Tim Henman: Kraj velike karijere koju su uništili novinari

TIM HENMAN sljedeći tjedan u Flushing Meadowsu odigrat će svoj posljednji Grand Slam, US Open, a u rujnu će se Tim Henman nakon dvoboja s Hrvatskom za ostanak u svjetskoj skupini Davis Cupa, i definitivno oprostiti od aktivnog igranja tenisa. 

32-godišnji Britanac, kojem će u otočkoj teniskoj povijesti unatoč impresivnoj karijeri ostati upamćen kao najnesretniji lovac na wimbledonski naslov, od profesionalnog tenisa se oprašta nakon 14 godina u kojima je nastupio u šest Grand Slam polufinala, osvojio jednu Masters titulu te srebrnu medalju u paru s Neilom Broadom, u Atlanti 1996.. Četiri je puta bio polufinalist u All England Clubu i svaki put gubio od kasnijeg pobjednika, uključujući i 2001. kada je nakon tri kišna dana poražen od Gorana Ivaniševića. Prilikom gostovanja na Croatian Indoorsu, Henman je priznao da nikada neće zaboraviti taj meč.

Henman je bio jedna od omiljenih žrtava britanskih novinara, koji su ga brutalno kritizirali zbog konstantnog neuspjeha na Wimbledonu, gdje nikako nije uspijevao doći do kraja. Tabloid Sun tenisaču je jednom prilikom, primjerice, poslao instruktora tenisa na kućni prag.

Prekidu intrigantne Henmanove karijere kumovala je i ozljeda leđa, zbog koje je Henman odigrao katastrofalnu sezonu, ostvarivši samo tri pobjede.


"S profesionalnog stajališta, odlazak u mirovinu je nešto o čemu razmišljam već duže vrijeme. Zbog ozljede i efekta koji je imala na moje pripreme za turnire, život je postao teži, manje ugodan. Više u tenisu nisam uživao kao nekada. No, ne smatram ovo krajem, već novim početkom. Veselim se novim izazovima. Smatram da sam bio dobar tenisač, koji je sve podredio tenisu. Nitko od mene nije imao pravo tražiti više." - kazao je Henman na oproštajnoj press konferenciji, ispred 40-ak novinara.

"Da mi je netko prije deset godina rekao da će Anyd Murray biti jedini naš tenisač među velikima, bio bih razočaran. Britanci moraju težiti razvoju tenisa, iako se vidi veliki napredak u posljednjih 18 mjeseci, stvari su postale sve uzbudljivije. Treba nam više pro-tenisača, više natjecatelja na Grand Slamu i više standarde, onda ćemo imati i puno veće izglede za osvajanje velikih turnira." - dodao je najbolji britanski tenisač u posljednjih 70 godina.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više