RASPORED DO KRAJA SEZONE Može li Hajduk osvojiti naslov?

Foto: Index

NAKON nedjeljnog derbija u Gradskom vrtu protiv Osijeka, Hajduk četiri od sljedećih pet utakmica igra kod kuće. Nakon subotnje utakmice u Maksimiru s Rudešom, Dinamo četiri od sljedećih pet utakmica igra u gostima.

 


Iako Dinamo ima velikih šest bodova prednosti, uzmemo li u obzir formu i atmosferu u oba kluba i oko njih, sve govori da ćemo i ove sezone gledati vrlo zanimljivu borbu za naslov u HNL-u. Iz kalkulacija ne treba, barem za sad, izbaciti ni Rijeku koja, iako kasni devet bodova, u zadnje vrijeme igra jako dobro i mogla bi iskoristiti poneki kiks vodećih te se ozbiljnije uključiti u obranu naslova.


Ovakve prognoze su 11 kola prije kraja vrlo nezahvalne budući da su u igri još 33 boda, no Hajduk u svih ovih 13 godina epske suše vjerojatno nije imao bolju šansu da napokon prekine taj post.

Dinamo, neosporno, i dalje ima individualno najkvalitetniju momčad koja je po svakoj logici trebala održati ili barem ozbiljnije ne ugroziti 12 bodova prednosti koliko je imala u jednom trenutku. No spletom loših trenerskih odluka, potpuno zatrovane atmosfere i početničkih pogrešaka igrača koje proizlaze iz svega toga Dinamo se doveo u situaciju da bi i drugu godinu zaredom mogao ostati bez naslova. To bi u Maksimiru bilo ravno katastrofi.

Nije još vrijeme za paniku, ali teško je očekivati da će novi trener Nikola Jurčević preko noći podignuti momčad koja je prije nekoliko dana izgubila od Lokomotive, a na terenu izgleda kao da se prvi put sastala. Još jedna stvar koja ne ide na ruku Dinamu je raspored. Nakon utakmice protiv Rudeša, Dinamo će do kraja prvenstva kod kuće igrati samo protiv Osijeka, Rijeke i Intera. Čekaju ga neugodna gostovanja na Poljudu i u Koprivnici, a morat će još jednom igrati i protiv Lokomotive koja očito više ne mora puštati velikom bratu.

Da nije bilo crnog mjeseca od sredine listopada do sredine studenog, kada je u pet kola osvojila jedan bod, Rijeka bi sigurno zaostajala manje od ovih devet bodova, ali i dalje nije bez šanse. Kekova momčad igra odlično, zabila je deset golova u zadnje tri utakmice, no problem će joj biti četiri gostovanja zaredom (uključujući Poljud) nakon nedjeljne utakmice protiv Cibalije.

 



Ako, rasprave radi, pretpostavimo da će Dinamo na Poljud doći sa šest bodova fore, to 31. i sljedeće 32. kolo moglo bi puno toga odlučiti. Nakon velikog derbija u Splitu Jurčevićeva momčad tjedan dana kasnije dočekuje Rijeku, a Hajduk gostuje u Koprivnici. Uspiju li Splićani ponovno pobijediti Dinamo u derbiju, mogli bi se nadati da će im na ruku ići rezultat derbija Dinama i Rijeke pa da u finiš sezone uđu s minimalnim zaostatkom.

Sve to je još u fazi znanstvene fantastike budući da je do kraja još 11 kola. Sve bi se moglo promijeniti ako Hajduk već u nedjelju kiksa u Osijeku, a Dinamo pobijedi Rudeš i ode na +9. No lako je moguće da će odluka padati u zadnjim kolima, a tu je Dinamo u prednosti. U predzadnjem kolu gostuje kod Rudeša, a prvenstvo zatvara domaćom utakmicom protiv Intera. Hajduk, pak, u 35. kolu dočekuje Osijek, a u posljednjem mora na Rujevicu.

Ako pitate kladionice, stvar je jasna. Na Dinamo je koeficijent 1.30, na Hajduk 5.00, a na Rijeku čak 10.00...

Pročitajte više