OPROSTIO SE DARIJO SRNA

"Srnin otac stalno me zvao da pripazim na malog u Hajduku. Bio je neuhranjen"

Foto: Pixsell, EPA-EFE

DARIJO SRNA je danas na press konferenciji u Kijevu, koju ste mogli pratiti ekskluzivno na Indexu, objavio da završava igračku karijeru.

Legendarni kapetan hrvatske reprezentacije i živa legenda Šahtara i Donjecka bit će pomoćni trener u klubu u kojem je igrao 15 godina. 

Po mnogima jedan od najboljih desnih bekova u zadnjih 15-ak godina, karijeru je započeo u NK Neretvi iz rodnog Metkovića u kojoj se našao igrom slučaja. Prvi čovjek koji je u dječaku vidio golem potencijal, bio je Ivan Gudelj.

"Te 1997. godine bio sam instruktor HNS-a, a prva selekcija koju smo radili bila je na Krvavcu. Gledali smo dječake '82. godišta i nakon pet, možda deset minuta znao sam da je to - to. Sa mnom je bio i Antun Prce iz Neretve s kojim sam dobro surađivao i odmah smo se složili. Otišao je igrati u Neretvu i ubrzo postao jedan od rijetkih koji je u toj dobi, kao igrač trećeligaša, bio pozvan u reprezentaciju", rekao je Gudelj za Index.

Tatu Uzeira tražili su da plati ako želi da mali zaigra za Hajduk 

Srna se lakše probio do reprezentacije nego do Hajduka. Otac Uzeir davno je priznao da su od njega tražili novac kako bi Darijo zaigrao za Hajduk, no bio je prevelik talent pa je prošao i bez novca. 

"Kroz selekciju regije Središte bio je prirodno usmjeren prema Hajduku. Trebao je čak ići u Varteks jer je s Hajdukom malo bilo povuci - potegni. Bili smo, ajmo reći, jako uporni i na kraju je završio u Hajduku. Bilo je prirodno da gravitira prema Hajduku iz tog dijela Hrvatske. I drugi klubovi su bili jako dobri, ali Hajduk je ipak Hajduk i mislim da je njegov put bio dobar i prirodan. Njegov pokojni otac Uzeir me zvao nekoliko puta dnevno i govorio mi da pripazim na maloga jer je neuhranjen. On je počeo igrati kao klasična desetka, tipični playmaker. No kroz razvoj je postao desni bek, ali mu je iz tih ranijih dana ostao sjajan udarac. Kad je Darijo u pitanju, ja sam jako emotivan bez obzira što više nismo u kontaktu. Njegova velika karijera je dijelom i moja osobna satisfakcija jer je sigurno riječ o najboljem igraču kojeg sam otkrio u životu", dodao je Gudelj.

Srna je za Hrvatsku odigrao 134 utakmice i zabio 22 gola, a za Šahtar, u koji je 2003. godine stigao sa Stipom Pletikosom, odigrao je 493 utakmice i jedini je igrač u povijesti slavnog ukrajinskog kluba čiji broj 33 je umirovljen.

"Moje mišljenje je da je mogao još igrati za reprezentaciju, ali siguran sam da je donio najbolju odluku za sebe. On je bio strašan talent. Pustite one priče da se bez talenta može uspjeti. Ne može! Srna je bio iznimno talentiran igrač i veliki radnik. Kad se to spoji, onda dobijete ovakvu karijeru. Ne možete imati samo jedno i nadati se uspjehu", smatra Gudelj.

Srnu se kroz karijeru povezivalo s najvećim europskim klubovima. Željela ga je Barcelona, Chelsea je navodno čak i poslao ponudu Šahtaru, ali Rinat Ahmetov nije želio ostati bez svojeg najvažnijeg igrača.

Mogao je igrati gdje želi

"Žao mi je što nije zaigrao u nekom vrhunskom klubu, iako je Šahtar ozbiljan klub. Mislim da bi neka Barcelona ili Real bili točka na 'i' njegove karijere, a uvjeren sam da je mogao igrati u svakom klubu u Europi. No on je bio i ostao jako vezan za Šahtar. On vam tamo ima status božanstva i vjerojatno se tamo najbolje osjećao. Ali, ponavljam, bilo bi mi jako drago da je malo igrao i na najvišem nivou", rekao je Gudelj.

Kao i mnogi prije i poslije njega, Srna se bacio u trenerski posao. Bit će asistent Šahtarovu treneru Luisu Castru.

"Drago mi je što ostaje u nogometu i mogao bi se razviti u dobrog trenera. Želim mu puno sreće jer je to zaslužio. I kao igrač, i kao čovjek jer je riječ o velikom humanitarcu s velikim srcem", zaključio je Gudelj.

>>> "Srna i ja smo svake večeri bježali na burek, a on mjesecima nije spavao kod kuće" 

Pročitajte više