Glava obitelji u zatvoru, a Šuker i suradnici nasmijani dijele premije za Euro

Foto: Z.A. (Index) Član IO-a Ante Kulušić nasmijan uoči redovne sjednice nogometne vlade 

PRVI čovjek HNS-a jučer se s obiteljskim klubom Zdravka Mamića vratio iz Londona. Jutros od 11 sati Davor Šuker vodi sjednicu Izvršnog odbora Saveza koji je proteklog tjedna bio predmet PNUSKOK-ove premetačine zbog sumnje u gospodarski kriminal i izvlačenje novca iz Dinama putem ugovora s igračima i fiktivnih usluga za transfere. 

PNUSKOK je pretresao ured Damira Vrbanovića, potvrdio je HNS putem svog weba, no Šuker očito ne smatra da je taj ured dio njegovog saveza. Predsjednika je teško uvrijedila obavijest medija o raciji u HNS-u, pa je sinoć na Plesu drsko poručio da s takvima ne želi surađivati. Ne shvaćajući metaforu da je krovna nogometna udruga Republike Hrvatske zapravo njegova kuća, te da mu ozbiljnost funkcije nalaže da u jeku afere barem stane pred javnost koja tu kuću dijelom financira, Šuker blindira njezina vrata. Nakon današnje sjednice IO-a neće se održati ni konferencija za medije. HNS će po dobrom starom običaju izdati priopćenje za javnost. Postavljanje pitanja nije dopušteno, a iz iskustva znamo da nije ni svrsishodno, jer stav o inkriminiranosti svojih glavnih suradnika, Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića predsjednik Šuker od prvih uhićenja u srpnju nije promijenio.

"Prijatelji su mi nevini dok se ne dokaže suprotno, a sa Zdravkom jedva čekam na more kad izađe".

Od novinara Šuker traži da ne budu suci, no čini se da on već zna ishod optužnice i istrage ozbiljnih inkriminacija čovjeka u čijem se Bentleyju vratio u hrvatski nogomet. O Mamiću se danas na sjednici IO-a neće pretjerano razgovarati. Novinari Jutarnjeg lista bliski savezu izvijestili su da će članovi tek kratko biti obaviješteni o Zdravkovom uhićenju.

Savezu oko 65 milijuna kuna za plasman na Euro 

Sjednica IO-a nije krizna, već redovita. Članovi su jutros pred zagrebački Hilton stizali nasmijani, a za pretpostaviti da bi i ručak trebali dočekati dobro raspoloženi. Naime, na "meniju" je i raspodjela UEFA-inih premija od plasmana na Euro. Do sada je Savez ubirao 60 posto, a reprezentacija 40 posto od nagrade. Pri tome se postotak koji pripada reprezentaciji dijelio među stožerom i igračima u omjeru 20:80.

Nakon dogovora s kapetanom Darijom Srnom Savez je navodno izradio novu tablicu, prema kojoj će igračima pripasti 30 posto od ukupne zarade. Savez bi od svog dijela, uvećanog za deset posto, potom trebao nagraditi Antu Čačića i njegov stožer, te dio novca preusmjeriti za razvoj manjih sredina. Najviše bi time izgubio stožer, a treba riješiti i pitanje Nike Kovača koji je vodio momčad veći dio ciklusa. Ova pianja HNS će riješiti danas, ili na idućoj redovitoj sjednici.

Prema UEFA-inim podacima savezu koji je izborio plasman u Francusku na račun sjeda 12 milijuna eura. HNS bi prema novom izračunu uzeo 8,4 milijuna eura (nešto manje od 65 milijuna kuna), a igrači 3,6 milijuna eura (oko 27 milijuna kuna). 

Ante Čačić, koji mjesečno zarađuje 20 tisuća eura, trebao bi Izvršnom odboru danas podnijeti i izvješće o radu. Također, HNS bi trebao imenovati komisiju za rad s posrednicima u nogometu, kojom će predsjedati Ivančića Sudac. Bit će potvrđeni i suci za međunarodnu listu gdje konkuriraju Bebek, Strahonja, Jović, Zebec i Vučemilović-Šimunović.

Pročitajte više