NBA

Što izvode Lakersi? Doveli su Westbrooka, a sad im o sudbini odlučuje Nijemac

Foto: AP Photo/Mark J. Terrill/Guliver

NA DAN drafta, kada se šezdesetorici mladića ispunjavaju snovi, a oni najsretniji NBA klubovi ulaze u svoju novu eru, sve je zasjenila druga bomba koja je razdrmala odnose snaga u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Razmjena Russella Westbrooka u LA Lakerse i priključivanje stroja za triple-doubleove LeBronu Jamesu i Anthonyju Davisu oformila je novu Veliku trojku u NBA ligi. 

Ona je svojevrsni odgovor Netsima na angažman Jamesa Hardena u siječnju i automatski im nameće pritisak osvajanja naslova prvaka. Ali baš kao i u slučaju iz Brooklyna s Bradom, Kevinom Durantom i Kyriejem Irvingom, nameću se pitanja suživota i kompatibilnosti trojice superzvijezda na parketu te obrambenih nedostataka koji nastaju, ne samo dolaskom Westbrooka, nego i odlaskom trojice ključnih rotacijskih igrača u smjeru Washingtona.

Wizardsi su u Kaliforniju poslali i dva buduća izbora druge runde drafta, a zauzvrat su dobili Kylea Kuzmu, Kentaviousa Caldwell-Popea, Montrezla Harrella i 22. izbor ovotjednog drafta, kojim su izabrali Isaiaha Jacksona.

Trejd još nije formaliziran jer se čeka 6. kolovoza i objavljivanje visine salary capa za iduću sezonu, ali ne očekuje se da će zahtijevati modifikacije.

Zašto su Lakersi doveli baš Westbrooka?

Lakersi su za prioritet ovog ljeta odredili dovođenje iskusnog plejmejkera koji bi rasteretio LeBrona. Kralj će iduće sezone napuniti 37 godina i ne može se više trošiti kao nekad u regularnom dijelu sezone. U dvije od posljednje tri sezone doživio je ozljedu koja je naposljetku skupo koštala Lakerse - prvi put izostanka iz doigravanja, a prije dva mjeseca i ispadanja u prvom krugu od Phoenixa jer su i on i Davis bili nezaliječeni.

S Westbrookom Lakersi dobivaju još jednog igrača koji može samostalno nositi momčad čak i kada su preostala dvojica izvan stroja. Uostalom, njihova paralela s istočne obale, Netsi su prošle sezone odigrali samo sedam utakmica s kompletnom Velikom trojkom.

On nije nužno bio njihov prvi izbor, ali bio je najdostupniji. Spominjalo se ime Chrisa Paula, starog LeBronova prijatelja, koji je Phoenix Sunse vukao do finala. On bi se svojim iskustvom, prilagodljivošću, inteligencijom i defenzivnim kvalitetama najbolje uklopio uz Jamesa i u prošlosezonsku obrambeno orijentiranu filozofiju Lakersa. 

LeBron je razgovarao s DeMarom DeRozanom iz San Antonija, koji nije razigravač, ali bi ispunio svrhu rasterećivanja ostalih superzvijezda. No njegov bi dolazak u rodni L.A. zahtijevao dobru volju Spursa da naprave sign-and-trade, a oni su svoju odbojnost prema pojačavanju Lakersa pokazali još na primjeru Kawhija Leonarda prije tri godine. 

Westbrook je sam tražio trejd iz Washingtona te naglasio da bi preferirao odlazak u Lakerse. Ovo je bilo najjednostavnije i najbrže rješenje za Lakerse te im omogućava da već sada počinju rješavati komplicirani ostatak igračke slagalice. 

Što ova razmjena znači za Lakerse?

Dovođenjem Brodieja LeBron James oformio je Veliku trojku i u trećem klubu svoje karijere, nakon onih s Wadeom i Boshem u Miamiju te s Irvingom i Loveom u Clevelandu. 

Kao i u ta dva slučaja, ostatak momčadi mora složiti praktički ispočetka. Sva tri igrača koja su Lakersi poslali Wizardsima imala su važnu ulogu u rotaciji prošlosezonske momčadi. Jezerčani nakon ovog trejda imaju samo četiri košarkaša pod garantiranim ugovorima za iduću sezonu - Veliku trojku i Marca Gasola. A Westbrookov ugovor od 44.2 milijuna dolara veći je od kombinirana tri koja su poslali u Washington (35.8 milijuna). Kada mu se dodaju Jamesova 41.2 milijuna, Davisovih 35.4 i Gasolov veteranski minimalac od 2.7, dolazi se do 121.5 milijuna koje će Lakersi trošiti samo na ovu četvoricu.

Time su već probili salary cap, za koji se očekuje da će iduće sezone iznositi oko 112 milijuna dolara. To znači da ostatak momčadi mogu popuniti produljivanjem ugovora nekolicini prošlosezonskih igrača i potpisivanjem slobodnih agenata za minimalne ugovore, uz redoviti "mid-level exception" od 5.9 milijuna koji može raspodijeliti na više prinova.

Ključni čovjek za budućnost ove momčadi Lakersa bit će Dennis Schroder. Njemački razigravač je, uz Alexa Carusa, jedan od dvojice igrača na koje Lakersi imaju "Birdova prava", odnosno mogu im produljiti ugovore neovisno o ograničenjima salary capa. Talen Horton-Tucker, Kostas Antetokounmpo i Devontae Cacok su ograničeni slobodni igrači i Lakersi ih mogu zadržati izjednačavanjem ponude drugoga kluba.

Schroder iduće sezone neće igrati za Lakerse, što je postalo definitivno dolaskom Westbrooka. Ako on ode bez odštete, LeBron i društvo su u problemima, no "sign-and-trade" bi bio najpogodniji za obje strane. Lakersi zahvaljujući "Birdovim pravima" Schroderu mogu ponuditi najviši i najdulji ugovor, a onda ga razmijeniti na zajednički dogovorenu destinaciju.

Konkretno, Lakersi bi ga voljeli poslati u Sacramento za Buddyja Hielda, no direktni trejd bi bio kompliciran jer bi Schroder tražio više nego Hield zarađuje i takva razmjena ne bi prošla pod pravilima salary capa, a ako će se odricati novca, onda može otići i kao slobodan igrač.

Osim toga, Schroder i Sacramento nisu dobar "fit", pa je najrealnije da se u razmjenu uključi i treći klub, ili čak da se Kingse, a potencijalno i četvrti klub, uključi u trejd Russella Westbrooka. Tako bi Nijemac mogao završiti u Washingtonu ili nekoj trećoj franšizi.

Uspiju li dovesti Hielda, Lakersi će napraviti prvi korak prema krpanju najveće rupe u sastavu. Ostatak momčadi morat će popuniti gotovo isključivo šuterima, uz još jednog rotacijskog centra, a Hield je jedan od najubojitijih tricaša lige i idealan dodatak postojećem minikadru.

Nasreću po Lakerse, unatoč minimalnom budžetu, neće im biti nikakav problem popuniti ostatak rostera. Dolaskom Westbrooka oni su postali najatraktivnija destinacija za slobodne veterane u potrazi za prvim prstenom, pa se može očekivati da će cijeli niz igrača biti zainteresiran godinu dana igrati za minimalac ako će im to dati šansu karijere za ispunjenje sna svakog NBA igrača. Logične mete Lakersa trebale bi biti JJ Redick, Lou Williams, možda i Slovenac Goran Dragić, ali i još jedan stari LeBronov drug Carmelo Anthony.

Što ovaj trejd znači za Wizardse?

Bradley Beal još nije službeno tražio trejd iz Washingtona, pa ova razmjena može biti početna postaja pruge koja se račva na dva kolosijeka - ili u formiranje balansiranije momčadi oko svojeg superstara ili u potpuni "rebuilding" s mladim igračima i izborima na draftu koje će dobiti u razmjeni Beala.

Što ovaj trejd znači za Westbrooka i kako će se uklopiti uz LeBrona i Davisa?

Westbrooku su 33 godine. Tražio je trejd, po mogućnosti u Lakerse, i Wizardsi su mu izašli u susret. Brodie se vratio u rodni grad i dobio najbolju priliku za svoj prvi NBA naslov još otkako su ga u Oklahomi počeli napuštati James Harden pa Kevin Durant. Bio je MVP, postao je rekorder po broju triple-doubleova, koje je imao u prosjecima u četiri od posljednjih pet sezona.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Valjda je i njemu postalo jasno da mu vrijeme odmiče, da atleticizam na kojem je bazirao sve svoje uspjehe neće trajati još dugo te da je titula najvažnija. Ako nije, ovaj će trejd vjerojatno završiti još jednom izgubljenom sezonom u LeBronovu pohodu na još poneki prsten, kojim bi se približio ili izjednačio s Michaelom Jordanom.

Vjerojatno niti jedan NBA igrač nema tako polarizirajući efekt zbog onoga što radi i predstavlja na parketu kao Russ. Za jedne, on je lovac na ispraznu statistiku koji ishitrenim i nerezonskim potezima u konačnici momčadi donosi više štete nego koristi. Za druge, on je najkompetitivnije čudovište na NBA parketima još od odlaska pokojnog Kobea Bryanta, beskrajno talentirana energetska bomba koja će svojom individualnom brutalnošću opravdati svaki dolar koji je gledatelj potrošio na ulaznicu ili League Pass.

I jedni i drugi su u pravu, ali činjenica je da je individualizam najvažnija riječ u prethodnom odlomku. Sva Westbrookova statistička veličanstvenost počiva na njegovoj dominaciji s loptom u rukama. Nije posebno dobar ni fokusiran obrambeni igrač, a u napadu je bez lopte u rukama najčešće igrač manje na parketu. Niti je dobar šuter, niti je sklon utrčavanjima iza leđa obrane, koji su posljedica dinamičnog napada, nepostojećeg u njegovim momčadima.

Teško je pronaći čovjeka u NBA povijesti koji je za suigrače imao toliko superzvijezda kao Russ. Prvo je u Thunderu kao mladić igrao s Hardenom i Durantom, pa četiri godine samo s KD-jem, pa s Paulom Georgeom i Carmelom Anthonyjem, zatim opet s Hardenom u Houstonu, a prošle sezone s Bealom u Washingtonu.

I uvijek je funkcionirao na isti način kao u jedinoj sezoni koju je odigrao bez ijednog superstara. U njegovim se momčadima napad nikad nije bazirao na protoku lopte, koji je u današnjoj NBA uvjet "sine qua non", nego na dominaciji loptom, koju je jednostavno svaki drugi ili treći napad dijelio s drugima. I svejedno, osim u onoj sezoni s jednako dominantnim Hardenom u Houstonu, redovito je imao triple-double prosjeke, a nijednom se nije približio finalu u koje je dospio 2012., još prije nego što će i on i Durant i Harden postati MVP-jevi.

O Westbrooku i njegovu karakteru svi su suigrači uvijek govorili u superlativima, njegove namjere uvijek su valjane, ali egzekucija nije. Još nije dokazao da je u stanju uspješno surađivati s drugim superzvijezdama. S druge strane, LeBron je dokazao da može funkcionirati sa svakim.

U ovoj fazi karijere on ne mora dominirati s loptom, to je i poanta dovođenja dodatnog razigravača, a Davis bi u teoriji trebao fantastično profitirati od Westbrookovih prodora od kojih kolabiraju obrane te dodavanja na zicere pod košem i na trici. No Westbrook se ne uklapa i viziju Lakersa kao obrambeno dominantne momčadi i ovom će rekonstrukcijom ostati bez bitnog dijela svog identiteta. A tek ćemo vidjeti kako će LeBron, kompjuter koji vidi sve opcije na terenu, reagirati kad Russ šutne preko tri ruke sa šest metara umjesto da doda slobodnom suigraču ili kad u zraku odustane od šuta i baci loptu gledatelju u četvrtom redu.

Dinamika tog odnosa na parketu bit će ključan aspekt u ishodu iduće sezone Lakersa, ali potpuno je jasno da nakon ove akvizicije, koliko god nesavršena bila, ni klub ni navijači neće prihvatiti ništa manje od rekordnog 18. naslova prvaka.

Pročitajte više