Novcem koji je potrošen za Maksimir Turci izgrade tri supermoderna stadiona

Foto: Getty Images/Guliver Image

AGENCIJA KMPG Football Benchmark objavila je rezultate istraživanja novih stadiona u Europi, izgrađenih nakon 2013. godine.

Od 30 stadiona koji spadaju u tu kategoriju najveći je Nacionalni stadion kapaciteta 69.087 gledatelja u Bakuu, na kojem će se 2019. godine igrati finale Europa lige, a godinu dana kasnije utakmice Europskog prvenstva.

Na drugom mjestu je Krestovski Arena u Sankt-Peterburgu, koji može ugostiti 68.134 gledatelja te novi Atleticov stadion Wanda Metropolitano, na koji stane 67.703 navijača.

Kad su u pitanju financije, bez premca su najskuplji ruski stadioni. Organizator SP-a imao je strašno puno problema s korupcijom i namještenim natječajima tijekom gradnje stadiona pa tako prva tri mjesta ljestvice najskupljih zauzimaju ruski stadioni.

Najskuplji je stadion Krestovski, koji je stajao (prijavljenih) čak 640 milijuna eura, odnosno 9364 po sjedalici, iako su stvarni troškovi navodno gotovo milijardu i pol eura. Na drugom mjestu je stadion Fišt u Sočiju te moskovska VEB Arena, koja je stajala čak 12.517 eura po sjedalici. Iako joj je kapacitet nešto manji od 30.000 gledatelja, VEB Arena stajala je nevjerojatnih 350 milijuna eura.

Po tom pitanju su najekonomičniji Mađari i Turci. Prekrasna Groupama Arena u Budimpešti stajala je 51 milijun eura, tj. 2154 eura po sjedalici. Dva najisplativija stadiona su u Turskoj. Eskisehir Arena, na kojoj je Hrvatska igrala protiv Turaka, stajala je 1332 eura po sjedalici, a službeno najjeftiniji stadion onaj je u turskom gradu Samsunu.

Stadion kapaciteta 34.658 gledatelja koštao je turske vlasti 1027 eura po sjedalici, odnosno ukupno tek 35,5 milijuna eura.

U maksimirski stadion, koji nema krova, a Dinamove klupske prostorije prokišnjavaju, dosad je utrošeno oko 800 milijuna kuna, odnosno nešto manje od 115 milijuna eura. Za taj novac Turci izgrade tri stadiona poput ovog na slici...

Pročitajte više