RIJEKA

RIJEKA – BEIJING 1:0 Rijekin junior lijepim golom slomio čvrste Kineze

Foto: Index.hr

NOGOMETAŠI Rijeke upisali su pobjedu u posljednjoj utakmici na pripremama u Portugalu. Pred oko pesedetak gledatelja na lokalnom stadionu u Albufeiri pobijedili su četvrtoplasiranu momčad kineske Superlige, Beijing Sinobo, rezultatom 1:0.

Pobjedu ekipi Igora Bišćana donio je junior Denis Bušnja lijepim prizemnim udarcem s ruba kaznenog prostora četiri minute prije kraja utakmice. Dobru utakmicu odigrali su Rijeka i Beijing, vidjeli smo dosta prigoda s jedne i druge strane, ali u konačnici je Rijeka ipak uspjela materijalizirati bolju igru u samoj završnici.

Nakon poraza od Wolfsburga (3:0) i pobjede protiv švicarskog drugoligaša Servettea (3:1), Riječani su pripreme u Portugalu zaključili još jednom pobjedom.

Kineze vodi poznati njemački trener i u momčadi ima tri zvijezde

Kineski sastav predvodio je poznati njemački trener Roger Schmidt koji je posljednjih godina, između ostalih, vodio Bayer Leverkusen i RB Salzburg, a u svojoj momčadi ima i tri poznatija nogometna imena.

Za Beijing su tako protiv Rijeke zaigrali Jonathan Viera koji je prije igrao u Las Palmasu, kao i Cedric Bakambu, nekadašnji golgeter Villarreala.

U momčadi zbog nepoznatih razloga nije bilo i bivšeg brazilskog reprezentativca te veznjaka Bayera iz Leverkusena, Renata Augusta.

Heber se ispromašivao u prvom poluvremenu

Trener Rijeke Igor Bišćan u svojoj momčadi na raspolaganju nije imao ozlijeđenog kapetana Alexandrea Gorgona. Austrijski napadač jučer je morao na magnetsku rezonancu zbog ozljede pa je tako kapetansku vrpcu ponio Zoran Kvržić. Tako je Heber preselio na svoju uobičajenu poziciju, lijevo krilo, dok su u napadu zaigrali Antonio-Mirko Čolak i Jakov Puljić.

Početak utakmice obilježio je najbolji Rijekin igrač, Brazilac Heber. On je u osmoj i desetoj minuti propustio dvije sjajne šanse. Prvo je mogao zabiti da je pucao iz prve iskosa s lijeve strane, ali je Brazilac izabrao dribling i povratnu loptu, a onda je, 120 sekundi kasnije, izbio sam pred kineskog vratara kojeg nije uspio i matirati u stopostotnoj šansi za pogodak.

Beijing je uzvratio preko svog najboljeg igrača četiri minute kasnije. Cedric Bakambu bio je u šansi s lijeve strane, ali mu je riječki vratar Simon Sluga dobro suzio kut za udarac i Kongoanac nije uspio postići zgoditak. Do poluvremena je uslijedila velika bitka na sredini terena bez većih šansi, a netom prije odlaska na odmor Beijing je mogao doći u vodstvo. Jonathan Viera tukao je s ruba kaznenog prostora, a Sluga je to paradom odbio u korner.

Bišćanove zamjene urodile plodom, ali kineski vratari su briljirali

Igor Bišćan napravio je tri izmjene u nastavku. Izašli su Sluga, Punčec i Puljić, a ušli Prskalo, Velkovski i Vuk. Rijeka je tako s 4-4-2 prešla na 4-2-3-1 formaciju u kojoj je Heber u ulozi polušpice, iza isturenog napadača Čolaka, dok je mladi Vuk lijevo krilo. Rijeka je nakon promjene odmah bolje zaigrala.

U 53. minuti drugi kineski vratar Yang Zhi skinuo je tri čista zicera. Prvo se Lončar sjurio sam prema golu, ali mu je drugi kineski vratar Yang Zhi obranio taj udarac pa su nakon njega probali Čolak i Kvržić, ali je oba puta Kinez izašao kao pobjednik.

Nekoliko minuta kasnije Andrej Prskalo pokazao je svoje vratarske vještine na drugoj strani i obranio čisti zgoditak za kineski sastav. Dobro su Kinezi proigrali Riječane, ubačaj s desne strane dočekao je Zhang Xizhe sam na drugoj stativi, ali je drugi riječki vratar Andrej Prskao lijepo obranio taj udarac glavom.

Nastavilo se s aktivnim nogometom pa je u 60. minuti Heber povukao brzu kontru, dodao desno samome Pavičiću koji je utrčao u kazneni prostor, ali je drugi kineski vratar to obranio, a onda je Vuk propustio pospremiti odbitak u mrežu Beijinga. Odmah iz kornera nakon te akcije Yang Zhi skinuo je još jedan zicer. Nastavila se Rijekina dominacija i u nastavku drugog poluvremena.

Rijeci pobjedu donio junior

Nanizali su nekoliko šansi, ali je drugi vratar Beijinga bio iznimno raspoložen i skinuo nekoliko čistih šansi. Ipak, nije mogao ništa u 86. minuti kada je Kineze konačno slomio Rijekin junior.

Denis Bušnja lijepim prizemnim udarcem s ruba kaznenog prostora matirao je Yang Zhija i donio Bišćanovom sastavu pobjedu u posljednjoj pripremnoj utakmici u Portugalu.

RIJEKA: Sluga (od 46' Prskalo), Raspopović (od 71' Braut), Župarić (od 83' Pavelić), Punčec (od 46' Velkoski), Mamić (od 71' Smolčić), Lončar (od 71' Capan), Pavičić (od 31' Čanađija), Kvržić (od 71' Acosty), Puljić (od 46' Vuk), Heber (od 71' Bušnja), Čolak (od 83' Mitrović).

BEIJING SINOBO GUOAN: Hou Sen, Tao, Lei Tenlong, Lv Peng, Li Lei, Saeter, Xizhe, Yennaris, Viera, Taiyan, Bakambu. Još su igrali: Yiming, Yangiang, Longfei, Zhi, Kaisaier, Dongwei, Siqi, Guobo, Dehai, Xiaole, Mengtao.

Pročitajte više