VELIKE PROMJENE Liga prvaka postaje liga samo bogatih i slavnih

Foto: Andy Rain/EPA

OD SLJEDEĆE sezone najelitnije europsko nogometno natjecanje bit će skoro pa nedostižna stanica za male klubove. Četiri najbolje europske lige imat će po četiri direktna predstavnika u Ligi prvaka, tako će se smanjiti broj malih klubova, a razlog svega toga je naravno novac...

Promjene koje stižu napravit će veliku razliku između malih i velikih klubova. UEFA je odlučila kako će povećati novčane nagrade za plasman u Ligu prvaka klubovima iz četiri najjače lige svijeta, a to će svakom klubu iz najjačih liga donijeti do 15 milijuna eura.
 
Nekoliko stvari određivat će koliko će klubovi ugrabiti novca u svakoj sezoni. TV prava donijet će im 15 posto, a za sudjelovanje dobit će 25 posto, za rezultate koje ostvare dobit će 30 posto i za  rezultate iz prošlosti također 30 posto iznosa.
 
U prijevodu, ako se ove sezone u Ligu prvaka plasira Milan ili Arsenal, dobit će više novca zbog povijesti od ekipa poput Rome, Tottenhama, Napolija...




 
Svaki klub koji ostvari plasman na LP dobit će 2,7 milijuna eura. UEFA će klubove koji se plasiraju u osminu finala nagraditi s po 10 milijuna eura, četvrtfinalisti dobit će milijun više, a polufinalisti 12 milijuna eura.
 
Ona dva kluba koja budu igrala u finalu zaradit će po 15 milijuna eura, pobjednik će dobiti 19 milijuna, a naslov Lige prvaka vrijedit će velikih 92 milijuna eura i to bez raznih bonusa koje UEFA poklanja.
 
Dodajmo primjer Real Madrida. Ako slavni španjolski klub osvoji naslov Lige prvaka, uz sve dodatne bonuse i rezultate u prošlosti te sadašnji nagradni fond, mogao bi dobiti čak 114 milijuna eura, bez postotka od TV prava.
 
 
 

Pročitajte više