Srna kaže da će još igrati, ali ako ga kazne bit će to ružan kraj velike karijere

Foto: Getty Images/Guliver Image

DARIJU Srni (35) nedostaje još devet utakmica da stigne do jubilarnog 500. nastupa za Šahtar. Kako stvari stoje, na taj rekord će morati čekati do daljnjega, nakon što je danas objavio da se povlači iz svih nogometnih natjecanja dok se ne riješi slučaj njegova nalaza tesitranja na doping.

Darijo Srna se zbog dopinga povlači iz svih natjecanja! "Ništa nisam uzeo svjesno"

O Srni i dopingu oglasio se i HNS: "Ovo će biti najteža borba"

Priču je pokrenuo ukrajinski list Sportivka nakon što je objavio da je Srna bio pozitivan na zabranjene supstancije nakon utakmice s Napolijem na otvaranju Lige prvaka. Šahtar je šutio o slučaju, a trener Paulo Fonseca ga je izostavio iz sastava za sljedeću utakmicu. No, nakon što je Šahtar danas objavio da je njihov kapetan zaista pod istragom, sam Srna je rekao da se povlači.

To je još jedan od skandala u kojima se našao bivši kapetan hrvatske reprezentacije za koju je debitirao u studenom 2002. godine protiv Rumunjske. Srna je tada igrao u momčadi s Đolongom, braćom Marić, Buleom, Mumlekom i Agićem, no on je napravio neusporedivo veće karijere od njih. Tada je već tri godine bio član Šahtara u koji je 1999. godine stigao iz Hajduka sa Stipom Pletikosom.

U rujnu 2006. godine je s Ivicom Olićem i Boškom Balabanom uoči utakmice s Rusijom zaglavio u zagrebačkom noćnom klubu Fontana do 6 sati. Pred zatvaranje je ispred kluba izbila i tučnjava, no igrači u njoj nisu sudjelovali. Bijesni Slaven Bilić je svu trojicu izostavio za utakmicu u Moskvi, no onda ih je vratio u sastav.


“Za tim izletom ću žaliti cijeli život. Pogrešku sam priznao i kaznu odradio”, rekao je prije par godina Srna o tom incidentu.

Navodno je baš on nagovarao suigrače da piju

No, 2009. godine ponovno je bio u noćnom izlasku, iako ovaj put nešto blažem. Srna, sad već kapetan, je uoči utakmice s Engleskom od Bilića zatražio izlazak do 2 sata pa s momčadi otišao na večeru u Funtanu u Istri. No, večera je malo izmakla u kontroli pa su neki reprezentativci po povratku u hotel snimljeni kako jedva hodaju i vidno pijani. Bilić je iz momčadi izbacio Križanca i Šimunića, a Srna se kasnije branio da nije bio nikakav kolovođa pijančevanja, iako se pričalo da je upravo on nagovarao suigrače da piju što je odlučno demantirao.

Unatoč tome, Srna je bio jedan od najkonstantnijih i najboljih reprezentativaca sve dok se nakon ispadanja s Eura 2016. godine nije oprostio od reprezentativnog dresa. Upravo su mu Europska prvenstva priredila najviše šokova u karijeri.

“Tursku 2008. godine nikad nisam prebolio. Plakao sam nakon tog poraza. No, bilo je i jako lijepih trenutaka poput gola Švedskoj za plasman na SP, pa utakmica sa Srbijom u Zagrebu”, rekao je Srna, koji je za Hrvatsku odigrao 134 utakmice i zabio 22 gola.

Za Šahtar je upisao 491 nastup, 121 gol i 127 asistencija. Zadnja utakmica koju je odigrao bila je upravo ta kobna protiv Napolija 13. rujna u Ligi prvaka. Srna tvrdi da mu karijera sigurno nije gotova, no bude li slučajno kažnjen...
 

Pročitajte više