Sjajne kvalifikacije u Mađarskoj: Rosberg u finišu oteo vrh Hamiltonu

Foto: Hina

NJEMAČKI vozač Nico Rosberg došao je do četvrte najbolje startne pozicije ove sezone nakon što je u posljednjim sekundama Q3 s vrha skinuo momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona.
 
Nijemcu je to bio 26. pole position u karijeri kojeg je osvojio u promjenjivim uvjetima na mađarskom Hungaroringu, a Hamilton je u posljednjem brzom krugu morao usporiti u drugom sektoru jer se tamo izvrtio Fernando Alonso.
 
Snimka je kasnije pokazala da je Rosberg također imao žute zastave u drugom sektoru, ali Nijemac nije usporio pa je njegov pole position pod znakom pitanja. Fernando Alonso, koji je bio uzrok žutih zastava, maknuo se sa staze dok je Rosberg došao na to mjesto pa je moguće da će zadržati pole position.
 
Lewis je sretno prošao u Q3 jer je pogriješio na kočenju u prvi zavoj u svom posljednjem krugu u Q2 i završio 10. najbrži, desetinku ispred 11. Grosjeana.
 
Hamilton je na kraju završio drugi, 0.143 sekunde iza Rosberga, a Ricciardo je bio treći, tri desetinke iza Rosberga. Četvrti je bio drugi Red Bullov vozač Max Verstappen.
 
Sebastian Vettel u Ferrariju bio je peti s devet desetinki zaostatka, a Kimi Raikkonen nije se plasirao u Q3 i startat će tek 14.
 
Carlos Sainz u Toro Rossu završio je šesti ispred dva McLarena Alonsa i Buttona koji su se prvi put u novoj eri McLaren Honde zajedno plasirali u Q3. Nico Hulkenberg u Force Indiji i Valtteri Bottas u Williamsu bili su najsporiji u Q3 i startat će deveti i deseti.
Jak pljusak potopio je Hungaroring uoči kvalifikacija za VN Mađarske pa smo morali čekati dvadeset minuta da bolidi uopće krenu na stazu.
 
Vozači su kružili stazom oko pet minuta i većina ih je postavila vrijeme, ali tada kiša pojačava te nastupaju crvene zastave i prekid kvalifikacija, 13 minuta prije kraja Q1.
 
Kvalifikacije su se nastavile u 14:40, ali već četiri minute kasnije razbio se Marcus Ericsson u Sauberu izazvao još jedan prekid.
 
Do kraja Q1 ostalo je još devet minuta, a kvalifikacije su se nastavile u 14:55. Za novi prekid pobrinuo se Felipe Massa koji se na intermediate gumama razbio u 14:58 na izlazu iz četvrtoga zavoja. Kvalifikacije su se nastavila u 15:07, a minutu prije kraja razbio se Haryanto u Manoru i izazvao četvrti prekid Q1 koji se nakon toga nije nastavio.
 
U drugi dio kvalifikacija nisu prošli Palmer, Massa, Magnussen, Ericsson, Wehrlein i Haryanto.
 
Drugi dio kvalifikacija vozio se po stazi koja se ubrzano sušila, a vozači su krenuli na intermediate gumama.
 
U posljednjih desetak minuta vozači su prešli na supersoft gume te su iz kruga u krug poboljšavali svoja vremena. Kimi Raikkonen po prvi put ove sezone nije prošao u Q3 i završio je 14., a u Q2 ispali su i Grosjean, Kvyat, Perez, Gutierrez i Nasr.
 
Jedini koji su ove godine svaki put prošli u Q3 su Nico Rosberg, Sebastian Vettel i Daniel Ricciardo, a peti put ove sezone to je uspjelo Fernandu Alonsu.
 

Pročitajte više