Liga prvaka

REAL MADRID - ŠAHTAR 2:3 Ukrajinci bez osam zaraženih izveli senzaciju u Madridu

Foto: Getty Images

ŠAHTAR iz Donjecka je napravio najveće iznenađenje u do sada odigranim utakmicama prvog kola Lige prvaka. Momčad Luisa Castra je slavila u Madridu protiv Reala rezultatom 2:3 s čak osam igrača pozitivnih na koronavirus.

Španjolski prvak je bolje ušao u susret protiv oslabljenog protivnika. Domaći su imali veći posjed lopte, a prvu priliku je u petoj minuti propustio Marco Asensio nakon Marcelovog proigravanja petom. Pokušao je španjolski reprezentativac udarcem s lijeve strane iz blizine, ali golman Šahtara Trubin u svom debiju u Ligi prvaka nije imao problema s kroćenjem prizemnog pokušaja.

Courtois je spašavao Real u ranoj fazi utakmice

Samo tri minute kasnije kod gostiju je požutio Viktor Kornienko koji je s dvije noge startao na Ferlanda Mendyja. Mogao je bek Šahtara možda dobiti i strožu kaznu, ali u tako ranoj fazi utakmice sudac Srđan Jovanović se odlučio samo za žuti karton.

U 11. minuti je Šahtar krenuo napadati Realov gol. Luka Modrić je izgubio jednu loptu na centru, Tete se sjurio po desnoj strani Šahtarova napada, ali kada je trebao poslati upotrebljivu loptu u sredinu se spetljao i njegov pokušaj je lakoćom blokiran.

Već tri minute kasnije Marlos je sam izbio pred Thibauta Courtoisa, pogledao na drugu stranu gdje je natrčavao njegov suigrač, ali se odlučio za udarac. Courtois je obranio nogom i održao Real na životu.

Šahtar je kaznio vrlo lošu obranu Reala na čelu s Militaom i Varaneom

To nije uspio u 29. minuti kada je Kornienko lako prošao dva igrača Reala, lijepo dodao za Tetea koji iz blizine preciznim prizemnim udarcem dovodi Šahtar u zasluženo vodstvo.

Nastavila se dominacija Ukrajinaca i nakon pogotka, a plodom je urodila samo tri minute kasnije kada je Varane neobjašnjivo u pokušaju bloka poslao loptu u svoju mrežu. Courtois je odbio jedan udarac gostiju, lopta je doputovala na peterac. od kuda je francuski branič umjesto izbijanja poslao loptu u svoju mrežu.

Posljednji gol u prvom poluvremenu je zabio Manor Solomon koji je nakon lijepog duplog pasa s Teteom zabio za velikih 0:3 s ruba kaznenog prostora. Kod Reala posebno valja istaknuti nekoordinirane stopere Edera Militaa i Raphaela Varanea.

Modrić eurogolom vratio Real u život

Ipak, iz svlačionice je u drugom dijelu izašao neki novi Real. Vidjelo se to već u 50. minuti kada je madridski klub prvi put ponovno prijetio preko Marca Asensija. Pokušao je Španjolac iz daljine, ali je njegov udarac u korner izbio vratar gostiju.

Bila je to samo uvertira u dalekometni pogodak Luke Modrića u 54. minuti. Hrvatski nogometni reprezentativac je dugo vagao obranu Šahtara, oslobodio se dvojice igrača i pogodio s otprilike 30 metara u desni gornji kut Šahtarova gola.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ POGODAK MODRIĆA

Ipak, to nije bio okidač Realove dominacije jer je već u 56. minuti Šahtar imao veliku priliku. Ponovno je lijepo po lijevoj strani prošao Kornienko čiji prizemni ubačaj ne koriste Tete i Dentinho koji su jedan drugome zasmetali u pokušaju udarca koji je završio pored gola.

Vinicius kaznio pogrešku sunarodnjaka Marlosa

Real je to kaznio tri minute kasnije. Prvo je Vinicius Junior ušao u igru, a samo osam sekundi kasnije je postigao gol za 2:3. Oduzeo je loptu duboko u polovici Šahtara gostujućem kapetanu Marlosu i precizno pogodio u naletu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ POGODAK VINICIUSA

Raspoloženi Brazilac je u središtu događanja bio i u 62. minuti kada je prošao po lijevoj strani, nekako uspio loptu u gužvi provući do Benzeme koji iz velike blizine pogađa vratara Anatolija Trubina.

Ono što nije uspio iskoristiti Real, nije ni Šahtar s druge strane samo dvije minute kasnije. Tete je sam izbio pred Courtoisa, ali Realov vratar je dobro postavljen i nije dopustio novo povećanje vodstva gostiju.

Real je tražio kazneni udarac, a Šahtar crveni karton Militaa

U 70. minuti igru je napustio Luka Modrić, a zamijenio ga je Toni Kroos. Na sljedeću veliku priliku morali smo čekati osam minuta. Opet je u centru pažnje bio Vinicius koji je ubacio u sredinu gdje je pronašao Mendyja koji puca glavom, a obrana Šahtara u posljednji trenutak blokira.

Nekoliko trenutaka kasnije s druge strane je za 2:4 pogodio Marlos, ali njegov pogodak je poništen zbog očitog zaleđa Tetea u začetku akcije. Od tog trenutka Šahtar se povukao i čekao priliku iz kontre, a Real je teško pronalazio put do gostujućih vratiju.

Tražili su domaći kazneni udarac zbog lopte koja je u ruku pogodila jednog od stopera domaćih, ali dojam je da je ruka bila uz tijelo i kako nije postojala namjera za igranje rukom. Ono što su u prvom dijelu zahtijevali igrači Reala, pred kraj susreta htjeli su nogometaši Šahtara nakon grubog starta Militaa. Brazilac je s dvije noge ušao u gostujućeg igrača, ali dobio je samo žuti karton.

Šahtar pobijedio bez osam igrača pozitivnih na koronavirus

Real Madrid je do kraja susreta postigao pogodak koji je također poništen. U 92. minuti Valverde je nakon kornera s 20 metara pogodio prizemnim udarcem, lopta je na putu do gola dirala Militaa i promijenila smjer te završila u mreži. Ipak, vrataru Šahtara je zasmetao Vinicius te je glavni sudac nakon pregleda snimke dosudio zaleđe.

Real je vrlo slabom obrambenom predstavom već na startu Lige prvaka zakomplicirao svoj posao u skupini u kojoj su još Inter i Borussia Mönchengladbach. Šahtaru sve pohvale na prikazanom jer su u Madridu odigrali hrabru utakmicu bez osam igrača koji su ranije bili pozitivni na koronavirus.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Sastavi:

Pročitajte više