Times: Na Eduardu Uefa najgore zabrljala

Tekst: M.P./Totalsport
Foto: AFP

UGLEDNI engleski nogometni novinar londonskog The Timesa, Patrick Barclay, donio je svoju presudu na Uefinu odluku da kazni hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silvu zbog simuliranja.

> Gordon: Eduardova kazna mala je cijena za Arsenalov prolazak

Naravno, riječ je o toliko spominjanom uzvratnom dvoboju 4. pretkola Lige prvaka protiv Celtica u kojem je Eduardo “simulirao” kazneni udarac te je zbog toga kažnjen s dvjema utakmicama zabrane nastupa u najuglednijem klupskom nogometnom natjecanju od strane Uefe, a sve nakon goleme medijske hajke na Otoku koju je pokrenuo Škotski nogometni savez.

“To je kukavička odluka koja je donesena jednostavno da se udobrovolje engleski mediji. Uefa će od sada imati puno problema da bi održala konzistentnost. Generalno pravilo koje je vrijedilo prije ovog incidenta bilo je: ne bi trebalo biti retrospektivne prosudbe ako je sudac vidio incident tijekom igre. A u Eduardovom slučaju sudac je vidio incident, što znači da se Uefa nije trebala miješati. To znači da je Uefa sama sebi iskopala rupu i stavila se u smiješnu poziciju. Tako bi odsad svaki slučaj simulacije, čak i ako ga je sudac uočio na utakmici, trebao biti kažnjen suspenzijom od dviju utakmica, čak i ako je pravilo da se simulacija kazni samo žutim kartonom. Ovo je najgori primjer Uefinog petljanja u nogomet na koji sam naišao tijekom svih ovih godina otkako pratim nogomet”, napisao je Barclay, ugledni engleski novinar, koji je 1970-ih započeo karijeru u The Guardianu te je otad radio u svim engleskim uglednim listovima poput The Independenta, The Observera i The Sunday Telegrapha.

"Eduardov slučaj nije bio jasan. Prvi put vidio sam situaciju u Sky TV studiju, a uz mene su bila četiri novinara. Uzmite u obzir da se četiri novinara ne mogu složiti po niti jednom pitanju, a svi smo u prvi mah rekli da ne možemo biti 100 posto sigurni da je to bila simulacija. Pa se onda pitam kako je Uefa, gledajući snimku koju smo i mi vidjeli, donijela tako jednoglasan zaključak. To mi nije jasno. Jedino mogu pretpostaviti da se 'lov na vještice', na koji je Arsene Wenger aludirao, proširio Uefom, što me jako zabrinjava. Nikada prije nisam doživio ovakvu zbrku."

Na kraju je Barclay komentirao kako će se ovakva odluka Uefe odraziti na budućnost nogometa?

"Suci su sada stavljeni u jako tešku poziciju i Uefa je ovakvom odlukom donijela najopasniji mogući presedan. Uefa sada ima dva izbora, a ono što bi trebali napraviti je da prihvate Arsenalovu žalbu i ponište kaznu. Ali oni će najvjerojatnije smanjiti Eduardovu kaznu na jednu utakmicu zabrane nastupa što je najgori mogući ishod. Da imaju imalo časti i pristojnosti, priznali bi da su pogriješili. Ali ono što će oni napraviti je da će zadržati svoju presudu, možda je malo ublažiti, a nakon toga više neće kažnjavati simuliranje."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara