Savez su prije nje čuvali zaštitari. Tko je prva dama iza Davis Cup prvaka?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Instagram, Mario Čuzić/HTS

NIKOLINA Babić u lipnju ove godine postala je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza. Dolaskom na čelno mjesto hrvatskog tenisa najavila je velike promjene.

"Ovo je velika čast i obaveza. Čast iz razloga što je temelj za moju kandidaturu došao od ljudi iz tenisa, stoga im zahvaljujem na potpori”, rekla je u lipnju 46-godišnja Nikolina Babić koja na čelu HTS-a naslijedila Franju Lukovića, dugogodišnjeg šefa Zagrebačke banke, poduzetnika i pasioniranog tenisača.

Pet mjeseci kasnije, Nikolina Babić u svom CV-u ima upisan naslov Davis Cupa koji su u Lilleu protiv Francuske izborili Marin Čilić, Borna Ćorić, Franko Škugor, Ivan Dodig, Mate Pavić i izbornik Željko Krajan. 

Najavila je velike promjene u hrvatskom tenisu

"Morat ćemo puno raditi. Inzistirat ću na sustavu, timskom radu i odgovornosti. Struka će nam biti u prvom planu. Prioritetni cilj nam je vratiti djecu na teniske terene, omasoviti turnire jer danas imamo poluprazne ždrjebove od 12 do 18 godina. Gotovo da nemamo zastupnike na juniorskim Grand Slam turnirima i to govori o nesustavnom radu posljednjih nekoliko godina. Struka i djeca su nam broj jedan i glavna poruka će biti vratiti tenis u Hrvatski teniski savez, gdje su svi dobrodošli. HTS je toliko jak koliko su jake regije”, govorila je kada je preuzela Savez, u kojem je godinama vladao kaos. Hrvatski tenis je zbog frakcijskih borbi, sitnih interesa unutar Saveza, rupa u zakonima te nebrige institucija jako patio.

Bila je i u Saboru, a preživjela je pokušaj ubojstva

Nikolina Babić je rođena u Čakovcu, po struci je ekonomistica. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bivša je direktorica tvrtke Pana. U karijeri se bavila i politikom, kao članica HDZ-a bila je kratko i zastupnica u saboru. Te 2016. godine je mijenjala stranačkog kolegu Darka Horvata. 

Babić je rano ušla na tržište, bila je direktorica tvrtke Pana koja se bavi proizvodnjom drvenih i drvo-aluminijskih prozora, vrata i podova. U svibnju 2008. život joj se okrenuo u sekundi, pucali su na nju dok je u automobilu vozila trogodišnjeg sina. Napadač je osuđen, a kći međimurskog poduzetnika posvetila se sportu. 

Preuzela je kuću punu dubioza, čije su Skupštine i izbore osiguravali zaštitari, a zbog frakcijskih borbi, osobnih interesa, rupa u zakonima i nebrige institucija, patili su živi akteri hrvatskog tenisa. Zatvoreni Nacionalni teniski centar dio je ostavštine bivših lidera koji su nagomilali dugove prema Zagrebačkom velesajmu. Tenisači su ostali bez terena, ali su probili do svjetskog vrha, hrvatskom sustavu unatoč a ne uz pomoć njega. 

Jedan od ciljeva u mandatu Nikoline Babić upravo je reanimacija Nacionalnog teniskog centra 

"Vrlo bolno pitanje. Zatvoreni centar nas je dočekao kada smo preuzeli Savez, razgovaramo s Gradom Zagrebom, tražimo dugoročno rješenje. Treba nam nacionalni teniski centar, na velesajmu ili negdje drugdje", rekla je Nikolina Babić.

ITF će savezima podijeliti 25 milijuna dolara koje će uštedjeti promjenom formata Davis Cupa i to je velika šansa za Hrvatsku.

"Ne bismo još o točnim ciframa jer nismo upoznati koliko ćemo profitirati, ali to je novac za mlade. Uostalom, nismo bez razloga s Amerikancima igrali u Zadru, sada su tamo tereni za razvoj cijele regije".

Pročitajte više