INDEX STUDIO

Špoljarić i Jović: Bojimo se za hrvatski rukomet. Ovo nije Červarov kraj

Foto: Screenshot Index.hr

U INDEX studiju budućnost hrvatske reprezentacije i nastup na SP-u uživo su komentirali Božidar Jović i Denis Špoljarić.

Olimpijski i svjetski pobjednici Jović i Špoljarić danas se drže uz PPD, Jović kao glavni direktor, a Špoljarić kao pomoćnik treneru Vladi Šoli. Bivši reprezentativci komentirali su događaje u hrvatskoj reprezentaciji, igru i rezultat na Svjetskom prvenstvu te ključne datume koji su pred ekipom i stožerom Hrvatske.

Podsjetimo, Hrvatska je u ponedjeljak navečer ispala sa Svjetskog prvenstva u Egiptu porazom od Danske rezultatom 38:26.

Tekstualni prijenos Index studija

O Lini Červaru i njegovu odlasku

Tri motora naše reprezentacije, Duvnjaka, Cindrića i Karačića nema. Protiv Argentine su svi drugi morali potegnuti bez obzira što nismo bili pravi. Svi mlađi igrači su vjerojatno očekivali da će stariji potegnuti. Korona je igrala ulogu. Kod nas u klubu je Mandić bio zaražen, 10 dana je doma, onda krene trenirati i opet mora 10 dana u izolaciju. Duvnjak je izmoren, igrao je dva puta u dva dana Final Four Lige prvaka i nakon toga je pao. Stepančić nam je nedostajao zbog ozljede, Karačić je bio nespreman. Lino je rekao da treba ići s mlađim igračima možda i to je bilo pametno. U budućnosti ćemo se morati na njih osloniti.

O Dancima

Danci kao Danci, igrali su bez najboljeg igrača, ali nas nisu podcijenili. Ni u najgorim kombinacijama Červar nije očekivao da će izgubiti bod od Japana i dva boda od Argentine. Červara je vjerojatno to razočaralo. On uvijek emotivno nastupa, on daje 20 sati u rukomet, puno analizira, zapostavio je obitelj ovih godina i malo je takvih s toliko entuzijazma kao Lino. Sigurno će on analizirati svoje pogreške. Lino je htio prodrmati igrače svojom ostavkom.

O atmosferi u momčadi

Nama je jako teško pričati odavde. Čupić je sam rekao da ga pripreme ubijaju. Bio je sam u sobi, mjere su bile toliko striktne i vidim da se mi nismo snašli u tome. Ovu generaciju krasi da su svi skupa, uvijek je neka zafrkancija, a sad su svi sami u sobi. Mi nismo Skandinavci da to možemo. Sada se svi moraju resetirati u sljedećih 40 dana i mora se napraviti pozitivna atmosfera jer Portugal nije bezazlena reprezentacija, Francuska sve gazi, Tunis je nezgodna momčad i bit će nam teško dignuti se iz ponora u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Usporedba s EP-om prošle godine

Ne može se usporediti jer uvjeti nisu isti. Nedostaje također nekoliko igrača, nedostaje nam i vanjski šut. Nismo imali ni obranu, nedostajala je polukontra.

O obrani

Nismo imali 5-1. Nije bila dobra. Razlozi su ovi koje smo naveli ranije, 6-0 obrana je samo na momente funkcionirala, ali ona nije naša primarna obrana. Igrači nisu dovoljno pripremljeni i takvi su došli na pripreme. Naš Stojnić iz Zagreba je imao koronu i nakon 10 dana bez treninga nije mogao potrčati, a Duvnjak je već sedam dana nakon korone igrao.

O Duvnjaku

On će još imati šansu doći do zlata s reprezentacijom. On ima 33 godine, ali Španjolci imaju nekoliko igrača s 36 ili 37 godina.

O smjeni generacija

Mi imamo dobre mlade igrače. Oni moraju znati da nije isti sistem igranja kao u klubu. Oni moraju dati više, pričamo uvijek o kultu reprezentacije, gdje neće noga, ide glava. Nismo imali pravih igrača, a mladi su čekali da netko drugi povuče. Moramo nakon Duvnjaka naći lidera. Imamo Duvnjaka koji može odigrati još nekoliko godina, ne vidim tu previše problema. Bitno nam je plasirati se na Olimpijske igre

O novom izborniku

Ne znamo ni nas dvojica. Imamo dosta trenera. Imamo Obrvana, Nenu Kljajića... Sigurno da će ljudi iz saveza napraviti nekoliko intervjua i vidjet će sve loše i dobre strane svih trenera. Može i Mourinho doći na klupu, ali ako igrači ne budu spremni, onda ništa od toga. Možda bi trebalo što prije izabrati izbornika da se on čuje s igračima i da se čuje s igračima, da im propiše programe kako bi poboljšali strane koje su im lošije.

O natrpanom rasporedu

I u nogometu i košarci je isto. Mora se igrati. Ja Vuju volim, ali mislim da mi imamo dobrih trenera, olimpijskih pobjednika. Mi trebamo izabrati izbornika u našem dvorištu. Španjolac nam ne treba, to je drugi stil igre, nitko ne može naći filozofiju. Vuja je naša škola, ali opet mi imamo svojih trenera koji su vodili naše klubove i reprezentacije. Ovo Svjetsko prvenstvo nam ništa nije značilo. Možda smo trebali ići s nekim mlađim igračima, Nijemci isto nisu išli s najboljim igračima. Možda smo mi išli s najboljima jer je Červar ovdje trebao ostati još godinu dana. On možda ne vjeruje mladim igračima.

O mladim igračima

Šarac je najbolji igrač Celja, Martinović u Bundesligi postiže pet ili šest golova u prosjeku, Jaganjac je nositelj Nexea, a Mandić kapetan Zagreba. Oni moraju pobijediti Argentinu. Imamo mladih igrača. Červar je rotirao jer se vidjelo da igrači nisu mogli puno dati. nisu bili spremni. Ne postoje mladi i stari, samo dobri i loši. Mandić je 95' godište, on nije mlad igrač. Možemo samo pričati o iskusnim i neiskusnim igračima.

O obračunu Červara s kritičarima

On čita ono što se piše. Hvala mu za sve što je napravio, mi ga čekamo u klubu. On ne ide u mirovinu, on će biti naš savjetnik u klubu. Lino nakon ovog natjecanja savezu predaju izvješće i onda će se vidjeti što će biti. Igor Vori će isto vjerojatno nešto imati za reći. Mi možemo izgubiti od Danske, ali ne od Angole, Argentine, Japana. Prije utakmice s Danskom sam mislio da možemo nešto napraviti, ali onaj početak u drugom poluvremenu bez gola 10 minuta je bio loš. Nedostajalo nam je snage. Nismo imali vanjske, lako je s krilima, ali vanjski nam fale.

O dobrim stranama

Golmani su bili dobri, Marić isto tako. Martinović je odličan u napadu, ali ne igra u obrani. Jaganjac mora slobodnije skočiti isto kao i Šarac, moraju ići u fintu, ne igrati u grču. Oni su igrali protiv boljih momčadi u Ligi prvaka. Igrače je ubilo što su bili sami u sobi.

O lošem pristupu protiv Argentine

Kao da su im se šlagirale noge. Argentinci su krenuli s 5:0, dobili su krila, a mi smo mislili da ćemo krenuti. To nitko ne može analizirati osim njih koji su tamo. Oni jedini mogu reći što ih je smetalo. Zaključak je da što prije treba napraviti analizu, izabrati izbornika, porazgovarati s glavnim igračima da im se da do znanja kako su za nas tri dana u ožujku najvažnija za ovu godinu. Teško je ostati na vrhu kad si tamo, ali još je teže vratiti se kad si na dnu.

O porazu od Argentine 2003.

Znam da nam je Mirko Bašić nešto emotivno rekao tada. Isto je kao i ovaj poraz protiv Argentine. Ovo je bio psihološki moment. Njih je netko trebao razdrmati, Lino je pokušavao mijenjati, galamio je na klupi, pokušao ući u konflikt, ali ne uspijeva.

O publici

Nas publika diže. Egipćani puštaju na razglas buku navijača kad oni igraju. Svega smo se nagledali u ovih godinu dana.

Ponovno o novom izborniku

Spomenuli smo Obrvana, Perkovca, Golužu, Vujovića, Kljajića. Smajlagić voli da je sve po redu, on voli da su treninzi dva do dva i pol sata. S njim sam igrao košarku u paru, on je poginuo za loptu i vjerojatno bi uništio pola momčadi da izgube od Argentine.

O Vujoviću

Možda je bilo riječi o njemu kao izborniku ranije, ali ne sada. Naše iskustvo s njim u Zagrebu je odlično. On vlada ekipom i drži sve konce. To je njegov plus. U ekipi se zna tko što radi i on uvijek motivacijski odradi odlične stvar. On nekad voli voziti autobus i naplaćivati karte, on ima i loših strana, ali puno više boljih. I Lino je isto sve po redu. On je posljednjih 20 godina imao emotivnih ispada. On bi htio da je oko njega pozitiva.

O ljutnji igrača na javnost

U naše vrijeme nije bilo interneta. Danas svi sve vide. Uvijek je najbolji prijatelj onaj koji kaže da si igrao katastrofa, a ne onaj koji ti kaže da si igrao odlično. Mi u klubu dajemo sve od sebe uvijek, a gubimo po jedan razlike. Mlađim igračima je puno teže doprijeti u glavu nego što je bilo nama. Treninzi su prije puno duže trajali, danas sve kraće i intenzivnije traje. I mi se njima moramo nadograditi. Lino je isti takav, ali ovo je njegov trenerski kraj. U drugim sferama može puno dati, isto tako u savezu, ali i klubu. 

O najdražem treneru

Imam dva trenera (Jović), to je Velimir Petković s kojim sam radio u Borcu, a onda poslije Zdravko Zovko jer me on bacio u vatru kao mladog igrača. Ima puno novih i dobrih trenera koji dolaze, ali ne bih izdvajao. Trener Kiela je Filip Jicha i s njima osvoji Ligu prvaka nakon godinu dana. Meni (Špoljarić) je najdraži trener Dagur Sigurdsson, on je imao sustav, držao nas je kao kap vode na dlanu.

O odnosu igrača s Červarom

Kemije možda nije bilo kao prijašnjih godina, ali ne vjerujem da je bilo nepoštovanja. Mislim da su igrači pukli zbog cjelokupnog stanja koje se dogodilo u Egiptu. Drago Čosić je rekao da je dvorana 120 kilometara udaljena u Aleksandriji, a u Kairu se ne smije izaći iz hotela, kava se ne može popit normalno. Tu su naši igrači pukli. 

Pročitajte više