Statistika potvrdila: Perišić u samom vrhu najsvestranijih nogometaša Europe

NOGOMET se danas bitno razlikuje od onog prije desetak godina. Najbolje se vidi na primjeru Josea Mourinha i činjenice da je Portugalac nekoć uvodio revoluciju u igru, a danas izgleda kao da ga je vrijeme pregazilo. I jest. 

Nogomet se znatno promijenio u proteklih nekoliko godina. Najvećim inovatorom moderne ere nogometa smatra se Pep Guardiola koji ne trpi igrače koji igraju izričito na jednoj poziciji. Mogućnost igranja različitih pozicija i različitih stilova igre u jednoj sezoni ono je što razlikuje vrhunske od prosječnih ekipa, a to vrijedi i za igrače.

Jedna od stavki kojom se u nogometu opisuje polivalentnost je i mogućnost igranja s obje noge, što za sobom povlači i mogućnost igranja na obje strane terena. Nogometni analitičar Laurie Shaw izvukao je zanimljive podatke o broju udaraca nogometaša s drugom, slabijom nogom u elitnim europskim ligama, a u samom vrhu našao se i naš Ivan Perišić.

Najviše udaraca sa slabijom nogom uzima Simone Verdi iz Napolija, koji je dešnjak, ali čak 61% udaraca izvodi lijevom nogom. Odmah do njega Liverpoolov je Adam Lallana koji u prosjeku 57% šutira lijevicom, dok je po prirodi dešnjak. Treći na toj list je Ivan Perišić s 54% udaraca lijevom nogom. 

Udarce slabijom nogom Shaw je detektirao na način da je "primarnu" nogu postavio na temelju toga kojom nogom pojedini igrači izvode slobodne udarce i kaznene udarce.

Na grafici ispod lijepo se može vidjeti raznolikost Perišićevih udaraca koje upućuje iz gotovo svakog kuta, neovisno o tome tuče li lijevom ili desnom nogom.

 

Pročitajte više