Real ovaj put nije slučajno pobijedio. Lampard je žrtva vlastitog kluba

Foto: Profimedia

REAL Madrid je u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka pobijedio Chelsea 2:0. Vlasnik Chelseaja Todd Boehly je prije samog susreta najavio pobjedu od 3:0 u korist svoje ekipe, no moglo se lako dogoditi da istim tim rezultatom njegova ekipa bude poražena. Iako je Chelsea na papiru imao solidan plan, realnost je nešto drugo.

Lampard je žrtva vlastitog kluba

Frank Lampard kao novi trener Chelseaja nije imao previše vremena za pripremu ove utakmice. U klub je stigao prije samo tjedan dana, a u tom periodu je vodio Chelsea u tek jednoj utakmici, porazu protiv Wolverhamptona. Navijači Chelseaja su njegov dolazak uglavnom prihvatili s oduševljenjem, no razloga za to baš i nije bilo.

Iako je imao dobrih odluka kao trener Derby Countyja i Chelseaja u sezoni 2019./2020., pogotovo u radu s mladim igračima, njegov trenerski renome je od tada u padu. Ni po čemu nije pokazao da je trener koji može uspješno spasiti neku ekipu usred sezone u teškoj situaciji.

Klub je odlučio odigrati na kartu populizma s Lampardom kao legendom kluba, međutim, ta priča ne može donijeti ništa pozitivno. Krajnji rezultat na kraju ove sezone za Chelsea će biti isti jer bi osvajanje Lige prvaka bilo čudo, a istovremeno klub ruši pedigre svojoj legendi jer će ga na kraju sezone javnost opet gledati kao gubitnika.

Dobra zamisao, grozna egzekucija

Iako se nalazi u nezavidnoj situaciji, Lampard je imao ideju kako iz utakmice u Madridu izvući najviše. Postavio je formaciju 3-5-2 u nadi da će zagušiti sredinu terena kojom operiraju Luka Modrić, Toni Kroos i Federico Valverde. Oporavljeni N’Golo Kante tu je trebao biti od ogromne pomoći.

Dijelovi prvog poluvremena su čak funkcionirali za Chelsea. Povukli su se duboko te su htjeli izvesti tranzicije kakve Real zna izvoditi drugima u Ligi prvaka. Međutim, tu su se javili prvi problemi. Jedan od njih je to što londonski klub i dalje nema "normalnog" napadača, pa tako svaki potencijalni proboj Bena Chilwella ili Reecea Jamesa nije stvarao opasnost jer ne postoji fizički moćna fokalna točka u napadu.

Drugi je, pak, egzekucija onih igrača koji su i bili istureni, a to su Joao Felix i Raheem Sterling. Oba igrača imaju previše problema u završnici, zbog čega je Chelsea propustio u prvom poluvremenu zabiti gol iz par dobrih prilika u tranziciji. Prvi put još od prosinca 1993. Chelsea je odigrao četiri uzastopne utakmice a da nije zabio gol.

Izostanak kohezije

Realu, pak, nije trebalo dugo da pronađe rupe u tom naizgled rigidnom sustavu koji je Chelsea postavio. Wesley Fofana je kao desni stoper već u 5. minuti dobio žuti karton, a s obzirom na nešto istureniju poziciju Jamesa kao desnog beka, Vinicius Jr. je mogao započeti s dominacijom.

Na ovoj utakmici Vinicius je postao igrač s najviše uspješnih driblinga u ovoj sezoni Lige prvaka, a imao je čak 19 dodira u kaznenom prostoru, što je također rekord. No nije briljirao samo s loptom u nogama već i u kretanjima bez nje.

Čitav napadački trojac Reala je inteligentnim pozicioniranjem i sjajnim dijagonalnim kretanjima stvarao ogromne probleme zadnjoj liniji Chelseaja, što je u konačnici i dovelo do prvog gola. Uz gol, Real je upisao čak 8 udaraca u okvir u prvih 45 minuta. Chelsea toliko udaraca prema svom golu nije dopustio barem u zadnjih 29 godina u utakmicama Lige prvaka.

Rupe koje se pojavljuju čak i kada je Chelsea imao namjeru igrati duboko i defenzivno su i posljedica toga što su ovu novoformiranu ekipu samo u ovoj sezoni vodila čak četiri trenera. Izostanak razumijevanja uloga na terenu bolno je vidljiv.

Crveni karton kao simbol svih problema

Utakmica je zaključena u 59. minuti kada je Chilwell dobio crveni karton kao zadnji igrač obrane, a cijela situacija vezana za tu akciju na neki način opisuje i sve probleme koje Chelsea ima, kako na terenu, tako i van njega.

Srednji red Chelseaja stoji u liniji i dovoljno daleko od zadnjeg reda, zbog čega Rodrygo može primiti loptu u međuprostoru. Cucurella agresivno napada Rodryga, koji vraća loptu suigraču, a onda koristi taj prazan prostor nastao zbog izletavanja Cucurelle. Jedino što Chilwell može jest napraviti prekršaj i dobiti crveni karton.

U jednoj akciji se javlja problem kohezije jer nitko od srednjih veznih ne pokazuje tendenciju da se spusti u taj međuprostor kako bi spriječio prijenos lopte, ali i problem detektiranja potrebnih igrača na tržištu.

Prije samo dvije godine Cucurella je igrao lijevo krilo u Getafeu. U Brightonu je korišten primarno kao lijevi bek ili kao lijevi stoper u formaciji s tri iza, pri čemu je imao ofenzivna dopuštenja. Koristiti ga kao stopera u drugačijem sustavu od onog njemu poznatog stvara upravo ovakve situacije. To Lampard nije napravio samo sada, već smo ga vidjeli u toj ulozi i prije.

Real je odigrao dovoljno

U 75. minuti Marco Asensio je zabio drugi gol Reala samo par minuta nakon što je ušao s klupe. Bio je to njegov 9. gol nakon ulaska u igru s klupe, što ga čini najučinkovitijim džokerom u povijesti Lige prvaka. Chelsea je u ovoj sezoni pokazao dosta problema pri branjenju prekida, a jedna akcija poslije kratkog kornera bila je dovoljna da Real potvrdi pobjedu.

Real, doduše, nije na kraju slavio onoliko uvjerljivo koliko je možda trebao. Često se zna reći kako Real ne igra ništa posebno, a svejedno pobjeđuje, ali ovoga puta pobjeda nije bila plod slučajnosti ili individualne eksplozije.

Real je uspješno koristio slabosti protivničke ekipe te je natjerao Kepu na 8 obrana, koliko ih nije imao nijedan golman Chelseaja u zadnjih 7 godina. Radilo se jednostavno o boljoj predstavi evidentno bolje ekipe koja je mogla biti nagrađena i većom prednošću.

Momčad Carla Ancelottija tako je pokazala da ne mora igrati samo na izvlačenje maksimuma iz minimalnog broja šansi već da će uspješno prihvatiti i ulogu ekipe koja dominira u svim segmentima igre. Doduše, stanje u Chelseaju im je ipak prilično pomoglo.

Pročitajte više