Svijetu su dali Cruyffa, Van Bastena i Totalni nogomet, a sad su blizu da nakon Eura ostanu i bez SP-a

Foto: Hina

NAJVEĆE iznenađenje večeri u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dogodilo se u skupini A. Tamo je Bugarska u Sofiji srušila Nizozemsku s 2:0, pa Oranju prijeti novo izbivanje s velikog natjecanja nakon debakla nekvalificiranjem na Euru u Francuskoj prošlog ljeta na kojem je sudjelovalo pola Europe. No, Nizozemske u Francuskoj nije bilo.

Junak dvoboja bio je napadač poljskog Pogona Spas Delev, koji je s dva pogotka u prvih 20 minuta torpedirao goste i udaljio ih od odlaska u Rusiju. 
 
Na pola puta, nakon pet kola skupine A kvalifikacija za SP Francuska ima 13 bodova, Švedska 10, Bugarska 9, Nizozemska 7, Bjelorusija 2, a Luksemburg 1.
 
Nakon što su neviđeno uprskali kvalifikacije za Euro 2016., Nizozemci su samo naizgled dobro otvorili kvalifikacije za Rusiju. Pobijedili su slabašnu Bjelorusiju i još jadniji Luksemburg, no sve rupe ove momčadi u pravom svjetlu pokazale su se kad je momčad Dannyja Blinda morala na noge ozbiljnijim suparnicima.
 
Oranje je najprije remiziralo u Švedskoj, a onda je uslijedio domaći poraz od Francuske. Već je tada bilo jasno da se jedna od najnogometnijih nacija na svijetu, trostruki finalist svjetskih prvenstava i prvak Europe 1988. - koja je svijetu poklonila Totalni nogomet, Johana Cruyffa, Marca van Bastena i bez čije alkemije ne bi bilo nogometa kojeg poznajemo danas – raspada po svim šavovima te da blamaža u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj nije bila slučajnost. Ovo više nije ona Nizozemska koju smo gledali nekad i u kojoj smo uživali. 
 

Međutim, koliko god Nizozemska bila loša, malo je onih koji su očekivali krah kod Bugarske, nacije koja je prestala biti relevantan faktor odlaskom sa scene Hriste Stoičkova i njegove generacije. A ima tome već 20 godina. Ipak, i takva nikakva Bugarska bila je prejaka za nekoć nogometnog diva, a danas naciju koja je ostala bez nogometnog identiteta.
 
"Što reći, ovo je noćna mora! Uoči utakmice bio sam jako optimističan, a onda smo odigrali poluvrijeme grozno", rekao je kapetan Arjen Robben.
 
Robben je s tom izjavom ispao korektan jer je u zaštitu uzeo golobradog Matthijsa de Ligta, 17-godišnju Ajaxovu nadu, koja je u prvi sastav reprezentacije upala iako ima svega 14 nastupa u seniorskom nogometu. Mladić je zaplivao na jednu dugu loptu i Delev je zabio prvi gol. No, koliko god pogriješio dječak je definitivno najmanji krivac za ono što se sinoć dogodilo u Sofiji.
 
"Puno toga je bilo pogrešno, loše, ne možemo upirati prstom u pojedince. I time se ništa ne bi promijenilo, ostaje činjenica da smo izgubili. Da smo igrali dobro, pobijedili bismo. A mi nismo igrali dobro. Ni loše. Bio je to grozan dan", očajan je bio igrač Bayerna.
 
Legenda Ajaxa i sadašnji izbornik Danny Blind priznao je kako razmišlja o ostavci.
 
"Ne znam zašto smo počeli tako loše, jedva smo stvorili ikakvu šansu. Krivim sebe. Da, sad mi je jasno da De Ligt nije smio početi, iako je odličan branič. To je moja odgovornost. Izvadio sam ga na poluvremenu, ali tada je već bilo kasno.  Hoću li ostati izbornik? Moram razmisliti. Neću baciti ručnik, iako sam jako razočaran, posebno jer sam imao dobar osjećaj uoči utakmice. Ne možemo ovako nastaviti. Jedino što mogu je pogledati se u ogledalo i postaviti si neka pitanja."
 
V. d. direktora saveza Jean-Paul Decossaux svjestan je da bi još jedna blamaža bila pogubna za nizozemski nogomet.
 
"Jasno je da moramo razgovarati, napravit ćemo to popodne. Malo smo spavali noćas, ali nismo još razgovarali s Blindom."
 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više