Rukometašice Norveške i Nizozemske u finalu Eura

Foto: Hina

U FINALU europskog prvenstva rukometašica, koje se održava u Švedskoj, igrat će reprezentacije Norveške i Nizozemske. Aktualne svjetske i europske prvakinje Norvežanke u polufinalu su pobijedile Francusku s 20-16, dok su Nizozemke pobijedile Dansku s 26-22.
 
Norvežanke su najtrofejnija ženska reprezentacija u povijesti. Osvojile su šest olimpijskih odličja, pri čemu i dva zlata (2012, 2008), imaju devet medalja sa svjetskih prvenstava od kojih su tri zlata (2015, 2011, 1999), a čak šest puta su bile europske prvakinje. Ukupno su osvojile čak 25 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. 
 
Francuska se odlično držala 53 minute, no u zadnjih sedam minuta sve je prosula. U 53. minuti utakmice rezultat je bio 16-16, a potom Norvežanke rade seriju 4-0 za konačnih 20-16. Norvešku su do pobjede predvodile Nora Mork sa sedam i Marit Malm Frafjord s četiri gola, dok su u francuskim redovima najefikasnije bile Alexandra Lacrabere sa šest, te Manon Houette i Marie-Paule Gnabouyou s po tri gola.
 
Norveška će u finalu igrati protiv Nizozemske, a zanimljivo ove dvije ekipe igrale su i finale posljednjeg svjetskog prvenstva kada je Norveška slavila 31-23.
 
Nizozemkama će to biti prvo europsko finale, a do sada najbolji plasman bilo im je sedmo mjesto na posljednjem EP-u u Mađarskoj i Hrvatskoj. Ovim rezultatom nizozemska ekipa je pokazala kako prošlogodišnje srebro na SP-u u Danskoj, te četvrto mjesto na OI u Rio de Janeiru nisu slučajnost.
 
Nizozemsku su do pobjede predvodile Estavana Polman sa sedam i Cornelia Groot sa šest golova, dok su u Danskim redovima najefikasnije bile Stine Jorgensen sa šest i Stine Bodholt Nielsen s četiri gola.
 
U susretu za peto mjesto Rumunjska je pobijedila Njemačku 23-22 (11-11). Finale i susret za broncu na rasporedu su 18. prosinca.

Pročitajte više