Slavni engleski kolumnist piše za Index: Engleska nema igrača kao što je Modrić

Foto: Getty Images / Guliver Image

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu, koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju važne sportske događaje. Uoči povijesnog polufinalnog ogleda za finale SP-a između Engleske i Hrvatske, u našoj rubrici "Na gostovanju" slavni engleski pisac i kolumnist Johnatan Wilson, te Mark Ogden dopisnik ESPN-a za Veliku Britaniju, pišu o očekivanjima pred utakmicu.

Mark Ogden, "ESPN": Hrvatska je favorit 

Činjenica da Engleska već više od trideset godina nije bila u polufinalu svjetske smotre nema nikakve veze s tim da sam iznenađen pa i šokiran što smo ušli među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Ova momčad vrlo je dobro posložena i ima neke od najboljih nogometaša svijeta, ali sam smatrao da još nismo spremni za veliki doseg i da vrijeme ove ekipe tek dolazi. Uoči početka SP-a u svim kalkulacijama u četvrtfinalu su nas čekali Brazil ili Njemačka, tako da se upravo tu očekivalo da završi naš put, ako uopće i dođemo tako daleko.

Međutim, ovo je prvenstvo bilo luđe no ijedno drugo. Veliki broj favorita vrlo je rano ispao, a i poreci u skupinama bili su suprotni svim očekivanjima. Ždrijeb nam se nevjerojatno otvorio i dečki su to na najbolji mogući način iskoristili. Da mi je netko rekao da ćemo biti u polufinalu, a prije toga morati proći Kolumbiju i Švedsku, ne bih mu vjerovao. Prvenstvo traje već gotovo mjesec dana, a mi praktički nismo odigrali pravu utakmicu, s vrhunskim protivnikom. Onu s Belgijom ne računam jer smo igrali s rezervnim sastavom.

Embed from Getty Images

Čak ni u takvim okolnostima nismo briljirali. Niti smo upisali neku impresivnu pobjedu niti smo postigli nešto previše golova iz otvorene igre. Upravo zato pozivam na oprez uoči dvoboja s Hrvatskom. Hrvati su nam prvi veliki tekst koji će otkriti koliki su zapravo dometi ove momčadi. Naravno da se svi nadamo da imamo ono što je potrebno. Već sam dugo u Rusiji tako da nemam pravi uvid u ono što se događa na Otoku, ali prijatelji mi govore da vlada prava ludnica. Kažu da se ne sjećaju kada se jedna utakmica nacionalne momčadi čekala s takvim uzbuđenjem.

Ono što je najinteresantnije, ljudi su toliko zadovoljni onim što je momčad Garetha Southgatea do sada napravila, da će i u slučaju poraza od Hrvatske, pa i kasnije za treće mjesto, dati veliku podršku reprezentaciji. Svi su dali sve od sebe, iako bi osobno izdvojio dvojicu igrača. To su Harry Kane, koji se prometnuo u jednog od najboljih golgetera na svijetu, a koji bi vrlo lako mogao do Zlatne kopačke, te Jordan Henderson, koji je bio ključni kotačić u veznom redu. Istovremeno, najveće razočaranje je Sterling. Čudo je što je sve promašio. Strašno!

Embed from Getty Images

Što se tiče Hrvatske, moram priznati da se plašimo vaših mogućnosti. S jedne strane smo nekako samouvjereni, a s druge se bojimo da bi nas Hrvatska mogla kazniti. Protiv momčadi Zlatka Dalića jako je teško igrati i braniti se. Nikad ne znaš odakle ti prijeti opasnost. Riječ je o jednoj vrlo jakoj, tehnički iznimno potkovanoj ekipi koju krasi strašna pas igra. To jako otežava posao Engleskoj, pa ako Hrvati budu na razini, nisam siguran da ćemo im uspjeti parirati.

Hrvatska me impresionirala u prvoj fazi natjecanja i bio sam uvjeren da će dogurati do polufinala. Činjenica je da su u tome uspjeli, međutim neugodno sam se iznenadio koliko su problema imali s Danskom i Rusijom, koje su realno reprezentacije s puno većim limitima. Možda su preumorni, to mi se učinilo protiv Rusije, tko zna. U svakom slučaju, ako se kvalitetno oporave i sutra odigraju na najvišem nivou, posebno se to odnosi na sjajnoj Modrića, čak bi rekao da su favoritu u dvoboju protiv Engleske.

Embed from Getty Images

Johnatan Wilson, "Guardian": Hrvatska nema pravo na gluposti kao protiv Rusije 

Nisam siguran što mislim o ovom dosegu engleske reprezentacije, je li riječ zaista o nevjerojatnom turniru naših nogometaša ili o pukoj sreći. Ždrijeb nam je bio nevjerojatno naklonjen i prvi put otkako znam za sebe mogu reći da smo imali sreće na jednom natjecanju i kada je riječ o događanjima na utakmicama, i kada je riječ o raspletu ostalih skupina i ždrijebu knockout faze.

Ipak, unatoč tim olakšavajućim okolnostima mora se priznati kako je izbornik Southgate napravio sjajan posao. Iskoristio je sve ono što mu je bilo ponuđeno i ostvario uspjeh koji će se još dugo pamtiti čak i ako ispadnemo u srijedu od Hrvatske. Southgate me je impresionirao svojim vođenjem, svojim mirnim vodstvom i kvalitetnom pripremom utakmica. Svaka mu čast na tome jer nam je upravo to često nedostajalo.

Embed from Getty Images

Kada razmišljam o susretu s Hrvatskom, čudi me što kladionice daju prednost Engleskoj. Mislim da ne bi bilo baš nikakvo iznenađenje da Hrvati prođu dalje. Šanse su baš podjednake. Šansu Engleske vidim u prekidima koji su naša najveća snaga. To je dio igre u koji je Gareth Southgate najviše uložio vremena otkako je stigao na klupu prije nešto više od godinu i pol dana i sada se rezultati pokazuju.

Njegovo je razmišljanje bilo da, s obzirom na to da na raspolaganju ima svega nekoliko tjedana godišnje, mora pokušati barem jedan segment dovesti do savršenstva. Odlučio se za prekide i to doveo do savršenstva. Ono što nam je još predstavljalo veliki problem bilo je mjesto prvog vratara. Izbornik se odlučio na Pickforda, a on mu je odgovorio na najbolji mogući način. Pickford djeluje vrlo dobro u Rusiji.

Embed from Getty Images

Ono što me brine je posljednja linija koja nije nimalo uvjerljiva. S kakvim smo momčadima igrali, puno smo golova primili na prilično jednostavan način. Uoči posljednja dva susreta, gdje ćemo imati ispred sebe vrhunske ekipe koje iskorištavaju i najmanju pogrešku, to bi moglo biti kobno. Osobno me najviše strah Luke Modrića. Mi takvog igrača nemamo, i ako Luke odigra sjajnu utakmicu, bit će nam jako teško. Od ostalih dvoboja ključnim smatram onaj Mandžukića i Maguirea.

Hrvatska je na ovom prvenstvu igrala prilično promjenjivo. Na trenutke je bila sjajna, kao u dijelovima utakmice s Argentinom i Rusijom, a onda u nekim trenucima neprepoznatljiva, kao što je to bilo protiv Nigerije i Danske. O drugom golu Rusije u produžetku neću ni govoriti. Ozbiljna momčad koja je u završnici Svjetskog prvenstva jednostavno si ne smije dozvoliti takve gluposti.

Pročitajte više