Saddamov ljubimac i Lukašenkov podanik poručuje Englezima: Bjelorusija ide na pobjedu

NIJEMAC na klupi Bjelorusa je preživio atentat u Bagdadu, u DDR-u je bio agent zloglasne tajne službe Stasi, pa kako bi ga impresioniralo devet golova Capellovih izabranika u posljednje dvije utakmice?

"Radio sam za komunistički i diktatorski režim, kapitaliste i sultane, ali moj posao se svugdje svodi na isto: ugurati loptu u mrežu", izjava je koja najbolje opisuje životni i trenerski put Bernda Stangea koji će se večeras suprotstaviti Capellu.

Pobijedio Nizozemsku u kvalifikacijama za Euro, remizirao sa Argentinom i Njemačkom

Stangea je već upoznao Marco Van Basten, čije Oranje je pobijedio u kvalifikacijama za Euro, a u prijateljskim ogledima ovog ljeta remizirao je sa Njemačkom i Argentinom.

Kvalifikacije za SP u našoj skupini započeli su sumnjivim porazom kod Ukrajine 0:1 (gol iz nepostojećeg kaznenog udarca u sudačkoj nadoknadi), ali su u sljedećem gostovanje u u Andori upisali pobjedu 3:1.

"Presretan sam napretkom koji smo ostvarili u posljednjih godinu dana i za šest do deset godina se bjeloruskom nogometu sprema blistava budućnost", uvjeren  je Stange koji se i večeras nada iznenađenju iako je glavna zvijezda Aliaksandr Hleb ozlijeđen:

"Moja mlada momčad mi ulijeva optimizam i nikako nam nije cilj natjecati se kako bi na kraju bili treći ili četvrti u skupini. Cilj nam je pobijediti, posebno u Minsku"

"Želimo prirediti tulum za 40 tisuća gledatelja"

"Po prvi put u posljednjih 20 godina imamo rasprodan stadion u Minsku i želimo za naših 40 tisuća gledatečja prirediti zabavu. Znamo da nam s druge strane stoji momčad sa nekima od najboljih igraća na svijetu i da neće biti lako, ali mi se ne bojimo", poručuje Stange.

Honeckera zamijenio Saddamom

Berlinska Hertha ga je '92 otpustila zbog optužbe da je svoje igrače špijunirao tajnoj službi Istočne Njemačke, a kada je komunističku strahovladu zamijenio Saddamovom, dok se vozio autom po Bagdadu, na njega je pucano.

"Primao sam brojne prijetnje smrću nakon što je u novinama izašla moja fotografija sa britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom zato što nam je poklonio pet tisuća nogometnih lopti. Međutim, Iračani su to vidjeli kao mene na slici sa smrtnim neprijateljem koji ih bombardira i zbog prijetnji i pokušaja ubojstva morao sam napustiti zemlju", otkrio je BBC-u.

Fotografija zbog koje ga je zamrzila Njemačka

To nije jedini put da mu je fotografija zagorčala život: dogodilo mu se to i kada je u njemačkim medijima osvanula fotografija nasmiješenog izbornika ispod velikog portreta Saddama Husseina nakon čega je postao žrtva nesmiljene kampanje njemačkih tabloida.

"To mi je bila velika životna škola. Fotograf koji me tada fotografirao samo mi je govorio neka se smijem, a ja nisam vidio da mi se iza leđa nalazi Saddamova slika. On se obogatio na račun te fotografije, a ja sada svaki put prije nego što me netko fotografira prvo pogledam iza sebe"

Irak sa parkirališta za tenkove doveo do zvijezda

Stange se vratio u Irak nakon što je svrgnut Saddam, ali je otkrio de mu je sve pokradeno, stadion oštećen u borbama, a travnjak na kojem je igrala reprezentacija, sada služi kao parking za američke tenkove.

Sve ga to nije pokolebalo, pa je bez plaće nekoliko mjeseci organizirao turneju momčadi po Njemačkoj, Koreji, Japanu, Australiji i Engleskoj. Pod njegovim vodstvom se Irak probio među 50 najboljih reprezentacija na Fifinoj ljestvici i kvalificirao se na Azijski kup i Olimpijske Igre.

Međutim, Stangeov život je bio u opasnosti, a njegov vozač je pogođen nakon što ga je ostavio u hotelu. Nakon toga je uslijedio spomenuti slučaj sa Strawom, nakon što je cijela iračka reprezentacija bila pozvana na prijem u Westminster. To je bila kap koja je prelila čašu iračkim ekstremistima i Stange je mora napustiti Irak.

Njegov asistent je preuzeo Irak, ali tvorac čuda je ostao u kontaktu sa momčadi koja je sve zaprepastila plasmanom u četvrtfinale Azijskog kupa i polufinale Igara u Ateni.

Inspiriraju ga poslovi koje nitko ne želi

Iz korijena se promijenio i njegov imidž u Njemačkoj: nekadašnji ljubimac diktatora Saddama sada je postao heroj koji se nogometom bori protiv rata i podjela.

Nakon toga je ciparski Apollon spasio od ispadanja iz prve lige, a sljedeće godine ga je doveo do titule bez izgubljene utakmice.

Odmah potom je sunačni mediteranski otok zamijenio sivilom zemlje kojom vlada posljednji europski diktator Aleksandr Lukašenko. Smije se da ga pale poslovi koje nijedan drugi trener ne bi uzeo: "Volim izazove, ali me Liverpool, Manchester ili Bayern ne zovu".

A.K.
Foto: AFP

Pročitajte više