STRAH OD DELIJA I MOLOTOVLJEVIH KOKTELA UČINIO SVOJE Rijeka i Olympiacos bez gostujućih navijača

Screenshot: Youtube

HRVATSKI i grčki prvak utakmice play-offa Lige prvaka igrat će bez gostujućih navijača. Prva je u srijedu od 20.45 u Pireju, a uzvrat u utorak 22. kolovoza na Rujevici.

"Zbog sigurnosnih razloga i vrlo visokog rizika od mogućih nereda navijača prije, za vrijeme i nakon utakmica četvrtog pretkola, donijeta je odluka da će se obje utakmice odigrati bez prisustvovanja gostujućih navijača na stadionu.
 
Potrebno je naglasiti da je strogo zabranjena prodaja ulaznica prve kategorije, kao i ulaznica za gostujući sektor. Isti uvjeti važit će i za Olympiacos prilikom odigravanja uzvratne utakmice na stadionu HNK Rijeka."
 
Ovo je objavila Rijeka na službenoj stranici.
 
Osnovni razlog za ovo su organizacijski i sigurnosni problemi koji bi nastali dolaskom navijača Crvene zvezde (pobratimljenih s Olympiakosovima) u Hrvatsku, te dosadašnji napadi udruženih grčkih i srpskih huligana na hrvatske navijače kada su u Grčkoj gostovali reprezentacija Hrvatske i Dinamo, i to oba puta upravo na Olympiakosovom stadionu u Pireju.
 
U listopadu 2011., Grčka je tamo bila domaćin Hrvatskoj u utakmici kvalifikacija za Euro. Prije, tijekom i nakon utakmice hrvatski navijači, od kojih većina nisu bili ultrasi i huligani, nego "civili", simpatizeri među kojima je bilo i dosta male djece, bili su izloženi hajci pripadnika Gate 7, navijača Olympiacosa i njihovih pobratima Delija, navijača Crvene zvezde.

Napadali su ih na parkingu, u garažama i kafićima oko stadiona, a tijekom utakmice je na dio tribine gdje su bili hrvatski navijači bačen i molotovljev koktel, koji je, kako možete vidjeti na fotografiji iznad teksta i u priloženom videu, eksplodirao kada je pao na ogradu od pleksiglasa oko koje su bili navijači. Nevjerojatnom srećom nitko nije ozlijeđen, iako je jasno kakve su mogle biti posljedice.
 
Četiri godine kasnije, na istom mjestu Olympiacos je dočekao Dinamo u skupini Lige prvaka, a prije utakmice u studenom 2015., navijači domaćih podigli su preko cijele tribine koreografiju kojom slave bratstvo s navijačima Crvene zvezde. Upravo su Delije, nakon utakmice u zasjedi na atenskom aerodromu, dočekale i napale BBB-e.

Delije su nakon rata jedini put organizirano i dozvoljeno bili na utakmici njihovog kluba u Hrvatskoj u ljeto 2005., kada je Zvezda u pretkolu Kupa UEFA gostovala u Zaprešiću. Ekspedicija od 300-tinjak srpskih navijača do zagrebačkog je predgrađa prošla bez incidenata samo zahvaljujući angažmanu ogromnog broja svih rodova policije, od Bajakova do Zaprešića. Policajci su tada na jednom nadvožnjaku na autoputu spriječili napad na Delije upravo molotovljevim koktelima.

Pročitajte više