NAGODBA

Sveučilište Michigan mora platiti 490 milijuna dolara zbog spolnog zlostavljanja

Foto: Profimedia

AMERIČKO sveučilište Michigan iz Ann Arbora postiglo je nagodbu u iznosu od 490 milijuna dolara zbog optužbi da je bivši sportski liječnik  Robert Anderson godinama seksualno zlostavljao studente sportaše, objavili su američki mediji. U nagodbi je sudjelovalo 1050 osoba.

"Ponosan sam što mogu objaviti da je postignuta nagodba s 1050 osoba. Bio je to dug i izazovan put i vjerujem da će ova nagodba pružiti pravdu i ozdravljenje za mnoge hrabre muškarce i žene koji su odbili biti ušutkani", rekao je odvjetnik Parker Stinar.

Anderson je umro 2008.

Glasnogovornik Sveučilišta Rick Fitzgerald potvrdio je nagodbu kazavši kako će priopćenje biti objavljeno kasnije. Anderson je radio na sveučilištu od 1966. do umirovljenja 2003. i bio je direktor sveučilišne zdravstvene službe i liječnik za više sportskih ekipa. Brojni nogometaši, ali i drugi sportaši, većinom muškarci, optužili su Andersona da ih je seksualno zlostavljao.

Izvješće tvrtke koju je angažiralo sveučilište je utvrdilo kako je osoblje propustilo mnoge prilike zaustaviti Andersona tijekom njegove 37-godišnje karijere. Robert Anderson umro je 2008. godine.

Pročitajte više