Repeša: Hrvatska mora biti ponosna na Žižićev odlazak u Barcelonu, a ne blatiti Cibonu

TRENER talijanskog Climamia iz Bologne i jedini hrvatski trener koji je u posljednjih 11 godina sudjelovao u finalu košarkaške Eurolige Jasmin Repeša u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je kako bi Hrvatska trebala biti ponosna što je Andrija Žižić otišao u veliku Barcelonu, a ne da se zbog toga pljuje po Ciboni.

"Žižićev odlazak u veliku Barcelonu smatram najljepšim što se hrvatskoj košarci dogodilo posljednjih godina. I na taj transfer hrvatska košarka mora biti ponosna. Svi su profitirali, Žižić, Cibona i reprezentacija. Njega se nije moglo zaustaviti, to bi bilo nerazumno. I kamo sreće da još neki hrvatski igrač ode u veliki europski klub." - kazao je Repeša dodajući kako je Žižić veliko pojačanje za Barcelonu.

Repeša se osvrnuo i na Ciboninu skupinu drugog kruga Eurolige, te je kazao kako su favoriti za prva dva mjesta Maccabi i Siena.

"No, želio bih da im Cibona poremeti planove. Zagrepčani imaju vrlo kvalitetnu vanjsku liniju, ako uz taj svoj forte stvore pravu atmosferu na utakmicama na kojima su domaćini, Cibosi mogu svakome u Zagrebu biti vrlo, vrlo neugodni." - dodao je Repeša.

Komentirajući situaciju u hrvatskim klubovima Repeša je kazao kako ne vjeruje da će se situacija ove ili iduće sezone promijeniti, jer je ekonomski faktor, nažalost, presudan.

"Sve počinje i završava na priči o novcu. To je realnost. Isto kao što je realnost da Split i Cibona nemaju novca da bi ravnopravno mogli ući u utrku s najjačim europskim klubovima. Opet ću o odlasku Žižića... Nije to udarac Ciboni, to je normalan poslovni potez, ali to da je otišao Josip Sesar, način na koji je otišao, svakako je zabrinjavajući. Cibona će, nadam se, izaći iz toga za nju dosad nepoznatog stanja. Jaka Cibona treba europskoj, a pogotovo hrvatskoj košarci. Sličan problem je i u Splitu. Za svaku pohvalu je da je jedna svjetska košarkaška veličina kao što je Dino Rađa na čelu kluba." - zaključio je Repeša u razgovoru za Slobodnu.

Repeša smatra kako bi hrvatska košarkaška reprezentacija na Europskom prvenstvu mogla iznenaditi sve, a za hrvatskog izbornika Nevena Spahiju kazao je kako bi mogao stvoriti pravu atmosferu koja će Hrvatsku konačnu dovesti u zonu medalja.

Pročitajte više