Stari gardist BBB-a: Prave navijače treba zaštititi od huligana i policije



ALEN HAMAČEK, stariji pripadnik BBB-a, koji više niti ne sudjeluje u okupljanjima Boysa, prepričao je svoje dojmove krvavog derbija Dinama i Hajduka.

U razgovoru za Seebiz.eu Hamaček je ispričao kako je došlo do otvaranja Facebook grupe "Zakon o zaštiti navijača", čiji je administrator. Na utakmice ode ponekad, a danas svoje kćerke ne bi doveo na Maksimir, ponajviše iz sigurnosti. Zastupa mišljenje da "niti su svi navijači huligani, niti su svi policajci tirani, rušitelji naroda".

"Želimo da se nas navijače zaštiti od huligana i od neprofesionalnog postupanja policije. Previše je strašnih svjedočanstava običnih, nevinih, građana, koji su od strane policije stradavali ni krivi ni dužni", mišljenja je Hamaček.

"Navijači smo svi mi. Radnici, nezaposleni, seljaci, studenti,umirovljenici, djeca. Svako generaliziranje po meni je neprihvatljivo i ne vodi ničem dobrom. kao niti razni pokušaji svrstavanja navijača u torove", nastavlja između ostalog navijač Dinama, koji je prvi put na Istoku bio 1986. godine.

Hamaček naglašava kako kao pravi navijač osuđuje nasilje, pa bilo to od strane civila ili policije.

"Podržavamo borbu policije protiv huligana, ali ne na način prezentiran u Maksimiru 1 svibnja. Želimo da sankcionirani budu huligani, ali i policajci koji su prekoračili ovlasti ili netko ako im je izdao naredbu da to čine. Tražimo odgovornost svih jer smatramo da pravde mora biti i da ona mora biti dostupna za sve".

"Netko je morao izdati naredbu, policija nije neprofesionalna"

Nadalje, Hamaček se ne može pomiriti s činjenicom da se stekao dojam da su huligani neprijatelji države broj 1:

U mom kvartu stoji grafit "padaju mjenjačnice, padaju banke, a vama smetaju naše bengalke", koji opisuje moja promišljanja. Smatram da policija ima već sada dovoljno ovlasti za suzbijanje huliganizma i pritom se slažem s policijskim upiranjem prsta u sudstvo. Ne želim vjerovati da živim u državi u kojoj je šačica od otprilike 1000 huligana glavni problem. Ako to ne možemo riješiti, kako ćemo sve ostalo?", upitao se Hamaček.

Između ostalog Hamaček je pričao o samoj intervenciji policije. I danas se čudi kako se sve odvilo:

"Čudio sam se cijeloj situaciji i nikako se ne mogu oteti dojmu da tu nešto ne štima. Ne mogu vjerovati da je policija baš toliko neprofesionalna. Dečki su mnogo puta do sada pokazali svoju profesionalnost. Mislim da je ključno pitanje tko je i zašto naredio policiji da se tako ponaša tijekom i nakon utakmice".

"Netko je morao reći 'činite to i to' ili izdati naredbu 'stanite, što radite, ne činite to', jer meni je uistinu teško vjerovati da su se policajci sami od sebe oteli kontroli. Čak i da je to slučaj, onda bi to značilo da netko u policiji mora snositi odgovornost. Policija nije kreativna igraonica, pa da svatko čini što ga je volja, a svjedočanstava te tragične večeri je previše", nastavlja Hamaček:

"U rotoru kao svinje u toru"

"Tjerati ljude u rotor i odozgo ih stiskati i mlatiti pendrecima kao svinje u toru, a pritom ih i odozdo stiskati i mlatiti ne znači da se želi isprazniti tribinu, već da se želi prebiti Boga u poštenim i nevinim ljudima. Tuklo se žene, starce, djecu...Tuklo se ljude čiji je jedini krimen bio čekanje tramvaja u blizini stadiona, tuklo se zaljubljeni par jer se, eto, obezobrazio voljeti u blizini stadiona. Naša grupa zato i traži Zakon o zaštiti navijača, jer očito je da se nevine ljude mora štititi od huligana, ali nažalost došlo je vrijeme da ih se štiti i od policije", rekao je između ostalog Hamaček.

Pročitajte više