Sad ili nikad!

HRVATSKO-MAĐARSKA je delegacija u Cardiffu probila led. I rastopila srca UEFA-inih emisara koji su nakon emotivne, ali nadasve profesionalno odrađene prezentacije doslovno ostali bez teksta. Nitko iz Izvršnog odbora, naime, nije imao pitanje za naše predstavnike. Briljirali su ponajprije premijeri, Ivo Sanader i Ferenc Gyurcsany, čiji govori nikoga u gradskoj vijećnici velške prijestolnice nisu ostavili ravnodušnima.

"Ako niste znali, Hrvatska ima dva Šukera. Davora, najboljeg strijelca SP-a 1998. godine, hrvatsku verziju Ferenca Puskasa i Ivana, ministra financija, koji drži ključeve blagajne." - našalio se Sanader.

Njegov mađarski kolega također je bio na visini zadatka, dok je na savršenom engleskom uvjeravao prisutne da zaslužujemo biti domaćinima europske smotre. No, za iznenađenje večeri, koje je proteklih dana svesrdno najavljivao mađarski mozak operacije Tamas Gyarfas, pobrinuo se svemirski turist Charles Simony, Amerikanac mađarskog porijekla, javljajući se preko video-linka:

"Ovdje gore među zvijezdama susreo sam Ferenca Puskasa. Poručio vam je, ako ne dodijelite prvenstvo Hrvatskoj i Mađarskoj, pozvat će vas k sebi gore." 

Osim premijerskih snaga, na pozornici su se smjenjivali predsjednici saveza koji su tek suptilno pozdravili nazočne, zatim oba projekt-menadžera te dežurne ljepotice, prva zagrebačka mažoretkinja Matea Pavić te miss Mađarske za 2005. godinu Tunde Semmi - Kiss.

Oči Michela Platinija zasjajile su se kada je ispred sebe ugledao suprugu pokojnog Puskasa, velike desetke i još većeg prijatelja aktualnog predsjednika nogometne Europe. Gospođa je pogladila Platinijna po licu, a na deset metarskom video zidu vrtila se snimka Puskasovog govora, snimljenog neposredno prije njegove smrti...

Bio je to divan trenutak. Ali možda ne toliko znakovit poput onog kad je Platini čvrsto stisnuo ruku hrvatskog premijera...

"Učinili smo sve da dobijemo domaćinstvo, te, zajedno sa mađarskim prijateljima, ne možemo sebi predbaciti da nismo učinili apsolutno sto posto dogovorenoga. Ako sutra pobijedimo, nećemo se kao domaćini osramotiti, a ako domaćinstvo dobiju drugi ne trebamo to shvatiti tragično i valja pokušati ponovno." - za Hrvatsku je televiziju nakon briljantne prezentacije kazao Ivo Sanader.

"Ma, ne dobijemo li sad, nećemo nikad." - prvi je iz kardifske vijećnice izašao hrvatski izbornik Slaven Bilić. Nije se trudio skriti oduševljenje. Zdravko Mamić pokazao se, pak, kao najveći adut u publici, kada je pred sam kraj prezentacije pokrenuo skandiranje; UEFA, UEFA! I ponio ostale članove delegacije.

Špekulacije, špekulacije.....

Dežurnih skeptika, međutim, nije nedostajalo. U hrvatsko-mađarskoj delegaciji mnogo je onih koji neće podleći emocijama. Briljantnoj prezentaciji unatoč, čuju se razni šumovi. Od onog Slovenca Rudija Zavrla, našeg Slovenca u UEFA-inoj komisiji za nacionalne saveze koji tvrdi da ima saznanja o maloj, ali dostatnoj prednosti talijanske kandidature, preko Rusa Vjačeslava Kološkova, čiji su glas upisale sve tri delegacije. 

Jedan od insidera UEFA-e čak tvrdi da organizaciji nije draga zajednička kandidatura; radi se, naime, o usklađivanju dviju vlada, dva nogometnih saveza te dva sigurnosna aparata.

Također, u Cardiffu se glasno šapuće o rasistički nastrojenim hrvatskim navijačima, zbog čega je našoj reprezentaciji stigla čak i prijetnja suspenzijom s EP-a 2008. godine.

Marković: Talijani prvi po lopovluku

Predsjednika HNS-a Vlatka Markovića tijekom popodnevne šetnje Cardiffom nisu omeli slavodobitni zvuci koji trešte iz talijanskih restorana niti se osvrtao na pripadnike konkurencije koji plešu po stolovima, okićene apeninskim znakovljem.

"Mi moramo biti svjesni da su Talijani samo u marketinškom slučaju jači od nas. I u lopovluku, naravno." - istaknuo je.

Foto: H.P.

Pročitajte više