Tel Avivom su 2006. protutnjali na krilima pobjede nad Engleskom i Eduardovog hat-tricka

TADA su hrvatski igrači i izbornik bili europski hit, a u Izraelu su slavili iako su primili tri gola, dok ih se sada na to gostovanje ispraća sa skepsom: Neuvjerljivoj igri protiv Grčke i nenastupanju reprezentativaca za klubove, pridružila se i spoznaja kako Bilić ipak nije čarobnjak.

Bila su to vremena kada su nam Englezi i Rusi gledali u leđa

Mjesec dana poslije maksimirskog trijumfa nad Englezima, nastalog u koprodukciji krtičnjak-Robinson-Eduardo, Hrvatska je 15. studenog 2006. došla u Tel Aviv u prilično komfornoj situaciji: s velikim bodom iz Moskve i još većom pobjedom nad Engleskom u Zagrebu pa se ni remi u izraelskom glavnom nogometnom gradu nije činio loš, dok je pobjeda značila očito: "Jednom i pol" nogom smo na Euru!

Kao što će biti i ove subote, Hrvatsku je dočekao rasprodani stadion Ramat Gan na kojemu se natiskalo oko 35 tisuća gledatelja. Bilić je i tada bio bez nekoliko standardnih igrača (Pletikosa, Tudor, Rapaić, Klasnić).

Susret Izraela i Hrvatske - Golgeterski obračun Argentinca i Brazilca

Iako rezultat 4:3 za Hrvatsku, pa i podatak kako su Izraelci poveli već u 8. minuti, sugeriraju tijesnu bitku i jednako takvu hrvatsku pobjedu, na terenu nije tako izgledalo. Hrvatska je Izraelcima prvi poraz na domaćem tlu nakon sedam godina nanijela mnogo lakše, jer su Srna iz penala, a zatim Dudu s dva gola naše doveli iz gola zaostatka u dva zgoditka viška.

Izraelci su do prednosti došli zahvaljujući nesporazumu Šimunića i Runje, koji je te večeri debitirao na vratima reprezentacije, ali je preokret stigao zahvaljujući napadačkoj igri Hrvatske.


Sredinom drugog dijela Benayoun je smanjio na 2:3, ali samo četiri minute poslije Eduardo kompletira hat-trick i opet vraća na dva gola prednosti za Hrvatsku, što je Argentinac s izraelskom putovnicom Roberto Colautti uspio samo uljepšati svojim drugim golom minutu prije kraja za konačni rezultat.

Neki drugi Eduardo i neka druga reprezentacija, iako je u njoj bilo čak sedam igrača koji će igrati ove subote

Eduardovo poigravanje s Izraelcima (prvi gol je zabio kroz noge Aouateu, drugi pravim "capoeira" potezom) došlo je u neko drugo vrijeme, prije njegovog loma noge i prije nego što je postao rezerva Arsenala i Šahtara  - te je sezone za Dinamo postigao 34 gola, a europski velikani su se otimali za njega.

Ovom pobjedom Hrvatska je preuzela vodstvo na tablici kvalifikacija za Euro sa 10 bodova iz četiri utakmice. Rusi su bili drugi sa 8 bodova, a tek onda Engleska, Makedonija i Izrael s po sedam bodova.

Sastavi reprezentacija Izraela i Hrvatske na kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2008, odigranoj 15. studenog 2006 u Tel Avivu (masnim slovima otisnuta su imena igrača koji će nastupiti i u subotnjoj utakmici):


Izrael - Hrvatska 3:4

STRIJELCI: 1:0 Colautti (8), 1:1 (Srna - 35-11m), 1:2 Eduardo da Silva (1:2), 1:3 Eduardo da Silva (55), 2:3 Benayoun (68), 2:4 Eduardo da Silva (73), 3:4 Colautti (89)

IZRAEL: Aouate; Afek, Ben-Haim, Ben Yossef, Keise - Alberman, Badir (46. Tamuz), Tal, Zandberg (59. Shushan), Benayoun - Colautti

Izbornik: Dror Kashtan

HRVATSKA: Runje; Ćorluka, Šimić, R.Kovač, Šimunić - Srna (88. Olić), N.Kovač, Modrić, Kranjčar (68. Babić) - Petrić, Da Silva (80. J.Leko)

Izbornik: Slaven Bilić

Pročitajte više