Liga prvaka

Real pobijedio Borussiju M. i osvojio skupinu, Inter kiksom ispao iz Europe

Foto: Getty Images

REAL Madrid je kao prvoplasirani prošao skupinu B nakon pobjede protiv Borussije Mönchengladbach u posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka. Oba pogotka za Real je postigao francuski napadač Karim Benzema u 10. i 32. minuti.

Zajedno s Realom u drugu fazu natjecanja prolazi upravo Borussia (M) zahvaljujući remiju bez golova na Giuseppe Meazzi gdje su igrali Inter i Šahtar.

Braniči Borussije (M) su ostavljali puno prostora Vazquezu

Real Madrid je od početka susreta bio bolja momčad. Već u trećoj minuti nagovijestili su nogometaši španjolske momčadi kako će izgledati prvo poluvrijeme. S desne strane su ubacivali Rodrygo i Modrić, ali prvo do igrača Borussije, a onda u ruke vratara Sommera.

U osmoj minuti prvi put smo vidjeli konkretniji napad Borussije (M). U sredinu je stigao ubačaj s desne strane, braniči Reala su odbili na drugu vratnicu, ali Mendy je uspio spriječiti sunarodnjaka Thurama da dođe do lopte i pokupi je ispred Courtoisa.

Samo dvije minute kasnije Real je poveo. Lucasa Vazqueza su igrači Borussije neobjašnjivo ostavljali samog u puno navrata, a Španjolac je jednu od tih nesmotrenosti njemačke obrane objeručke iskoristio. Ubacio je u sredinu gdje je njegova lopta pronašla Karima Benzemu, koji glavom s otprilike 11 metara pogađa u nebranjeni kut Sommerova gola.

Plea je propustio priliku za izjednačenje u 25. minuti

Real je zasluženo poveo, ali već u 11. minuti je mogao stići izjednačujući pogodak, Marcus Thuram je pucao s ruba kaznenog prostora s lijeve strane, ali njegov udarac odlazi ravno u Thibauta Courtoisa.

Na novu priliku čekali smo do 19. minute kada je raspoloženi Lucas Vazquez kratkim i oštrim dodavanjem uposlio Luku Modrića koji je prošao u kazneni prostor. S desne strane je pokušao prizemno ubaciti u sredinu, ali njegov je udarac blokiran rukom. Ipak, ruka je bila na tlu, a igrač gostiju nije ju mogao pomaknuti.

Borussia (M) je u 25. minuti mogla do izjednačenje. Kramer je lijepo proigrao Francuza Pleu između Ramosa i Varanea koji su stajali predaleko jedan od drugoga. Plea se našao sam ispred Courtoisa i prebacio je belgijskog vratara, ali njegov udarac odlazi pored desne vratnice.

Modriću poništen pogodak krajem prvog dijela

Ono što Borussia nije iskoristila u 25. minuti, iskoristio je Real sedam minuta kasnije. Rodrygo je ponovno ubacio s desne strane, Benzema je bio sam na drugoj vratnici i lijepo pogodio pored ponovno nemoćnog Sommera.

Do kraja prvog dijela Real je samo pojačavao svoj pritisak. Već u 39. minuti Luka Modrić je mogao do pogotka, ali ga je nakon udarca iz velike blizine spriječila stativa. Ponovno je odlično prizemno ubacio Lucas Vazquez, uz Modrića i Benzemu najbolji pojedinac Reala u prvom dijelu.

Do kraja prvog poluvremena pokušavali su još Benzema i Varane iz velike blizine nakon ubačaja Kroosa, ali nijedan nije uspio doći do lopte i ona je završila u korneru. Upravo nakon tog kornera Modrić je postigao pogodak, ali je poništen zbog zaleđa jednog od igrača Reala. Real je u svlačionicu otišao sa zasluženom prednošću koja je na kraju prvog dijela mogla biti i veća.

Početkom drugog poluvremena najviše je prijetio Kroos iz daljine

Na početku drugog dijela trener Borussije Marco Rose je zamijenio dva igrača. Valentino Lazaro je ušao umjesto stopera Wendta, dok je Zakaria zamijenio Embola u vrhu napada. Ipak, izmjene nisu urodile plodom jer je Real nastavio napadati po istoj špranci. U 49. minuti je opet s desne strane ubacio Rodrygo te pronašao Benzemu koji je pucao glavom, ali sada njegov udarac brani Sommer.

Iako je Borussia (M) više počela izlaziti na polovicu Reala, madridski klub je i dalje nastavio biti konkretniji. Ubačaj Modrića u sredinu nije pronašao nikoga u 53. minuti, ali je na odbijenoj lopti čekao Lucas Vazquez koji je dodao za Kroosa, a Nijemac je s otprilike 20 metara pucao iznad gola.

Točno 10 minuta smo čekali na novu priliku domaće momčadi. Ponovno je u glavnoj ulozi bio Kroos koji je loptu dobio na otprilike 30 metara od gola Borussije, s njom napravio još 10 metara i pucao u same rašlje, ali njegov udarac brani Sommer.

Benzema u 73. minuti propustio zabiti hat-trick

Nakon tog udarca zaredalo se s nekoliko prilika s obje strane. Prva je prijetila Borussia preko Plee u 65. minuti. Sergio Ramos je jedan ubačaj igrača njemačke momčadi prebacio glavom na drugu vratnicu, a Francuz je pucao zamalo pored prve stative.

U 67. i 69. minuti u glavnim ulogama su bili Vinicius i Rodrygo. Prvo je Viniciusa proigrao Benzema koji je sam kao duh trebao pucati na gol s otprilike 12 metara od gola Borussije, ali on je neobjašnjivo vraćao loptu u sredinu. Nakon njega s ruba kaznenog prostora je šut probao Rodrygo, ali njegov udarac odlazi blizu suprotne vratnice.

Najveću priliku u drugom dijelu Real je imao u 73. minuti kada je Kroos ubacio s lijeve strane, Ramos je pucao glavom, a njegov udarac odlično brani Sommer. Ipak, lopta se odbija do Benzeme koji iz velike blizine pogađa gredu.

Vazquez pogađa stativu nakon dodavanja Benzeme

Nakon toga je Zidane osvježio momčad s dvije zamjene. Ušli su mladi Arribas i Asensio umjesto Viniciusa i Rodryga.

Već u 79. minuti viđeno je novo uzbuđenje pred golom Borussije. Benzema je dodao za Lucasa Vazqueza koji s desne strane kaznenog prostora puca snažno, ali pogađa prvu vratnicu.

U 86. minuti je Rose napravio još tri izmjene. Umjesto Kramera, Stindla i Thurama ušli su Benes, Wolf i Herrmann, ali ni to nije pomoglo gostujućoj momčadi. Još je samo kod Reala u 89. minuti ponovno glavom prijetio Benzema, ali ovaj put je njegov udarac lako uhvatio Sommer.

Za Inter je Brozović igrao cijelu utakmicu, dok je Perišić ušao u 68. minuti

Real je skupinu B na kraju prošao kao prvoplasirani iako je prije posljednjeg kola bio treći te je eventualnim porazom mogao ispasti iz Europe. Uz njega u osminu finala Lige prvaka po prvi put u povijesti ide Borussia Mönchengladbach jer su u drugom susretu Inter i Šahtar odigrali remi bez golova.

Za Inter je cijelu utakmicu odigrao Marcelo Brozović, dok je Ivan Perišić ušao u 68. minuti umjesto Ashleyja Younga. Šahtar s osam bodva (isto kao Borussia (M)) ide u Europa ligu, dok je Inter ispao iz Europe za ovu sezonu.

Realu u subotu na domaćem terenu slijedi novi težak ispit protiv Atletico Madrida koji je vodeći u prvenstvu. Inter će gostovati kod Cagliarija, Šahtar kod Inhuletsa, dok je Borussia (M) domaćin Eintrachtu iz Frankfurta.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

UOČI UTAKMICE

U skupini B još uvijek sve četiri momčadi mogu proći u osminu finala Lige prvaka. Real će od 21 sat ugostiti Borussiju Mönchengladbach, dok će u isto vrijeme Inter biti domaćin Šahtaru iz Donjecka.

Aktualni španjolski prvak dočekuje susret protiv Nijemaca u pozitivnom tonu nakon subotnje prvenstvene pobjede na gostovanju kod Seville rezultatom 1:0.

Hazard i Valverde su jedini ozlijeđeni kod Reala

Uz to, u momčad Zinedinea Zidanea se vraćaju oporavljenici nakon ozljeda, kapetan Sergio Ramos i bek Dani Carvajal.  Važniji izostanci za Real su oni Edena Hazarda i Federica Valverdea koji se oporavljaju od ozljeda, dok su svi ostali na raspolaganju za večerašnji susret.

Povratak Carvajala i Ramosa znači kako bi iz sastava mogli ispasti Lucas Vazquez i Nacho. Ipak, nije isključena opcija da Vazquez zaigra u veznom redu ispred Carvajala kako bi ojačao Realovu obrambenu strukturu.

Real u osminu finala sigurno vodi samo pobjeda

Kod Borussije nedostaju tri igrača. Zbog koronavirusa nema lijevog beka Ramyja Bensebainija, dok su ozlijeđeni stoper Tony Jantschke i desno krilo Jonas Hofmann.

Real u osminu finala sigurno vodi pobjeda, a u slučaju remija Inter mora pobijediti Šahtar kako bi se Zidaneova momčad plasirala u nokaut fazu. Ako Borussia (M) pobijedi na stadionu Alfredo Di Stefano, a Inter svlada Šahtar, Real će ispasti iz europskih natjecanja za ovu sezonu.

Pročitajte više