Sky: Lovren je ismijao izjave da je slaba karika, a Juranović je senzacija

Foto: EPA

HRVATSKA se pobjedom nad Brazilom nakon penala plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva, gdje će igrati protiv Argentine, koja je također nakon raspucavanja izbacila Nizozemsku. Engleski novinar Peter Smith za Sky je napisao analizu utakmice Hrvatska - Brazil, čiji je regularni dio završio 0:0, dok su u produžetku golove zabili Neymar u 105. i Bruno Petković u 117. minuti.

"Brazilci su se uz sambu probili kroz Svjetsko prvenstvo, ali su se u četvrtfinalu susreli s Hrvatskom koja ih je natjerala da plešu na drugačiju melodiju. Dirigent je opet bio neumorni, bezvremenski Luka Modrić, 37-godišnjak koji je prije četiri dana odigrao 99 minuta u iscrpnoj borbi Hrvatske s Japanom.

Mali maestro odigrao je virtuozno u sredini, progonio je Casemira, bivšeg suigrača iz Real Madrida, kako bi zaustavio brazilsku sredinu te uobičajenom umjetnošću u posjedu osigurao Hrvatskoj kontroliranje tempa utakmice", piše Smith za Sky.

"Livaković izgleda kao stručnjak za penale"

Navode kako je Modrić imao 105/115 točnih dodavanja, a "zatim je svoj nastup zaključio hladnim penalom". Smith ističe kako "fokus Hrvatske nije samo na Modriću, kapetanu i glavnom razigravaču" nego su tu i ostali "talentirani tehničari ujedinjeni pod stavom da nikad nije gotovo".

"Ova reprezentacija Hrvatske sposobna je zaustaviti plan favorita Svjetskog prvenstva, Hrvatska ne zna kada je poražena, čak ni uz produžetke. Nevjerojatna je predanost koja im je omogućila da sedam od osam posljednjih protivnika u nokaut-fazi odvedu u produžetke. Iznimka je samo Francuska u finalu Svjetskog prvenstva 2018. godine", podsjeća Sky.

Britanski novinar piše kako Hrvatska ima "nepokolebljiv mentalitet sve do raspucavanja", u čemu joj pomaže Dominik Livaković, "koji izgleda kao stručnjak za penale". Smatra kako su "slabi napadi Brazila sve do Neymarovog nadahnuća bili rezultat marljivog rada Hrvatske u obrani".

"Lovren je ismijao izjave, a Juranović je senzacija"

"Dejan Lovren ismijao je izjave koje su prije turnira rekle da je izvan najbolje forme i potencijalno slaba karika u obrani, a uz njega je bio Joško Gvardiol te je pokazao pribranost i borbenost u pravom trenutku. Svi će stajati u redu za njega", napisao je Smith pa nastavio:

"Borna Sosa, najbolji ofenzivac, osigurao je da Raphinha jedva zapuca po gol prije no što je spriječio Anthonyja, dok je desni bek Josip Juranović bio senzacija. Jurio je naprijed s tempom i snagom, pružajući Hrvatskoj izlaz i način za podizanje kada je Brazil pritiskao.

Mateo Kovačić i Marcelo Brozović bili su perfektni. Nevjerojatno je da zemlja s manje od četiri milijuna stanovnika može ostati bez Ivana Rakitića, pa se opet pohvaliti s tri najbolja središnja vezna. Sigurno nedostaje i junak iz 2018. - Mario Mandžukić."

"Petković je bio loš prije nego što je zabio"

"Zamjena Bruno Petković je bio loš prije nego što je njegov odbijeni udarac završio u golu u 117. minuti. Hrvatska dotad nije bila ni blizu Alissonu. Ako se Hrvatsku želi pobijediti u Kataru, bit će potrebna svemoćna izvedba za probijanje njezinih redova i slamanje otpora", zaključuje Smith.

Pročitajte više