Sraz Intera i Barce, Dudu predevodi Arsenal protiv Standarda

DRUGI dan Lige prvaka donosi nam poslasticu za sve nogometne sladokusce - okršaj Intera i Barcelone. Sve oči će biti uprte u Zlatana Ibrahimovića i Samuela Eto'a, napadače koji su ovo ljeto zamijenili dresove.

Na San Siru se očekuje koncert zvižduka Ibri koji je Interu donio "scudetto" nakon 17 godina. No, Ibru to ne brine previše.

"Došao sam zabiti gol i pomoći svojoj momčad. Tako je bilo kad sam bio u Interu, tako je i sad. Možda će mi navijači zviždati, a ako zabijem proslavit ću gol kako se u tom trenutku budem osjećao", rekao je Ibrakadabra.

Momčad Josepa Guardiole kreće u obranu naslova nakon što je prošle sezone uzela sve što se moglo uzeti. Momčadi koja vjerojatno igra najljepši nogomet u Europi ovo ljeto su osim Ibrahimovića stigli Čigrinski i Maxwell, no neće imati lagan posao - dosad je tek jedna španjolska momčad svladala Inter na San Siru.

"Ova utakmica neće odrediti tko će biti prvi u skupini. Užitak je biti u Italiji, no prošle sezone nismo igrali ni jednu utakmicu s talijanskim klubom. Za mene je velika čast nadigravati se s Mourinhom kojem smatram vrhunskim terenom", rekao je Guardiola.

Godinu dana nakon dolaska u Inter, Jose Mourinho se nada da ove sezone može do "scudetta" i naslova Lige prvaka. Ovo ljeto su stigli Eto'o, Milito, Sneijder i Lucio pa se izostanak Zlatana, nadaju se, neće previše osjetiti.


"Ovo je tek prva utakmica i ne želim vjerovati da je Barcelona favorit. Mislim da susret neće biti ništa posebno za Eto'a, on je sretan u Interu i dat će sve od sebe. Još ću vam reći startnu postavu pa odoh: Julio César, Maicon, Samuel, Lucio and Chivu, Stanković ili Muntari, Zanetti, Thiago Motta, Sneijder, Milito i Eto'o", rekao je Mourinho.

Ove dvije momčad tek su se dva puta susrele u Ligi prvaka. Barcelona je 2002. uvjerljivo slavila kod kuće 3:0, dok u drugoj utakmici za tjedan dana nije bilo golova. Tada su oba susreta odigrali Javier Zanetti, Carles Puyol i Xavi Hernandez.

Dinamo sa Ševčenkom na novaka u Ligi prvaka

U drugom susretu skupine sastaju se Dinamo iz Kijeva i ruski prvak Rubin iz Kazana.

Najveći dobitak za momčad Vukojevića i Sablića je povratak ubojitog strijelca Andrija Ševčenka. Ševa se vratio nakon deset godina nakon što je nosio dresove Milana i Chelseaja, a zanimljivo je da Dinamo u Ligi prvaka nije prošao skupinu nakon što je on otišao. Ove godine smatraju da imaju veliku priliku, a prve bodove morat će osigurati protiv novaka u Ligi prvaka, Rubina iz Kazana.

"Jako poštujemo Rubin, dobra su i ambiciozna momčad. Sretao sam se s njima kao trener CSKa-a i nisu jako promijenili momčad. Sad su iskusniji i imaju više samopouzdanja. Ne slažem se kad kažu da je naša prednost što oni nisu nikad igrali Ligu prvaka", rekao je trener Dinama Valerij Gazajev, koji je naglasio da je najveća prijetnja napadački trojac Bukarov-Semak-Dominguez.


Njegov kolega na protivničkoj klupi, Kurban Berdijev, veseli se debiju Rubina u Ligi prvaka.

"Ponosni smo što smo se našli u društvu klubova kao što su Dinamo, Inter, Barcelona. I naši navijači su sretni što će imati priliku gledati takve momčadi. Protiv Dinama očekujem zanimljivu utakmicu. Poznajemo ih dobro, znamo da se u Ukrajini igra na visokom nivou, no ne bojimo se. U dobroj smo formi i spremni na bitku - rekao je Berdijev.

Treći francusko-talijanski obračun u prvom kolu

Drugi dan Lige prvaka ujedno donosi i treći francusko-talijanski obračun. Lyon na svom Gerlandu dočekuje motiviranu Fiorentinu. Lani je Lyon  u Firenci slavio 2-1, a talijanska momčad željna je osvete.

"Podosta smo promijenili momčad, dok fiorentina igra gotovo u istom sastavu. Dobro se poznaju, tako da očekujem tešku utakmicu. Dobro smo krenuli u sezonu, no rano je za bilo kakve ocjene. U tom ogledu morat ćemo se paziti Gilardina i Jovetića", upozorio je trener Lyona Claude Puel.

Lyon je snažana i dobro organizirana momčad koja ima talentirane individualce. Mišljenja sam da su bolji nego prošle sezone. Iz tog razloga morat ćemo ući u utakmicu s pravim entuzijazmom, hrabrošću i duhom. Idemo se na travnjak zabaviti i pokazati da možemo pobijediti. Teren zbog kiše možda neće biti u najboljem stanju, no navikli smo igrati u bilo kakvim okolnostima", najavio je utakmicu trener "viola" Cesare Prandelli.


Od ostalih utakmica očekuje se velika borba Stuttgarta i Rangersa, dok će Eduardo Da Silva biti u udarnoj postavi Arsenala u Liegeu protiv Standarda.
"Sretni smo što se Dudu oporavio, pogotovo u trenucima kad ne mogu igrati Arshavin, Walcott, Nasri i Van Persie, rekao je trener Arsene Wenger o napadaču hrvatske reprezentacije, te potvedio da je izvjesno da će nakon više od godine dana zaigrati Čeh Tomas Rosicky.


PAROVI:
Liverpool - Debrecen
Lyon - Fiorentina   
Inter -    FC Barcelona    Dinamo Kijev - Rubin Kazan
Stuttgart - Rangers
Sevilla - Unirea Urziceni   
Olympiacos - AZ Alkmaar
Standard Liege - Arsenal

Pročitajte više