Sukob Izraela i Palestine

Srpski nogometaš snimio kako izraelski Iron Dome zaustavlja Hamasove rakete

Foto: Mohammed Talatene/picture-alliance/dpa/AP Images/Guliver

VOJNA eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je nakon što je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa. 

Hamas je ispalio 130 raketa na izraelsku metropolu Tel Aviv. U tom napadu ubijeno je troje Izraelaca, a Izrael je odmah izvratio granatiranjem Gaze, prilikom kojeg je stradalo više od 50 Palestinaca. 

Cijeli svijet su obišli prizori s neba iznad Izraela na kojem Iron Dome, izraelski sustav protuzračne obrane, presreće Hamasove projektile. Iron Dome oslanja se na sustav radara i analize kako bi utvrdio je li dolazna raketa prijetnja. Puca presretačem samo ako ispaljena raketa ide prema naseljenom području ili važnom objektu.

Iron Dome u akciji snimio je i Aleksandar Pešić, srpski nogometaš koji igra za Maccabi Tel Aviv. Pešić je na Instagramu objavio dio raketnog napada Hamasa i kako je većina tih raketa srušena prije nego što je ugrozila stanovništvo Tel Aviva.

"Ne ulazim u njihove odnose, ali znam, prvom prilikom, ako budem osjetio da nisam siguran ili ako osjetim neki problem, nitko me neće spriječiti da sjednem na prvi avion i odem kući. Ne zanima me ni ugovor. Poslao sam svoje prije deset dana kući jer se sezona završava za 20 dana. Malo mi je lakše jer nisu tu, nikad ne znaš što se može dogoditi", rekao je Pešić za srpske medije dan prije Hamasovog napada.

Pročitajte više