lige petice

Što se događa s najskupljim stoperom svijeta?

Foto: Epa

HARRY MAGUIRE nikad nije volio biti u središtu pozornosti. Kad su mu prijatelji pomagali da pronađe kuću u Chesireu nakon transfera za Manchester United za 85 milijuna funti, nije mogao biti jasniji oko onoga što traži: "Ništa luksuzno, želim živjeti tamo gdje ću se moći uklopiti."

Njegov transfer i danas je rekordni transfer obrambenog igrača u povijesti, oko 3,5 milijuna funti skuplji od prelaska Van Dijka u Liverpool.

Slično se osjećao i kad je tijekom lockdowna počeo dostavljati pakete s hranom umirovljenicima u jorkširskom selu Mosboroughu, u kojem je odrastao. Na kraju se pročulo što Maguire radi, kao i obično, ali on bi radije da je to prošlo ispod radara.

Možda je moglo proći da je u to vrijeme još bio u Leicester Cityju, ali kad igraš u Manchester Unitedu, dobro ili loše, nemaš se gdje sakriti, tim više ako si kapetan kluba. Maguire je posljednjih mjeseci otkrio koliko neugodna pozornost može biti. Od svađe s Royem Keanom u lipnju, preko uhićenja u Grčkoj u kolovozu, do Unitedova groznog početka sezone i nedjeljne kapitulacije 1:6 pred Tottenhamom, kad je Maguire imao najgori nastup u crvenom dresu, na svijetu nije bilo utočišta za najskupljeg braniča svijeta i to se neće promijeniti ni tijekom stanke zbog utakmica nacionalnih reprezentacija.

Treba mu utakmica bez incidenta

Pažnja javnosti kad je u pitanju engleska reprezentacija vjerojatno je jednako intenzivna kao u Unitedu pa će Maguire i dalje biti pod svjetlom reflektora jer ga Gareth Southgate čeka na Wembleyju uoči utakmica protiv Walesa, Belgije i Danske, nakon što je u rujnu propustio dvoboje s Islandom i Danskom.

Često se u nevoljama može naučiti mnogo o karakteru neke osobe, a njegova reakcija na izazove koji ga čekaju puno će nam reći o Maguireovu karakteru. Iako je razumio Southgateove razloge za izostavljanje u rujnu, odmah nakon uhićenja te potom izlaska na sud zbog navodne prepirke s policajcima u civilu tijekom odmora na Mykonosu, bio je više nego voljan igrati, premda bi se netko drugi u njegovoj situaciji sklonio dok oluja ne prođe. Isto vrijedi i sad, dok očajnički pokušava pronaći formu.

Naravno, uvijek je postojala bojazan da će ono što se dogodilo u Grčkoj utjecati na Maguireovu igru. Unitedov trener Ole Gunnar Solskjaer priznao je to i sam sebi uoči poraza od Crystal Palacea 1:3 na otvaranju sezone, a zaključak koji se nametao gledanjem tog kaotičnog Maguirea u utakmici s Tottenhamom bio je da taj čovjek nije u pravom mentalnom stanju. Možda podsvjesno i nije. Razgovarajući s ljudima bliskim Maguireu, saznaje se da nisu primijetili neku stvarnu promjenu raspoloženja ili ponašanja. I dalje čvrsto stoji na zemlji i nije izgubio svoj smisao za humor, čak i kad ono što se događa na terenu nije ni približno dovoljno dobro.

Neke od svojih problema u posljednje vrijeme u Unitedu Maguire je stvorio sam. Onaj glavomet s Ericom Baillyjem i prizor Maguirea kako potom vuče suigrača Lukea Shawa na tlo, što je dovelo do Tottenhamova izjednačenja, ne može se vidjeti ni u niželigašima. Slično tome, nakon prekršaja na Harryju Kaneu bio je prespor u pozicioniranju ispred lopte i sprječavanju suigrača iz reprezentacije da brzo izvede slobodni udarac za Son Heung-mina koji je pojurio i postigao drugi pogodak za Spurse. Oba incidenta alarmirat će Solskjaera, koji ima dovoljno problema i bez da ih kapetan izaziva. Patrice Evra, bivši Unitedov branič, sugerirao je čak nakon utakmice kako je možda vrijeme da se prestanu pitati kad će klub pronaći odgovarajućeg partnera za Maguirea u obrani i da se riješe engleskog reprezentativca.

Maguire je zasigurno djelovao neuvjerljivo u obrambenim zadaćama jedan-na-jedan te je, poput Lindelofa, imao problema s brzim igračima, ali je uglavnom poboljšao obranu i djelovao daleko pouzdanije nego mekani Lindelof i nestalni, ozljedama skloni Bailly. Obično se zaboravlja da je Maguire bio ponuđen Unitedu 2017. godine za samo 15 milijuna funti. Da je zaista došao za taj iznos, možda bi mišljenja o njemu bila drukčija. Cijena ga je zauvijek obilježila, baš kao što je Solskjaerova odluka da mu prepusti kapetansku traku učinila da ljudi u njemu traže liderstvo, što u momčadi kojoj kronično nedostaje lidera posao čini dvostruko težim. Pored svih kritika Unitedove obrane u ovom mandatu, uglavnom zasluženih, Palace, Brighton i Tottenham često su nekontrolirano prolazili kroz sredinu terena.

Nije neobično ni vidjeti Maguirea kako kroz utakmice pazi na Shawa, što je bivši trener Uniteda Jose Mourinho najavio da će se događati još od njegova debija na Old Traffordu prošle godine protiv Chelseaja. "Luke, uključi se", vikao je Maguire prema lijevom beku tijekom pobjede protiv Sheffield Uniteda 3:0 u lipnju, a taj refren mogao se čuti i kad se ponovno počelo igrati pred praznim tribinama pa se i povici igrača bolje čuju.

Problem za Englesku i United

S obzirom na svoju osjetljivost na visoke ubačaje s desna na lijevo i tendenciju da gleda loptu, Aaron Wan-Bissaka izgleda kao da bi mu dobro došle slične upute i na suprotnoj strani, ali Maguire se ne stigne baviti svima, tim više što se muči i s vlastitim oštrim oscilacijama u formi. To je problem za United, a bit će problem i za Southgatea i Englesku, ali Maguire, koliko god mu se ne sviđaju svjetla reflektora, dobro zna da se nema gdje sakriti.  

Pročitajte više