Špoljarić: Kao Balićev cimer, mogu vam potvrditi da će biti spreman za Svjetsko prvenstvo

DENIS ŠPOLJARIĆ, poznat još i kao "ministar obrane", govorio je u razgovoru za Index o veličanstvenoj trening atmosferi u Spaladium Areni, utakmici sa Slovenijom, problemu izostanka Dominikovića, skorašnjim protivnicima i nekolicini drugih stvari.

> Mago di Umago: Nemojte sputavati moju inovativnost i kreativnost

Iako je napad hrvatske reprezentacije predvođen Balićem, Metličićem, Lackovićem i drugima ono što je ulijevalo sigurnost u ovdašnje navijače, upravo je obrana na čelu sa Špoljarićem i Dominikovićem bila stožerni dio te momčadi. Sada se ta osovina raspala i logično je stoga upitati, koliko smo realno oslabljeni pred ovo Svjetsko prvenstvo.

"Puno će nam nedostajati Davor Dominiković. Kao što je rekao Lino u toj obrani 5-1 koju mi često igramo upravo je Davor bio ta veličina i agresivnost koja je ključna za kvalitetnu defenzivu. U tom kontekstu i u spomenutoj 5-1 obrani nema sumnje da je Davor praktički nenadoknadiv. Nadam se da će se što prije vratiti i da će odigrati još koju utakmicu, ali mlad je on još, nema straha za njega", rekao je u razgovoru za Index Denis Špoljarić

"Ja sam više specijalista za obranu 3-2-1 pa smo se Dominiković i ja izvrsno nadopunjavali. Sada smo ostali bez toga i treba pronaći način kako to nadomjestiti. Imamo mi tu nekoliko momaka koji bi mogli uskočiti na to mjesto kao što su Anušić ili Gojun, ali neka se izbornik bavi s tim, on zna kako najbolje nadomjestiti Davorov izostanak", objasnio je Špoljarić.

Sinoć su reprezentativci trenirali pred gotovo pet tisuća navijača, a akteri atmosferu opisuju samo biranim riječima. Dvorana će prema najavama biti prepuna i za prijateljski ogled sa Slovenijom, a sve to dovoljno govori što će uslijediti prve večeri 16. dana ove godine.

"Da, zaista sam se iznenadio, nikad nisam trenirao pred toliko ljudi. Svi su nam pljeskali i sigurno da je bilo ugodno trenirati u takvom okruženju, osjećali smo se posebno. Sada svi sljedećih dana možemo samo zamišljati kako će to izgledati kada prvenstvo počne."

"Iako će Lino eksperimentirati, Slovence bi trebali pobijediti"

"Što se tiče te utakmice s Slovenijom, nema sumnje da je bitno da prije prvenstva pobijedimo sve prijateljske utakmice kako bi se nabili samopouzdanjem, međutim, ono što je po meni još bitnije jest da svi reprezentativci dobiju priliku zaigrati, barem malo, tako da i uđu unutra kako se kaže. S druge strane, ima nas tu dvadeset vrhunskih igrača i poželjno je da svi zaigraju kako bi se održala pozitivna atmosfera kako ne bi bilo kakvog nezadovoljstva. Mislim da unatoč spomenutom i činjenici da Lino planira isprobavati neke svoje ideje/uigravanja koje ponekad znaju ispasti loše, ne bi trebali izgubiti. Možda ih nećemo dobiti petnaestak razlike, ali pet, šest sigurno hoćemo", objasnio je Špoljarić.

"Kao Balićev cimer mogu vam otkriti da će on gotovo sigurno biti spreman"

Već tjednima hrvatska javnost drži se u neizvjesnosti oko nastupa njihova miljenika, najboljeg rukometaša svijeta Ivana Balića. Špoljarić nam je otkrio da će prema njegovim saznanjima Balić gotovo sigurno biti spreman.

"Ukoliko Balić ne bude mogao igrati, to će zaista biti veliki hendikep, ali mislim, vjerujem da će on biti spreman. On je takva osoba i takav igrač koji se uvijek vraća u najkraćem roku kada mu je najteže, a ja to najbolje znam jer sam njegov cimer. Mogu vam dati insajderske informacije iz sobe kako će on gotovo sigurno igrati", rekao je za Index "ministar obrane".

"Korejci su strašno nezgodni, jer igraju bez pravila, ali pokazali smo mi da imamo lijek za njih"

Prvu utakmicu na prvenstvu naša reprezentacija igra s nepredvidivom Korejom. Momčadi koja dobiva s deset razlike ili gubi sa 15, momčadi koja igra naizgled neorganizirano, ali koja upravo tom neorganiziranošću može slomiti protivnika.

"Gledali smo ih sada na videu, a igrali smo nekoliko puta protiv njih nekoliko puta. Jako su brzi i neugodni, doslovno lete po terenu. Mogu puknuti sa svakog mjesta na terenu i treba uvijek biti oprezan s njima, pogotovo zato što kod njih nema pravila. Ponekad u momčad znaju igrati tri lijeva, nekad je cijela momčad puna lijevaka, tako da svakako neće biti lagano. Međutim, imamo mi lijek za njih, pobijedili smo ih već nekoliko puta i znamo recept kako protiv njih", rekao je Špoljarić.

"Ne smijemo se opustiti protiv Kube i Kuvajta, a o Španjolcima i Šveđanima ne treba trošiti puno riječi"

Nakon Korejaca na megdan nam dolaze nešto lakše utakmice protiv Kuvajta i Kube. Te utakmice, svi se slažu, ne bi nam trebale predstavljati veći problem. Ipak, Špoljarić ističe kako treba biti oprezan.

"Svi kažu da su to lagani zalogaji, ali ja ih još nisam vidio i ne mogu komentirati njegovu snagu. Mišljenja sam kako to neće biti lake utakmice, takve je susrete najteže igrati kada si apsolutni favorit i kada su bodovi već davno upisani. U tim utakmica svi misle mi ćemo to lagano pa dođe do opuštanja, što ponekad zna biti kobno. Ipak uz pravi pristup, to su reprezentacija koje nam ne bi trebale predstavljati problem" napomenuo je u razgovoru za Index Denis Špoljarić.

Za kraj očekuju nas dva velikana Španjolska i Švedska, međutim, do njih ima još dosta vremena, još će se puno tinte potrošiti na njih...

"To će biti utakmice pred kraj, one najbitnije. Tu se hvataju ona četiri boda koja ćemo prenositi u drugu skupinu i tu treba biti maksimalno koncentriran. Vrlo dobro poznajemo te reprezentacije, međutim, daleko je još do tih utakmice, treba se koncentrirati na ove prve kako bi s maksimalnim učinkom došli pred Švedsku i Španjolsku", ističe hrvatski reprezentativac.

"Možda bi bilo dobro kad bi ovaj put malo kalkulirali"

Za kraj smo se prisjetili situacije otprije dvije godine kada je naša reprezentacija pobijedila sedam susreta uzastopno, a na koncu u četvrtfinalu izgubila od Francuza, zbog čega joj je izmakla borba za medalje. Možemo li ovaj put pametnije...

"Gledajte, to je tako, mi ćemo ići svaku utakmicu maksimalno i pokušati pobijediti, ali ako Červar i stručni stožer odluče kalkulirati i odmarati igrače u određenim utakmica možda to i neće biti tako loše", za kraj će Špoljarić.

Foto: Pixsell

Pročitajte više