski mediji počeli pisati kako ga i Olimpija želi otpisati. Ali, Benko ipak u 33. godini nije doživio sramotu da ga se u samo četiri mjeseca riješe dva kluba.
 
Benka i Olimpiju počele su zato moriti druge velike brige; klub je upao u neviđenu krizu i u zadnjih sedam prvenstvenih utakmica uzeli su samo dva boda, zbog čega su s prvog pali na treće mjesto. Malo je hrvatskom napadaču značilo što je u crnom nizu zabio tri gola, a ogorčenje navijača Zmajčeka prijetilo je prerasti u nerede na zadnjoj utakmici, polufinalu Kupa protiv najvećih rivala, omraženog Maribora.
 
Viole su u Ljubljani vodile od 48. minute golom Vršića i činilo se da Olimpiji slijedi novi, najteži debakl. Ali, u 81. minuti Benko dokazuje da ima strašan golgeterski instinkt. Okružen s tri suparnika, na petercu prima loptu leđima okrenut golu, štopa je prsima i akrobatski se bacajući na leđa, lobuje golmana špicom lijeve noge, a tako poslana lopta završava u mreži. 
 
Malobrojni preostali navijači Olimpije su u deliriju, a Benko pet minuta kasnije zabija još jednom, za preokret i veliku pobjedu Olimpije (2:1), prvu nakon gotovo četiri mjeseca.
 
Za tjedan dana uzvratna utakmica igra se u Mariboru, gdje će navijači Olimpije doći s nadom u hrvatskog spasitelja, koji nije napravio karijeru kakvu je mogao i morao, ali je barem na jedan dan velemajstorskim škaricama postao zvijezda interneta.

Pročitajte više