Borna Sosa

Sosa ipak nema pravo nastupa za Njemačku? Pravilo FIFA-e iz 2020. je ključno

Foto: Guliver Images

BORNA SOSA objavio je da želi igrati za Njemačku, a ne za Hrvatsku, ali moguće je da mu želja ne bude ispunjena. Naime, po statutu FIFA-e Borna Sosa nema pravo nastupa za Njemačku.

FIFA prošle godine uvela novo pravilo

U statut krovne svjetske nogometne organizacije u rujnu 2020. godine dodana je odredba koja sprječava Sosu da zaigra za Njemačku. Radi se o tome da igrač može promijeniti reprezentaciju i odabrati selekciju države čije državljanstvo nije imao jedino u slučaju da nije nastupio ni za jednu reprezentativnu selekciju nakon što je napunio 21 godinu.

U konkretnom slučaju Borne Sose postupak dobivanja njemačkog državljanstva pokrenut je tek ove godine, a Sosa je za hrvatsku U-21 reprezentaciju nastupio 12. studenog 2020. protiv Škotske, kada je imao 22 godine i devet mjeseci. Dakle, po tom pravilu, Sosa ne može nastupati za Njemačku jer nije imao njemačko državljanstvo, a nastupao je za mladu hrvatsku reprezentaciju kad je bio stariji od 21 godine.

Albanija zbog tog pravila nije mogla uzeti igrača Švicarskoj

To je pravilo uvedeno upravo kako bi se zaštitile reprezentacije koje su odgojile igrače i da bi se izbjegla mogućnost "prebjega" u posljednji tren, a već je i primijenjeno u slučaju albanskog Švicarca Nedima Bajramija. On je u ožujku ove godine izrazio želju nastupati za reprezentaciju Albanije, dobio je poziv na okupljanje, bio je na utakmicama protiv Andore i Engleske, ali nije mogao biti u sastavu jer je četiri puta igrao za U-21 reprezentaciju Švicarske nakon 21. rođendana, pa zbog toga nema pravo nastupa za Albaniju.

Nevezano za Sosin slučaj, u pravilu također stoji da igrač može promijeniti reprezentaciju čak i ako je nastupao za A selekciju, ali jedino u slučaju da je zadnji nastup za reprezentaciju imao dok je bio mlađi od 21 godine te da nakon toga nije bio pozivan u reprezentaciju barem tri godine. Zahvaljujući tom pravilu, Munir el Haddadi stekao je pravo nastupa za reprezentaciju Maroka iako je kao mladić već nastupao za seniorsku reprezentaciju Španjolske.

Preostaje vidjeti je li moguće da u Njemačkoj nisu znali za ovo pravilo ili ipak postoji nekakva rupa u zakonu po kojoj bi Sosa mogao predstavljati njihovu nacionalnu selekciju.

Pročitajte više