SRPSKI GENIJALAC ZAVIO SRBIJU U CRNO Posramio je Hrvatsku, idol mu je Dražen, a nesreća mu je promijenila život

Foto: Hina

PRVO je trebao biti nogometaš, krenuti očevim putem. Kasnije je izabrao košarku pa je trebao postati veliki košarkaš. Na kraju je "samo" postao veliki trener i europski prvak.
 
Igor Kokoškov je 45-godišnji srpski trener koji nije omražen u Srbiji, iako je sinoć sa Slovenijom pobijedio domovinu u finalu Europskog prvenstva. Ostavio je Srbiju bez zlata, ali svi u Srbiji su ponosni na njegov genijalni um i izjavu nakon finala u Istanbulu.
 
"Beograđanin sam, Srbin. Tu sam odrastao. Sebe smatram srpskim i europskim trenerom. Politikom se ne bavim. I da je Srbija pobijedila, pobijedio bi moj tim."
 
Trebao je postati vrhunski košarkaš, ali je prometnoj nesreći umalo ostao bez stopala
 
Otac mu je bio nogometaš i Igor je rano počeo trenirati nogomet u beogradskom Radu, ali se ubrzo prebacio u školu košarke Vojvoda Stepa. Od tog trenutka do danas, košarka mu je sve. 
 
Od košarke ga nije ni odvojila teška ozljeda u prometnoj nesreći. Nakon što je kao veliki talent stigao u juniore Zvezde, doživio je prometnu nesreću u kojoj je umalo ostao bez stopala i morao je završiti karijeru. Kraj igračke karijere nakon godinu dana po bolnicama i četiri operacije, otvorio mu je rani put u trenersku.
 
Nash, Hill, Dragić ne bi bili ovako veliki bez njega
 
S 24 godine bio je najmlađi trener u Jugoslaviji, trenirao nekoliko beogradskih klubova, vodio mladu reprezentaciju Jugoslavije i bio pomoćnik Željku Obradoviću u reprezentaciji Srbije i Crne Gore. Obradovića i danas kontaktira kada nije siguran u svoje odluke.
 
Postao je i prvi europski pomoćnik u NBA ligi, u kojoj radi i danas u Utah Jazzu. Iako će mnogi nakon osvojenog zlata Slovenije pričati o uspjehu ex-yu košarke, to i nema veze s istinom. Kokoškov je na Europsko prvenstvo na krilima MVP-a natjecanja Gorana Dragića donio NBA brzinu na parket i igru sličniju Golden Stateu negu Jugoslaviji. Tempo za koji odgovor nisu pronašli ni favoriti Španjolci niti Srbi.
 
I u NBA ligi je najpoznatiji po otkrivanju vrhunskih razigravača pa mu velike zasluge za svoje karijere duguju, osim Dragića, i Steve Nash i George Hill. Da se ne boji dati loptu mladiću u ruke, pokazao je na prvenstvu u Istanbulu kada je u odlučujućim trenucima Sloveniju vodio 18-godišnji Luka Dončić.
 
S dvojicom takvih razigravača u napadu je imao nevjerojatno puno opcija, a Dragić i Dončić ako sami nisu mogli završiti napad, uvijek su imali opciju za povratnu loptu šuterima. Pomoglo je i što se Kokoškov zbog nedovoljnog kvaliteta na poziciji krilnog centra prilagodio small-ballu, igri sa četvoricom niskih igrača koja je preuzela primat u NBA ligi. 
 
Ofenzivni je genije, ali zna da uvijek sve počinje od obrane
 
Nije Kokoškov samo ofenzivni genijalac, sudjelovao je u stvaranju onih Detroit Pistonsa koji su obranom 2004. godine ugasili Lakerse i konačno rastavili Shaqa O`Neilla i Kobea Bryanta. I danas je Utah s njim jedna od najboljih defenzivnih momčadi najjače lige svijeta. 
 
A da mu je obrana jednako bitna kao napad pokazuje i način kako igra Slovenija. Njihova run-and-gun igra ovisi o obrani. Sve kreće ispod koša, nakon obranjenog napada kao u ovoj situaciji u kojoj je cijela srpska momčad samo pogledom mogla ispratiti Dončića.
 
 
Čovjek koji je uzeo zlato bez Dončića i Dragića kad je bilo najpotrebnije
 
Čudesno je kako je Kokoškov složio momčad u kojoj je baš od svakog igrača izvukao maksimum. Dok u hrvatskim reprezentacijama u većini sportova imamo slučaj da najbolji igrači ne mogu prenijeti vrhunsku igru iz klubova u reprezentaciju, kod Kokoškova su svi na vrhuncu. I svi su sretni svojom ulogom pa je i obavljaju maksimalno.
 
Tako kad se dogodi da se Dončić ozlijedi, a Dragić ne može igrati posljednje minute finala zbog umora, uskočit će netko drugi. Jer Slovenija je prije svega - momčad.
 
Idol mu je Dražen, zvao ga je Obama
 
Nema omiljeni klub, kaže da će navijati za nogometni klub za koji budu navijala njegova djeca, ali ima idola.
 
"To je Dražen Petrović. Bio je idol čitavih generacija, čovjek koji je stalno pomicao košarkaške granice. Uspostavio je nove standarde u kultu rada i individualnom treningu. Rijetko se viđa takva dominacija pojedinca u kolektivnom sportu. Bio je najbolji strani igrač koji je igrao u NBA ligi."
 
Prije sedam godina je dobio američku putovnicu, čelnici Phoenixa su organizirali svečanost za njega, a koliko je poznat u SAD-u govori i što se u dvorani videopozivom javio tadašnji američki predsjednik Barack Obama kako bi mu čestitao.
 
A Hrvatsku je posramio s autsajderima koje je stavio na košarkašku mapu
 
Prije Slovenije je vodio Gruziju. Možda ga se sjećate... S Gruzijcima, koji prije njegova dolaska nisu ni postojali na europskoj košarkaškoj mapi, pomeo je Hrvatsku usred Zagreba na Europskom prvenstvu prije dvije godine. S Gruzijcima... Jer ne igraju imena, već momčad. A Kokoškov zna stvoriti - momčad. 
 
Embed from Getty Images

Pročitajte više