Srpski reprezentativac iznio kontroverzne prijedloge za spas košarke

Foto: Epa

SRPSKI košarkaški reprezentativac Nikola Kalinić je u blogu za službeni site Eurolige iznio nekoliko zanimljivih prijedloga koji bi po njemu mogli donijeti boljitak europskoj košarci.

"Euroligom godinama dominiraju bekovi. Jan Vesely, naravno, nije tipičan momak. Brz je, eksplozivan i radi mnogo sjajnih stvari, ali u Euroligi ima mnogo pick and rolla. Vesely je svladao svoj put s odličnim trenerom i sjajnim igračima koji ga hrane kao što su Kostas Sloukas i Bobby Dixon. Ali, posljednjih 10 ili 15 godina dominiraju imena kao što su Diamantidis, Spanoulis, Holden, Teodosić, Llull, Dončić, De Colo i drugi. Ljudi komentiraju da nitko više ne igra na niskom postu i slične stvari, ali velikim je momcima užasno teško igrati ako imate reket pun defenzivaca i toliko ograničenja. To je samo misao, ali možda bi se moglo ograničiti korištenje pick and roll na samo jedan po napadu. Ponavljam, ovo je samo ideja", naglasio je Kalinić.

Srpski reprezentativac je predložio još jednu inovaciju.

"Krilo sam, igram između bekova i velikih momaka. Gledajući košarku u posljednje vrijeme na um su mi padale neke lude misli. U košarci danas ima nevjerojatnih igrača, ali bekovi dominiraju i u Europi i u NBA ligi. Siguran sam da se oni ne bi složili s ovim što ću sad reći, ali… Prije nekoliko godina, kad su dominirali visoki igrači koji su igrali uglavnom u reketu, donesen je niz pravila kako bi se njihova dominacija ograničila. Sad, kad su bekovi ti koji dominiraju, možda je došlo vrijeme da uvedemo neka nova pravila. Kad bi se izbacila linija za tri poena, možda bi košarka bila svima pravednija.''

Pročitajte više