Spasite Maracanu! Legendarni stadion je bez struje, raspada se i pljačkaju ga

Foto: Pixsell

PRIJE dvije godine na njemu je Mario Götze donio Njemačkoj naslov svjetskog prvaka. Prije samo pola godine bio je domaćin otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara. Danas je Maracana u rasulu.

Legendarni brazilski stadion ostao je bez struje, vandali ga pljačkaju svakodnevno, a teren je praktički neupotrebljiv. Nedostaje oko 10.000 sjedalica, a ukraden je čak i spomenik Marija Filha, novinara čiji stadion službeno nosi ime.

Gradska tvrtka Maracana SA ustupila je organizacijskom odboru Olimpijskih igara stadion na korištenje, a problem je nastao nakon Igara. Organizatori su, tvrdi grad, stadion vratili u očajnom stanju i nisu željeli platiti oko milijun dolara računa za električnu energiju koji se s vremenom nagomilao.

I dok su se oni međusobno prebacivali odgovornost, država je u međuvremenu stadionu zbog dugovanja isključila struju i onda je nastao kaos. Nestankom električne energije, na stadionu je ugašeno videosiguranje, ne rade sigurnosne kamere kao ni neke elektronske brave, što je omogućilo vandalima i lopovima da potpuno unište stadion.

"To je još najmanji problem jer se na stadionu nije moglo nešto pretjerano vrijedno ukrasti. Ključna oprema je ipak dobro skrivena i osigurana, no ovako ne može predugo. Dovodi se u pitanje i sigurnost na stadionu, pa čak i za te ljude koji noću ulaze na njega. Ne znamo u kakvom stanju je krov, možda bi se svakog trenutka mogao urušiti", kaže Daelcio de Freitas iz tvrtke Maracana SA.

"Jasno nam je da moramo napraviti određene popravke na stadionu, no to ne bi trebalo ometati normalno funkcioniranje stadiona", rekao je glasnogovornik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Riju Mario Andrada.

I dok se vladajući, među kojima je i sam grad, svađaju oko toga tko je odgovoran, travnjak legendarnog stadiona napali su crvi i gotovo ga potpuno uništili. Nevjerojatno je to da je u samo dva mjeseca, koliko je prošlo od humanitarne utakmice koju je na stadionu organizirao Zico, učinjena tolika šteta na samom terenu, ali i cijelom stadionu.

No Maracana nije jedina koja pati nakon Olimpijskih igara u Riju. Bazen na kojemu je Michael Phelps postavio nove rekorde potpuno je zapušten, a vanjski koji je služio za zagrijavanje, poplavljen je blatom.

Golf igralište, vrijedno 20 milijuna eura, zjapi prazno, a u milijardu eura vrijednom olimpijskom selu prodano je samo 260 od 3604 stanova. Veliki dio lokaliteta je ograđen i potpuno zatvoren. Prekrasni park vrijedan 700 milijuna eura otvoren je samo vikendima, teniski centar koristio se samo jednom od završetka Igara i sve skupa počinje neodoljivo podsjećati na Atenu 2004. godine.

Federalna država Rio de Janeiro u najvećoj je recesiji u zadnjih dvadesetak godina. Plaće u svim državnim službama kasne mjesecima, a 2016. godina završena je s najvećom stopom kriminaliteta, od pljački do ubojstava.

"Grad se tijekom Igara zaista trudio da sve nekako dobro prođe. Da se gosti osjećaju sigurno i da ne bude problema. No onog trenutka kad su Igre završile, sve se raspalo", rekao je Oliver Stuenkel koji na sveučilištu Getulio Vargas predaje međunarodne odnose.

Svi ljudi upleteni u organizaciju Igara su zatvoreni ili pod istragom, a organizatori Igara dužni su još 40 milijuna eura kredita samo za ovu godinu.

"Maracana je najveći simbol načina na koji su Igre vođene. Građani ovoga grada neće ići na golf igralište ili na bazen. Brazilci će ići na Maracanu, ona je ovdje svetinja. A pogledajte što su od nje učinili", rekao je Mauricio Santoro, profesor politologije na federalnom sveučilištu.

Pročitajte više